Interviews

Interview met oorlogsfotograaf Teun Voeten

Teun Voeten werkt al meer dan vijfentwintig jaar als oorlogsfotograaf en heeft verschillende prijzen gewonnen met zijn werk. Speciaal voor Catawiki heeft hij als gastveilingmeester een selectie met foto’s gemaakt die zullen worden geveild voor het goede doel RISC. Wij vroegen Teun over zijn werk en deze bijzondere veiling.  


Q: Wanneer bent u voor het eerst begonnen met fotograferen en waar komt deze passie vandaan?

A: Het is lastig te zeggen waar die passie vandaan komt, ik denk dat je ermee geboren wordt. Als je eenmaal door fotografie bent getroffen laat het je niet meer los. Mijn oom was fotograaf en hij heeft mij het vak geleerd. Ik heb mij toen met verschillende soorten fotografie bezig gehouden, van architectuurfotografie tot autonome fotografie, maar merkte dat mijn grootste interesse uitging naar de journalistiek.

Q: Wat is uw drijfveer als persfotograaf?

A: Het tonen van wat er in de wereld gebeurd. Het doel is niet perse om de wereld te verbeteren of te veranderen, maar wel om mensen een eerlijk beeld te geven van wat er speelt. Dat is de kracht en het belang van de journalistiek in mijn ogen. Een andere drijfveer is het gevoel ergens bij te willen zijn, iets uit eerste hand mee te willen maken. Ik wil het nieuws niet op een afstand meekrijgen. Het is een soort combinatie van een sterke politieke interesse en sociale betrokkenheid. Daarnaast speelt ook de drang naar avontuur en spanning mee.

Q: Het vak van oorlogsfotograaf is een risicovol beroep. Hoe ervaart u het om in oorlogsgebieden te werken?

A: Ik werk nu al meer dan vijfentwintig jaar als persfotograaf. Ik ben eraan gewend geraakt om in risicovolle gebieden te werken. Het is merkwaardig hoe normaal het werk geworden is. Toch wordt ik soms ook triest van situaties die ik aantref, zoals armoede, ongelijkheid en conflicten.

Q: Wat maakt een goede nieuwsfoto voor u? 

A: Voor mij komt in een goede nieuwsfoto vorm en inhoud perfect samen. De foto moet een verhaal kunnen vertellen en bevat het liefst verschillende lagen die je kunt ontrafelen. Maar ook contradicties kunnen een foto heel erg sterk maken. De beste persfoto’s raken je diep in je hart en laten je niet meer los.

Q: U heeft meerdere malen met uw foto’s de Zilveren Camera gewonnen, een belangrijke onderscheiding op het gebied van persfotografie. Maar op welke foto bent u zelf het meest trots?

A: Er zijn veel foto’s waar ik trots op ben, maar op de foto Ganta, June 2003 ben ik misschien wel het meest trots. De foto toont twee kindsoldaten met geweren in hun armen. De jonge meisjes zien er gevaarlijk en tegelijkertijd kwetsbaar uit. Deze tegenstelling maakt de foto zo krachtig. Dit ene beeld vertelt zoveel over oorlog.


Teun Voeten, Ganta, June 2003 © Teun Voeten 2016 

Q: Kunt u meer vertellen over Reporters Instructed in Saving Colleagues (RISC), het goede doel waarvoor u geld ophaalt met de benefietveiling op Catawiki? 

A: RISC is opgezet door Sebastian Junger naar aanleiding van de dood van zijn vriend en collega Tim Hetherington in Libië in 2011. Toen Hetherington zwaargewond raakte tijdens een granaataanval wisten zijn collega’s niet hoe zij hem konden helpen door een slagaderlijke bloeding te stoppen en was het te laat om hem nog te redden toen hij eenmaal bij het ziekenhuis aankwam. Daarom startte Junger een cursus die ervoor zorgt dat freelance correspondenten medische training krijgen die zij kunnen gebruiken in noodsituaties. Het is belangrijk dat deze cursus gratis wordt aangeboden aan freelancers omdat zij geen werkgever hebben die hen hierbij helpt. Een paar honderd journalisten zijn al opgeleid en met deze inzamelingsactie hopen wij nog veel meer collega’s deze cruciale kennis bij te kunnen brengen.

Q: Waar heeft u op gelet als veilingmeester van deze veiling? Wat waren redenen om deze werken en fotografen te selecteren?

A: Ik heb rekening gehouden met verschillende criteria. Ik wilde journalistieke foto’s van topjournalisten tonen, maar daarnaast ook een persoonlijke keuze maken met werk dat niet zozeer met oorlog te maken heeft. Sommige foto’s die ik heb gekozen vindt ik technisch of esthetisch heel erg mooi. Ik heb een combinatie geprobeerd te maken van humoristische foto’s en serieuze foto’s. Alle fotografen waren enthousiast om mee te doen en hun werk te veilen voor het goede doel.

           Q: Heeft u een persoonlijk favoriet werk in deze veiling?

A: Ik ben echt heel erg trots dat we de prachtige foto van Marinka Masséus kunnen veilen. Ook de foto van Armand door Lenny Oosterwijk, vindt ik fantastisch. De kleuren in combinatie met het verweerde hoofd en nonchalante houding vind ik geweldig. Deze foto heeft, zeer terecht, de Zilveren Camera gewonnen in 2015. Daarnaast vindt ik de foto van Eddy van Wessel een schitterende voorbeeld van een fascinerende en meeslepende oorlogsfoto.


Eddy van Wessel. Mount Sinjar, Kurdish Region Iraq, 2015


Wilt u een van de bijzondere foto’s kopen die door Teun Voeten zijn geselecteerd? De veiling loopt nog tot vrijdag 17 februari. Alle opbrengsten van de veiling gaan naar de nonprofit organisatie Reporters Instructed in Saving Colleagues (RISC). Voor meer informatie zie risctraining.org.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!