Bijzondere kavels van deze week

Duurste lp David Bowie ooit onder de hamer

Deze week veilen veilen we één van de zeldzaamste en meest waardevolle lp's ooit. Het gaat om een zogenaamde acetate lp (pre-lp) met de eerste opname van David Bowie's album 'Hunky Dory'. Wat het album nog eens extra bijzonder maakt is dat David Bowie zelf de tracklist op het label van de plaat heeft geschreven. Dat bewijst dat de plaat écht van Bowie is geweest. De verwachting is dat de plaat ongeveer 50.000 euro zal opbrengen. Daarmee wordt het meteen 1 van de duurste platen ter wereld. Lees snel verder!

Door Denny Hoekstra - vinyl expert
 

Geruild voor een flesje bier

Tot deze veiling wist eigenlijk niemand van het bestaan van deze plaat. De in Engeland wonende eigenaar kreeg de lp in 1973 van een buurman in ruil voor een flesje bier. De eigenaar heeft daarna 43 jaar lang niet meer naar de lp omgekeken. Tot het moment dat David Bowie onlangs overleed. Pas toen ontdekte hij dat de plaat anders was en dat hij iets bijzonders had gekregen. Een expert heeft vastgesteld dat het handschrift op de plaat daadwerkelijk van David Bowie is. Op het label schreef Bowie de tracklist van de plaat inclusief liedje nummer 7, 'Bombers', een nummer dat uiteindelijk niet op 'Hunky Dory' is verschenen maar door een ander nummer werd vervangen.Wereldwijde belangstelling

Volgens velen zal David Bowie de geschiedenis ingaan als één van de meest invloedrijke muzikanten van de afgelopen 50 jaar. Er was altijd al veel belangstelling voor oude en zeldzame platen van David Bowie, maar sinds zijn dood is dat nog eens extra toegenomen. De waarde van de platen neemt snel toe. Helemaal voor een zeldzame acetate plaat zoals deze. Acetate lp's zijn zeer kwetsbare platen die vaak per stuk of in kleine aantallen worden gemaakt en zijn bedoeld voor de producers of de muzikanten zelf. Voor zover bekend is dit de enige acetate plaat van 'Hunky Dory' die er bestaat. De zeldzaamheid maakt de plaat al heel waardevol, maar dat de plaat ook nog eens door Bowie handbeschreven is, en in zijn bezit is geweest - maakt het één van de meest gewilde Bowie objecten ooit!/

De veiling met daarin de plaat is inmiddels gestart en sluit vrijdag 30 december 2016 vanaf 20:00 uur.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!