Geschiedenis

Van herentasje naar clutch: Een reis door de geschiedenis van de handtas

Door Simone | 15 juni 2018

Wist je dat de term handtas pas aan het begin van de 20e eeuw in de Engelse taal ontstond en oorspronkelijk werd gebruikt om te verwijzen naar herenbagage? Het oudste bekende handtasje dateert echter van ten minste 5.000 jaar geleden. In deze editie van ‘Het verhaal achter‘ delen we niet alleen het verhaal achter hoe de kleine herenbeurs evolueerde tot de handtas die we nu kennen, maar ook hoe de handtas zich ontwikkelde van een functioneel naar modeobject. Ga mee op onze korte tour door de geschiedenis van de handtas.


14e - 17e eeuw: Dit is een herentasje

Net als hoge hakken, waren handtassen aanvankelijk populairder onder mannen en werden ze puur voor de functionaliteit gebruikt. Oude handtassen waren kleine, vaak ronde zakjes met een leren band en mannen bonden deze meestal aan hun zwaarden. Ze werden voornamelijk gebruikt om munten en andere kostbaarheden in te dragen. Na verloop van tijd begonnen vrouwen deze tasjes meer en meer te dragen. In de 17e eeuw begonnen zowel mannen als vrouwen leren portemonnees en doosjes om hun persoonlijke documenten, brieven e.d. in te bewaren. Hun munten waren nu veilig in kleine beurzen.

Oude handtassen waren kleine, vaak ronde zakjes met een leren band en mannen bonden deze meestal aan hun zwaarden

16e-17e eeuw: Vervangingen voor de zak

Tegen het einde van de 16de en het begin van de 17e eeuw, werd het concept van (broek)zakken geïntroduceerd, maar aanvankelijk alleen in herenkleding. Mannen hadden beurzen en zakjes niet meer nodig en deze werden het domein van vrouwen, hoewel grotere leren tassen en aktetassen voor iedereen nuttig bleven. Van de 17e tot de 19e eeuw hadden vrouwen ook zakken. Hun 'zakken' waren echter verborgen onder hun omvangrijke rokken en werden 'dijzakken' genoemd, omdat ze met de heup van de vrouw verbonden waren. In de late 19e en vroege 20e eeuw kwam er een verandering in damesmode: jurken werden slanker en rechter en de dijzakken waren geen optie meer.

18e eeuw: De vrouw van het huis

Rond dezelfde tijd dat beurzen en zakjes uit de mode raakten, werd de chatelaine populair onder vrouwen. 'Chatelaine' betekent bewaker van het huishouden en het was eigenlijk een riemhaak waaraan een aantal kettingen waren gekoppeld. Aan deze kettingen konden vrouwen hun bezittingen hangen, zoals hun portemonnee, sleutels, naaigerei, een horloge en zelfs stempels voor documenten, als een grote sleutelhanger. Na verloop van tijd evolueerde het ontwerp van de chatelaine en werd het een statussymbool voor vele vrouwen. Het was ook vaak zeer persoonlijk, elke chatelaine had een eigen set met items, gerelateerd aan een bepaald soort activiteit. Hoe rijker de vrouw, des te ingewikkelder en luxueuzer de chatelaine die ze droeg. Chatelaines verschijnen vaak in onze Zilveren antiekveiling, mocht je er zelf een willen uitproberen.


Borduurwerk chatelaine


18e-19e eeuw: Zorg dat je niet mistast

De echte voorloper van de handtas zoals we die kennen is de reticule. De reticules waren kleine, vaak handgemaakte tassen van veel verschillende stoffen, die door vrouwen aan kettingen en koorden werden gedragen. Tijdens de industriële revolutie werden een heleboel nieuwe ontwerpen van de reticules gemaakt als gevolg van nieuwe productietechnieken en materialen. Tegelijkertijd werd reizen steeds gemakkelijker dus meer tassen werden speciaal gemaakt voor het reizen.

Reticules van 1797 en 1900

20e eeuw - heden: De handtas die we nu kennen en koesteren

De decoratieve kenmerken van de items die ons helpen onze dagelijkse spullen te dragen kunnen worden teruggevoerd tot de chatelaine, maar pas in de 20e eeuw, toen kunst- en modebewegingen de hele wereld overnamen, werd de handtas een modeobject. Vele verschillende modellen en soorten handtassen voor verschillende doeleinden werden ontworpen als gevolg van de vrouwenemancipatie. Zoals vrouwen en mode hun weg in de maatschappij vonden, zo gold dat ook voor de handtas. Zodra handtassen een onlosmakelijk onderdeel van de levensstijl van de vrouw werden, kwamen er handtasontwerpers, die de handtassen veel waardevoller maakten. Handtassen zijn nu veel meer dan alleen een functioneel item: ze zijn een merk, symboliseren status, smaak en ze symboliseren jou.


Denk je al na over het investeren in een nieuwe designer handtas? Neem een kijkje in onze Modeveilingen, waar je luxe handtassen en modeartikelen voor zowel mannen als vrouwen kan vinden. Je kunt je ook registreren als verkoper en je tassen voor de veiling aanbieden.

Ontdek meer handtassen | chatelaine | bagage

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu