Bijzondere kavels van deze week

Anton Pieck laat sprookjes tot leven komen

Het is dit jaar 121 jaar geleden dat één van Nederlands grootste tekenaars allertijden werd geboren: Anton Pieck!​ We kennen het werk van Anton Pieck natuurlijk allemaal van de Efteling. Daar waar zijn sprookjesachtige tekeningen tot leven zijn gekomen. Nog altijd is Anton Pieck ontzettend populair, zo blijkt wel uit de speciale Anton Pieck veiling die we deze week organiseren. Genoeg reden om Anton Pieck's carrière in een notendop samen te vatten.

Anton Franciscus Pieck werd op 19 april 1895 geboren in Den Helder. Vanaf zijn zesde kreeg Anton tekenles en zijn talent werd al snel duidelijk. Op zijn tiende won hij dan ook zijn eerste prijs voor een stilleven. Zijn prijs: 5 tubes waterverf en een fixeerspuitje.Op zijn zeventiende mocht Anton zichzelf tekenleraar noemen, een beroep die hij tot zijn pensioen zou beoefenen in Overveen. In die periode was Anton veel meer dan tekenleraar. Zo was hij in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Zijn tekentalent kwam ook hier van pas, want hij vervalste vervoersbewijzen en andere documenten voor de Joden. Ook hielp hij ze met onderdak en onderduikadressen.

In 1942 komt het boek De Sprookjes van Grimm uit, met vele illustraties van Pieck. Het is de inspiratie voor Peter Reijnders om Anton in 1951 te vragen mee te werken aan de bouw van een heus Sprookjesbos in de Efteling. 

Anton Pieck brengt Doornroosje naar het Sprookjesbos

Dat Anton Pieck een groot tekenaar en persoon was, blijkt uit veel verschillende dingen. Zo is Anton sinds 1960 Ridder in de orde van Oranje Nassau en heeft Anton sinds 1984 een eigen museum in Hattem. Met zijn zeer herkenbare romantische stijl van tekenen verovert hij tot op de dag van vandaag nog vele harten.

De speciale Anton Pieck veiling bestaat uit 90 werken van Anton Pieck, waarop nog tot en met zondagavond 11 november kan worden meegeboden.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!