Geschiedenis

De duurste boeken ooit verkocht

Geschreven door Laura | 15 april 2020


De wereld van het gedrukte boek staat de laatste jaren onder druk door de opkomst van e-boeken en digitaal lezen. Maar er gaat niets boven het uiterlijk en het gevoel van een paperback en er is reden om hoopvol te zijn dat mensen terugkeren naar de vreugde van fysieke boeken. Sommige boeken hebben in het bijzonder hun literaire waarde gekoppeld aan een prijskaartje. Dit zijn enkele van de duurste die ooit zijn verkocht. 


De vertelsels van Baker de Bard Tales of Beedle the Bard, J.K. Rowling


J.K. Rowling heeft slechts zeven exemplaren gemaakt van dit kinderboek dat voor het eerst werd genoemd in Harry Potter en de Relieken van de Dood. Elke editie is met de hand geschreven en geïllustreerd door de auteur zelf, gebonden in bruin leer en versierd met zilver en maanstenen. Helaas voor het grote publiek schonk ze zes van de zeven originele exemplaren aan vrienden en redacteuren. Het zevende exemplaar werd echter geveild voor 3,6 miljoen euro en is daarmee het duurste moderne manuscript ooit. De Vertelsels van Baker de Bard werd voor het eerst genoemd in het laatste Harry Potter-boek: Harry Potter en de Relieken van de Dood


De Gutenbergbijbel


De Gutenbergbijbel, ook bekend als de 42-regelige bijbel, was het eerste boek dat in Europa als massaproduct werd gemaakt met beweegbare metalen letters - een populaire drukmethode uit de 19e eeuw. Er zijn ongeveer 180 originele exemplaren gemaakt, maar slechts 48 zijn bewaard gebleven en slechts 31 in perfecte staat. Een van deze exemplaren werd in 1987 voor maar liefst 4,6 miljoen euro geveild. 

Dit boek werd in de veiling verkocht voor 4,6 miljoen euro


Eerste Folio, William Shakespeare


Mr William Shakespeare’s Comedies, Histories & Tragedies of simpelweg The First Folio is een verzameling toneelstukken van Shakespeare en werd gedrukt in 1623, slechts zeven jaar na zijn dood. Van de 750 originele exemplaren zijn er vandaag nog maar ongeveer 228 over. De overige exemplaren worden beschouwd als het meest duurzame werk in de Engelse literatuur en behoren tot de meest gewilde boeken onder boekenverzamelaars over de hele wereld. Paul Allen, de mede-oprichter van Microsoft en kennelijk een fervent lezer, heeft in 2001 5,6 miljoen euro betaald voor een van deze exemplaren. 


De Eerste Folio is zeer gewild onder boekverzamelaars van over de hele wereld


De Canterbury Tales, Geoffrey Chaucer


Een dozijn exemplaren van de eerste editie van The Canterbury Tales door Geoffrey Chaucer gedrukt in 1477 zijn vandaag de dag verspreid over de hele wereld. Het laatst overgebleven exemplaar van een particuliere verzamelaar werd in 1776 voor slechts € 6,80 gekocht door Earl Fitzwilliam. Men had zich toen moeilijk kunnen voorstellen dat het exemplaar later, in 1998, in de veiling verkocht zou worden voor 7 miljoen euro. 


Het laatst overgebleven exemplaar in particulier bezit werd in 1776 voor iets minder dan zeven euro gekocht.


Birds of America, James Audubon


Er zijn slechts 119 bestaande volledige eerste uitgave exemplaren van Birds of America. Een van de vierdelige sets werd in 2010 geveild voor maar liefst 10,8 miljoen euro. Twee andere exemplaren van de eerste editie werden verkocht; één in 2000 voor 8,3 miljoen euro en de andere in 2012 voor 7,4 miljoen euro. 


Eerste edities van Birds of America worden consequent getaxeerd op miljoenen euro‘s


Rothschild Prayer Book


Ook wel Rothschild Hours, is het Rothschild Prayer Book een Vlaams verlicht manuscript van een getijdenboek (een populair type christelijk boek compleet met gebeden en psalmen). Het manuscript is samengesteld door verschillende kunstenaars rond 1500 CE en heeft 254 folio's. Het werd in 1999 gekocht voor 12,6 miljoen euro, waarmee het record voor het duurste geïllustreerde manuscript ter wereld werd verbroken. 

Toen dit boek verkocht, werd het het duurste geïllustreerde manuscript ter wereld


Bay Psalm Book


Hetay Psalm Book is waarschijnlijk het best bekend als het eerste gedrukte boek in Brits Noord-Amerika en het werd voor het eerst gedrukt in 1640 in Cambridge, Massachusetts. Het gerucht gaat dat er nog maar 11 exemplaren van het boek bestaan, waarvan er één in 2013 op de veiling werd verkocht voor 13,4 miljoen euro.


Het gerucht gaat dat er nog maar 11 exemplaren van het boek bestaan


St Cuthbert Evangelie


Het St Cuthbert Evangelie of Stonyhurst Evangelie is een pocket-evangelieboek geschreven in het Latijn uit de 8e eeuw. Wat dit boek uniek maakt, is dat het een van de eerste voorbeelden is van boekbinden ter wereld. Het werd in 2012 geveild voor 13,4 miljoen euro. 


Dit boek schiep een precedent voor boekbinden over de hele wereld 


Magna Carta (origineel voorbeeld) 


De Magna Carta, ook wel bekend als Magna Carta Libertatum, is een door de aartsbisschop van Canterbury opgesteld en door koning John van Engeland goedgekeurd akkoord om vrede te sluiten tussen hem en een groep opstandige baronnen. In 2007 werd een origineel exemplaar van de Magna Carta op een veiling gekocht voor 20,1 miljoen euro. Het gerucht gaat dat de koper David Rubenstein is. 

De Magna Carta is voor de Britten een symbool van vrijheid geworden


The Codex Leicester, Leonardo da Vinci


Dit notitieboek van 72 pagina's is misschien wel het beroemdste wetenschappelijke tijdschrift van Da Vinci. Het bevat handgeschreven overpeinzingen en theorieën over een grote verscheidenheid aan onderwerpen, zoals de beweging van water, waarom de maan gloeit en zelfs fossielen. In 1717 werd het manuscript voor het eerst gekocht door Thomas Coke, die later graaf van Leicester werd, vandaar de naam van het manuscript. In 1980 kwam het manuscript in handen van kunstverzamelaar Armand Hammer. In 1994 werd het notitieboek echter gekocht door niemand minder dan Bill Gates zelf, die er 29 miljoen euro voor betaalde, waardoor dit manuscript het duurste boek is dat ooit is verkocht. 

Met 72 pagina's is dit misschien wel het dunste boek dat voor miljoenen euro‘s is verkocht

____________________

Houd onze wekelijkse boekenveilingen in de gaten. Of ga eens snuffelen op je zolder voor een eerste editie en registreer je als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer boeken | oude en zeldzame boeken


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Hoe Franse kookboeken ons menu veranderden


Superfans: mythen over de duurste Elvis Presley-objecten


's Werelds oudste horlogemerkenMaak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu