Tips veilingmeesters

Hoe een handtekening de waarde van je sport memorabilia kan beïnvloeden

We zien iedere week veel gesigneerde objecten in onze sport memorabilia veiling. Shirts, schoenen, bokshandschoenen en meer. Maar hoe kan een handtekening invloed hebben op de waarde van je sport memorabilia? Onze interne sportexpert, Marc Jans, legt uit dat dit afhangt van een aantal verschillende dingen. Hij is zelf sportfotograaf en verwoed verzamelaar van gesigneerde memorabilia en kent de markt goed. Hij weet precies welk effect een handtekening kan hebben op sport memorabilia. Lees verder om te ontdekken wat hij te zeggen heeft.

Van wie is de handtekening?

Misschien wel de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen: is deze persoon wereldberoemd of alleen lokaal bekend? Vervolgens moet je jezelf afvragen of deze persoon alleen op dit moment beroemd is, of dat hij of zij over 50 jaar nog steeds bekend is. Deze vragen zijn van belang wanneer je de waarde van je sport memorabilia wilt inschatten. Als we kijken naar voetbal, de populairste sport ter wereld, zien we een grote vraag naar gesigneerde memorabilia van de helden uit het verleden. Zie bijvoorbeeld dit Panini album met twee originele handtekeningen van de Braziliaanse meester Pelé. Het werd geveild voor het ongelooflijke bedrag van € 12.038. Een compleet album van Mexico 70 met alle 271 stickers, maar zonder handtekening, kan in redelijke staat nog steeds ongeveer € 2.000 opbrengen, of € 5.000 in geweldige staat. Dit is echter minder dan de helft van de prijs die wordt betaald voor een gesigneerd exemplaar. Zoals je uit dit voorbeeld kunt zien, kan een handtekening van een wereldberoemde en legendarische sporter de prijs van een memorabilia echt enorm verhogen in vergelijking met een niet-gesigneerd exemplaar.


Hoe zeldzaam is deze handtekening?

Een andere belangrijke factor voor de waarde van je sport memorabilia is de zeldzaamheid van de handtekening. Sommige sporters zetten veel handtekeningen, terwijl anderen zelden een handtekening zetten. Sommigen zijn zich bewust van het feit dat de exclusiviteit van hun handtekening daalt naarmate ze er meer zetten, daarom geven sommigen alleen handtekeningen voor goede doelen. Tiger Woods‘ handtekeningen behoren tot de meest gewilde en hij is berucht voor het weigeren van handtekeningen aan zijn fans. Daarom is de waarde van zijn gesigneerde memorabilia vaak behoorlijk hoog. Als je een gesigneerd Tiger Woods memorabilia hebt, wordt geschat dat dit ongeveer € 2.000 zou kunnen opleveren.


Andere sporters zijn niet meer onder ons, wat betekent dat het aantal gesigneerde memorabilia nu eindig is; deze persoon zal nooit meer een handtekening zetten. Dit kan een positieve invloed hebben op de waarde van je gesigneerde sport memorabilia, maar je moet ook rekening houden met hoe lang de sporter heeft geleefd en hoeveel handtekeningen hij in zijn leven heeft gezet. Een handtekening van een sporter die gul was met handtekeningen uitdelen stijgt wellicht niet in waarde nadat hij is overleden, en stijgt deze toch, dan misschien licht.

Welk object is gesigneerd?

Het object dat is gesigneerd speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde van je sport memorabilia. Het maakt nogal een verschil of je een handtekening op een slordig papiertje hebt of op een origineel shirt. Bijvoorbeeld gesigneerde sport memorabilia van voormalige bokslegendes als Mike Tyson of Muhammad Ali doen het goed wanneer de handtekening op de bokshandschoenen staat. Neem bijvoorbeeld deze originele gesigneerde bokshandschoen van Muhammad Ali, die in 2016 werd geveild. Deze werd verkocht voor een indrukwekkende € 3.800... bijna het dubbele van de schatting van onze expert! Een ander prachtig collector‘s item dat op Catawiki geveild werd was deze gesigneerde hardloopschoen van Usain Bolt. Die werd verkocht voor € 16.000, opnieuw meer dan het dubbele van wat de expert had geschat! Naast het feit dat de schoen gesigneerd is door de snelste man ter wereld, was hij ook speciaal gemaakt voor Bolt. Zoals je kunt zien doen unieke items zoals deze het extreem goed in de veiling. Als het object dat gesigneerd is al uniek is, zal de handtekening de waarde alleen nog maar doen toenemen.


Elke weer organiseren we een sport memorabilia veiling waar je jouw bijzondere items kunt veilen. Dus heb je bijzondere objecten die door een bijzonder iemand zijn gesigneerd? Bied ze aan voor de veiling en boek een mooie winst.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!