Bijzondere kavels van deze week

Van scooterrit tot wereldhit

Audrey Hepburn is één van de bekendste vrouwen van haar tijd. De charmante Hollywood-ster dankt haar beroemdheid voornamelijk aan haar legendarische optreden in de film Roman Holiday. Vooral de iconische Vesparit door de Romeinse straten werd voor altijd in ons geheugen gegrift. Deze memorabele scootertocht door Rome maakte overigens niet alleen Hepburn wereldberoemd, ook de Vespa is sinds deze film niet meer uit het straatbeeld weg te denken. 

Italiaanse roots
In 1946 bouwde ​het Italiaanse bedrijf Piaggio hun allereerste Vespascooter, die vanwege zijn zachte gezoem en slanke taille Vespa (wesp) genoemd werd. Piaggio produceerde de Vespa als reactie op de Amerikaanse Cushman, die tijdens de Tweede Wereldoorlog razend populair was geworden in Italië. 

  

Internationale doorbraak
Voor Audrey Hepburn was de film Roman Holiday haar definitieve doorbraak. De film kreeg 3 Oscars en Audrey kreeg zelf een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol. In de jaren hierna speelde ze in talloze films de hoofdrol. De Vespa die haar doorbraak mogelijk maakte staat nog altijd in een klein museum in Tolochenaz, een klein Zwitsers plaatsje waar Audrey Hepburn tot haar dood in 1993 woonde. Ook voor Vespa betekende Roman Holiday een definitieve doorbraak. Tot aan de film Roman Holiday verkocht Vespa naar schatting 100.000 scooters. 17 jaar later, in 1970, had Piaggio al 4 miljoen Vespa’s geproduceerd en verkocht. De liefde voor Vespa is sinds Roman Holiday nooit meer verdwenen en door de jaren heen is Vespa een iconisch symbool geworden van vrijheid en onafhankelijkheid.  

Ook verliefd op Vespa? Bekijk dan snel onze speciale Vespa veiling!

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!