Overig

Haal kunst in huis: tips om van je muur een galerie te maken

Kijk je steeds naar die kale muur en vraag je je af hoe je die leegte kunt vullen? Wij hebben een idee: geef al je schilderijen, prints en foto's een plek en creëer zo een muur vol kunst! Hier is een handleiding waarin stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je dat kunt doen.

1. Laat je inspireren
Ten eerste is het handig om te bedenken wat je op je muur wilt en hoe die eruit moet gaan zien. Wil je een heel georganiseerde en doordachte uitstraling, of juist een beetje rommelig en willekeurig? Voordat je iets koopt, is het misschien handig om na te denken over een terugkerende kleur of een thema. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor alleen zwart-wit prints. Het belangrijkste is dat het aansluit bij jouw smaak en dat je je er thuis bij voelt! Je kunt Pinterest gebruiken om inspiratie op te doen en een moodboard te maken. 


Source: Boots and Pine

2. Meten is weten
Houd de afmetingen van de muur in gedachten als je iets koopt en denk na over het type lijsten dat je wilt, en of die beschikbaar zijn voor de kunstwerken die je in je hoofd hebt. Beslis of je de hele muur wilt bedekken, of een deel ervan. Je kunt ervoor kiezen om alle kunstwerken op ooghoogte te hangen. Je kunt ook beginnen met een klein deel van je muur en die na verloop van tijd uitbreiden.

3. De stukken verzamelen
Daarna kun je online gaan zoeken. Bij Catawiki vind je van alles om je muur te decoreren. Elke week zijn er meer dan twintig veilingen op het gebied van fotografieklassieke en moderne kunst. Hier vind je kunst in alle soorten en stijlen, en in verschillende prijsklassen. Je kunt ook vintage posters, je favoriete platen of een vintage plattegrond van je favoriete plek aan de verzameling toevoegen. Kies wat je leuk vindt en waarvan je denkt dat het goed staat op de muur!


Bron: The Every Girl

4. Wat heb je nodig?
Zoek uit welk type muur je hebt en welk systeem je wilt gebruiken om de frames op te hangen. Controleer de achterkant van het frame, om te zien hoe het opgehangen moet worden. Bepaal of je schroeven, spijkers of een traditionele schilderijenhaak wilt gebruiken. Als het frame klein en licht is, tot ongeveer 7 kilo, zijn dit goede opties. Als het frame zwaarder is, kun je bijvoorbeeld kiezen voor sterkere ophangsystemen, zoals spiraalpluggen of keilbouten. Wat je zeker nodig hebt, zijn potlood en gum, een meetlint, waterpas, schilderstape en kraftpapier. Het is ook slim om wat extra spijkers en schroeven op reserve te hebben, voor het geval er iets misgaat.


5. Een compositie maken
Het is nu tijd om de stukken op de vloer tot een mooie compositie te schikken. Begin met het grootste kunstwerk in het midden, en schik van daaruit de rest. Dat helpt om de focus naar een punt te trekken. Zorg ervoor dat de afstand tussen de frames gelijk is. Neem een foto van je compositie als je tevreden bent over een compositie. Daarna kun je nog een paar arrangementen proberen en de beste kiezen!


[source:momtastic]

6. Een proefopstelling maken
Om te zien of je arrangement er goed uitziet op de muur, kun je een proefopstelling maken. Op die manier is het ook eenvoudiger om later te bepalen waar de spijkers en schroeven moeten komen. De proefopstelling kun je maken door voor elk frame kraft- of vloeipapier te gebruiken dat je op het juiste formaat knipt of snijdt. Daarna plak je het papier op de muur met afplakband, volgens de compositie die je eerder hebt gemaakt. Je kunt nu zien hoe je compositie eruit komt te zien, en je hebt nog de mogelijkheid die te veranderen.

7. Het ophangen
Nu is het tijd om daadwerkelijk je handen uit de mouwen te steken en aan het werk te gaan! Bij elk frame meet je de afstand tussen de ophanging en de bovenkant van het schilderij. Nu kun je op elk stuk papier de plaats aangeven waar de spijker of schroef moet komen. Je kunt de gaten boren of de spijkers met een hamer in de muur slaan, en het papier verwijderen. Als je spijkers gebruikt, let er dan op dat je ze in een hoek van 45 graden in de muur slaat, zodat de spijker meer draagkracht heeft. We raden je aan te beginnen met het grootste frame en daarna de rest eromheen op te hangen, en na elk frame te controleren of de afstand afwijkt van je meetgegevens. Zo kun je fouten op tijd herstellen.


8. Geniet van het uitzicht
Je kunt nu alle frames ophangen en genieten van het uitzicht!

Vond je dit verhaal de moeite waard? Dan wil je misschien ook het artikel vijf ideeën voor meer Delfts Blauw in huis lezen. Neem ook een kijkje bij onze wekelijkse veilingen voor fotografie, klassieke kunst en moderne kunst als je kunst wilt kopen voor jouw lege muur. Je kunt natuurlijk ook kunstverkoper worden.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!