Overig

Elizabeth Taylor: Een groot meisje met grote juwelen

Ze stond misschien bekend als mannenverzamelaar, maar wat ze werkelijk verzamelde waren juwelen. Grote juwelen, want ze deed niets in het klein. “Grote meisjes hebben grote juwelen nodig”, zei ze ooit, een uitspraak die nu te koop is op T-shirts. Ze bezat een van de belangrijkste sieradencollecties wereldwijd, die na haar dood in 2011 als onderdeel van The Collection of Elizabeth Taylor geveild werd. De gehele collectie van sieraden, mode en kunst bracht in totaal 120.702.563 euro op. De opbrengst van de veiling is naar een door Taylor opgezet aidsfonds gegaan, want aan liefdadigheid deed de beroemde actrice ook.

Donker haar, blauwe ogen en een dubbele rij wimpers

De gouden jaren van Hollywood – de fifties en de sixties- waren de tijd van ogenschijnlijke perfectie, waar de filmstudio’s natuurlijk hard hun best voor deden. Elizabeth Taylor was een van die ‘perfecte’ acteurs. Als kindsterretje bij MGM viel ze al op door haar donkere, blauwe ogen en de dubbele rij wimpers die ze had (een genetische mutatie). Voor haar acteer-werk ontving ze meerdere prijzen, waaronder ook twee felbegeerde Oscars (voor Butterfield 8 en Who’s Afraid of Virginia Woolf?). Terwijl ze van het ene huwelijksbootje in het andere stapte bleef één liefde haar altijd bij: die voor juwelen. Hierover zei ze: “Je kunt niet uithuilen op de schouder van een diamant, en diamanten kunnen je ’s nachts niet warm houden, maar ze zijn zeker leuk als de zon schijnt.” “Grote meisjes hebben grote juwelen nodig”

Veel van de juwelen in haar collectie kreeg ze cadeau van haar toenmalige man, Richard Burton. Hij gaf haar meerdere dure en spraakmakende juwelen, wat in die tijd meehielp aan het glamoureuze imago van het koppel. De drie juwelen die tijdens de veiling van haar collectie het meeste geld opbrachten, waren alle drie een cadeau van Burton.

1. La Peregrina2. De Krupp-diamant/ Elizabeth Taylor-diamant


3. Taj Mahal-diamant

Wilt u net zo'n indrukwekkende sieradencollectie opbouwen als Elizabeth Taylor? Klik dan hier om onze online sieraden veilingen te bekijken.  

Deel dit artikel