Geschiedenis

Van muur naar galerie: ontmoet de beste street artists van nu

Street art is overal. Op straat in bruisende steden en op industrieterreinen, maar ook in de grootste moderne musea en zelfs in woonkamers bij mensen thuis. De tijd dat graffiti alleen gezien werd als vandalisme, is allang voorbij. Humoristische, maar provocerende beelden fleuren het dagelijks leven op en laten mensen nadenken. We bespreken enkele grote namen uit de street art die de straten van vandaag opluisteren.

Banksy
De street art-scene is ondenkbaar zonder de beroemde Banksy. Hij is een internationale street art-superster, van wie niemand de echte naam kent. Banksy heeft een legendarische reputatie. Hij maakt humoristische en slimme politieke en antikapitalistische statements en zoekt het subversieve. Met zijn sjabloontechniek is hij een van de meest succesvolle en bekendste Britse hedendaagse kunstenaars. Hij maakte iconische afbeeldingen, zoals de Pulp Fiction-karakters met bananen, het meisje met de rode ballon en de zoenende politieagent.


Blu
Blu is het pseudoniem van een Italiaanse kunstenaar uit Bologna die overal in de wereld kunst maakt. Zij grootschalige muurschilderingen, waarvoor hij de gevels van hoge gebouwen als doek gebruikt, zijn bijzonder mooi. Hij hecht zeer aan zijn artistieke vrijheid, de reden dat hij zijn kunst gratis in de publieke ruimte maakt. Toen zijn populariteit in 2016 een hoogtepunt had bereikt, vernietigde hij elk kunstwerk dat hij in de afgelopen 20 jaar in Bologna had gemaakt uit protest, zodat de werken niet verkocht konden worden door op winst beluste kunsthandelaren.


Mr Brainwash
Mr Brainwash (echte naam Thierry Guetta) heeft grote invloed gehad op de street art-scene en werd nog bekender na zijn optreden in Banksy's documentaire 'Exit'. Verzamelaars betalen veel geld voor zijn ongedwongen kunstwerken waarin hij bekende beelden uit de kunst en popcultuur verwerkt met een knipoog. Zijn werken zijn op veilingen erg gewild. Soms worden ze verkocht voor meer dan 50.000 euro. Hij is een van die artiesten waar je van houdt of niet, een tussenweg is er niet. Ben jij ook op zoek naar zijn werk? De kunst van Mr Brainwash wordt vaak verkocht op Catawiki.


Roa
De Belgische straatkunstenaar Roa maakt afbeeldingen van stadsdieren die voorkomen op de plaatsen waar hij ze schildert. Hij maakt grote werken met veel verschillende lagen, die de kijker verschillende perspectieven geven op de biologie achter de dieren. Zijn werk is verbluffend mooi.


Street art zit in de lift en is daarom een goede investering! Nu de prijzen soms nog relatief laag zijn en de kwaliteit zeer hoog is, is het een goed moment om een verzameling street art te beginnen. Op Catawiki vind je vaak geweldige street art bij de International Street Art / Urban Art-veiling. Houd die dus in de gaten als je op zoek bent naar iets moois!

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!