Interviews

Catawiki zet zich in voor goede doelen

Sinds kort draagt Catawiki actief bij aan goede doelen door de opbrengst van sommige veilingen aan een goed doel te schenken. Een voorbeeld hiervan is de veiling van het hoedje van de paus, waarover u verderop in dit nummer kunt lezen. Maar er zijn ook veilingen die geheel in het teken staan van één specifiek goed doel. Een voorbeeld daarvan zijn is de kunstveiling die Catawiki heeft georganiseerd met het Brain Technology  Institute, dat zich op innovatie in hersenchirurgie richt. Een gesprek met directeur Claartje Beks-Ypma.

Claartje Beks-Ypma

Het begon allemaal met een idee van professor Kees Tulleken, een internationaal vermaard neurochirurg. Hij bedacht midden jaren 90 een baanbrekende operatietechniek die het mogelijk maakt om een bypass (omleiding van een bloedvat) uit te voeren in de hersenen, zonder al te veel kans op schade in omliggend gebied. Al is de groep mensen die een bypass nodig heeft in de hersenen relatief beperkt, toch was er een grote behoefte aan deze veiligere, alternatieve manier van behandelen. Bij deze zogeheten Elana-techniek wordt een bypass mogelijk maakt met een soort laserkatheter. “De kans op hersenschade is zo kleiner, omdat de bloedtoevoer niet tijdelijk onderbroken wordt”, aldus Claartje Beks-Ypma van het Brain Technology Institute, de stichting die momenteel deze techniek beschikbaar stelt aan neurochirurgen wereldwijd. “Het gaat weliswaar om uitzonderlijke gevallen en de techniek schrijdt voort, maar internationaal komt het nog steeds geregeld voor dat een neurochirurg voor de Elana-techniek kiest, wanneer een andere methode te risicovol blijkt.”

Claartje Bek-Ypma bij kunstwerk uit de goede doelen veiling voor BTI

Het Brain Technology Institute is een stichting die internationaal opereert, maar in Nederland gevestigd is, om de hoek van het Utrechts Medisch Centrum. Claartje Beks-Ypma heeft de dagelijkse leiding en is een bevlogen ambassadeur voor het BTI. Ze legt uit wat het instituut zo bijzonder maakt: “Door het ontwikkelen van de Elana-techniek hebben we een unieke know how ontwikkeld, die niet alleen voor deze techniek maar voor veel meer toepassingen gebruikt kan worden. We zijn dan ook bezig met de ontwikkeling van nieuwe technieken en producten voor neurochirurgen. Omdat we een stichting zijn, gaat het ons puur om het bevorderen en delen van neurochirurgische techniek en kennis, om zo een relatief uitzonderlijke patiëntengroep te helpen. Over de jaren hebben we enorm veel onderzoekservaring opgedaan, en ik kan wel zeggen dat die vrij uniek is in de wereld. Dat komt mede door ons netwerk: de meest vooraanstaande neurochirurgische instituten zijn betrokken bij het BTI.”

Die schat van kennis en ervaring is de kracht van het BTI, en daarop hoopt de stichting de komende jaren voort te bouwen.

 Kunstwerk uit goede doelen veiling voor BTI

Omdat het Brain Technology Institute volledig afhankelijk is van giften, kwam het idee op om een veiling te organiseren in samenwerking met Catawiki. Daarbij stelden beide een veilingaanbod samen en kwam een deel van de opbrengst ten goede aan het BTI. Catawiki schonk hierbij de commissie. “Dit soort initiatieven kunnen wij natuurlijk enorm waarderen en zijn voor ons van groot belang om voort te bestaan en ons werk te kunnen blijven doen”, aldus Claartje Beks-Ypma. De veiling was een groot succes: “Dit gaan we zeker meer doen!”, aldus Claartje Bek-Ypma.

En zo denkt men ook bij Catawiki: vergelijkbare veilingen leverden al veel op voor diverse goeden doelen, waaronder War Child, de Abury Foundation en Petits Princes. Zeer uiteenlopende goede doelen, maar het principe blijft hetzelfde: mensen die een hart hebben voor een goed doel, doneren een te veilen item, waarvan de opbrengst én de commissie naar het goede doel gaat. Het blijkt een heel succesvolle formule en voor Catawiki is het dé manier om zich ook voor de maatschappij in te zetten. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos: een beroemde voetballer die zijn shirt doneert, een hotel dat een weekendje weg laat veilen, of een particulier die bijzondere objecten laat verkopen. Alles in het teken van het goede doel: daar gaan we nog meer van horen bij Catawiki!

Ook een veiling organiseren voor het goede doel? Stuur dan een e-mail naar charity@catawiki.nl

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!