Overig

Expertadvies: 5 manieren om goed voor je sieraden te zorgen

De sieraden die we dragen zijn meer dan accessoires - ze maken onderdeel uit van wie we zijn. Maar vaak vergeten we dat sieraden langzaam kunnen slijten of beschadigd raken na verloop van tijd. Wat is de beste manier om sieraden schoon te maken? Hoe kun je schade voorkomen? Je sieraden voor altijd mooi houden, is minder eenvoudig dan het lijkt. Daarom hebben we met hulp van onze interne sieradenexpert Natasha Mulder, die jarenlange ervaring heeft als juwelier, een aantal tips voor je op een rij gezet.


1. Vermijd chemicaliën en zeep

Het is soms eenvoudig om te vergeten dat zeepproducten een ramp zijn voor alles wat een natuurlijke glans heeft. Als sieraden in contact komen met oplosmiddelen, kunnen in een mum van tijd dof en vuil worden. Zelfs je handen wassen of een douche nemen met je sieraden nog om, kan schade veroorzaken. Natasha‘s advies? Wees voorbereid en doe je sieraden af voor dat je je handen wast of een douche neemt. Hetzelfde geldt voor huishoudelijk werk. Water bevat een bepaalde hoeveelheid mineralen, en zelfs dat kan soms na verloop van tijd een negatief effect hebben op sieraden.

Doe sieraden af voordat je een douche neemt of je handen wast, zo bescherm je de sieraden

2. Houd sieraden uit de zon

De zon heeft niet alleen invloed op onze huid, maar ook op onze sieraden. De kleur van edelstenen kan door de zon vervagen en ook de levensduur kan lijden onder zonlicht. Parels kunnen zelfs verbleken na extreme blootstelling aan zonlicht. De beste manier om de negatieve effecten van zonlicht te vermijden, is je sieraden altijd op te bergen in een dicht kistje als je ze niet draagt.

3. Poetsen, poetsen, poetsen

Door sieraden geregeld schoon te maken, blijven ze er prachtig uitzien. Huishoudelijke producten werken soms, maar een professionele poetsdoek is de beste optie. Producten zoals tissues of keukenrol kunnen je sieraden beschadigen, dus Natasha raadt aan die niet te gebruiken. Sieraden schoonwrijven met alcohol werkt heel goed, maar gebruik nooit bleekmiddel! Op objecten van sterling zilver kan zich soms een zwart laagje ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor platina. Poets dergelijke sieraden dus geregeld. Dit kun je thuis doen, maar je kunt het ook aan je plaatselijke juwelier vragen. Hij of zij maakt sieraden vaak kosteloos voor je schoon.


Gebruik een professionele poetsdoek om je sieraden schoon te maken, of laat het doen door een juwelier

4. Let op kritieke plekken

Sieraden hebben zwakke punten. Let er bij diamantringen of andere edelstenen op of de steen nog goed vast zit. Als de klauwen los zitten, kan dat een eerste teken van verzwakking zijn. Uiteindelijk zullen ze breken, waardoor de edelsteen eruit kan vallen en mogelijk kwijtraakt. Het is dus de moeite waard om wat geld uit te geven om de klauwen te laten repareren. Onze interne experts adviseren om dure sieraden minstens twee keer per jaar door een professional te laten nakijken op schade of benodigde reparaties.


Laat je dure sieraden minstens twee keer per jaar door een professional nakijken op schade of benodigde reparaties.

Is een sieraad al beschadigd? Negeer dan de schoonmaaktips hierboven om verdere schade te voorkomen. Draag de beschadigde sieraden niet, maar berg ze veilig op tot je ze hebt laten repareren door een professionele juwelier. Wikkel sieraden nooit in plastic; dat kan krassen veroorzaken of de zetting kan erdoor verzwakken. Plaats sieraden altijd in een sieradenkistje of een zachte tas als je ze veilig wilt meenemen.

Met deze tips hou je je kostbare sieraden ook in de toekomst glanzend en sterk, en blijf je ervan genieten. Nu je weet hoe je je sieraden moet behandelen, heb je misschien zin gekregen om wat extra glans aan je collectie te geven. Op onze wekelijkse veilingen vind je een breed scala antieke sieraden en moderne gouden sieraden. Iedereen kan deelnemen aan de online veilingen van Catawiki; je hebt slechts een één account nodig om te kunnen bieden, kopen en verkopen. Maak vandaag nog een gratis account aan en neem een kijkje bij de wekelijkse veilingen die worden samengesteld door onze interne experts.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!