Overig

Het verhaal achter de beroemdste personages van David Bowie

Geschreven door Jeroen Hamelink - Platen / Vinyl Expert

David Bowie wordt gezien als een van de meest invloedrijke rockmuzikanten sinds de jaren zestig. Nummers als "Heroes", "Let's Dance", "Space Oddity" en zijn duet met Queen, "Under Pressure", werden internationale hits en creëerde de specifieke Bowie sound die zo herkenbaar is zelfs nu. Maar Bowie is ook beroemd om zijn kameleonachtigen eigenschappen: in zijn vijftig jaar lange carrière creëerde hij een aantal buitengewone personages. Het verhaal achter deze personages? Je leest het hier!

Ziggy Stardust
Een biseksuele halfgod in rode laarzen: een karakter dat David de doorbraak gaf die hij nodig had, big time. Maar er is veel meer aan deze persoon dan gewoon opvallend. Het was de perfecte formule voor roem: een geweldige songwriter met een iconische look en een theatrale performance. Het album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972) wordt nu beschouwd als een van de beste albums aller tijden, en zijn liedjes bieden een kritische noot over onderwerpen als politiek, drugs en seksuele geaardheid.


David Bowie als 'Ziggy Stardust'. Bron afbeelding: dailymail.co.uk

De creatie van het karakter Ziggy Stardust was het resultaat van verschillende gebeurtenissen en problemen in Bowie's leven. Uit de tekst op zijn album leren we dat Bowie geprobeerd heeft om te gaan met de dreigingen van die tijd en de vergrijzing, die weer verband hebben met Ziggy Stardust’s verhaal dat de aarde over vijf jaar vergaat. Bowie's besluit om Ziggy biseksueel te maken, een aanvaarding van allerlei soorten seksuele geaardheid, iets wat ongelooflijk controversieel was in die dagen. Maar waarom maakte hij Ziggy buitenaards? Bowie was altijd geïnteresseerd geweest in science fiction en ruimtevaart, zoals je kan horen aan eerdere nummers als "Space Oddity". Maar het lijkt erop dat Bowie een andere bron van inspiratie had: pionier van de rock Vince Taylor, die een zenuwinzinking had na het nemen van teveel drugs en vervolgens geloofde dat hij een buitenaardse god was.

Aladdin Sane
Nadat de wereld verliefd was geworden op Ziggy Stardust, doodde Bowie hem op het podium in Londen en introduceerde later een nieuwe persona. Over het algemeen wordt verondersteld dat Aladdin Sane werd geïnspireerd door Bowie's halfbroer Terry, die de diagnose schizofrenie kreeg, zoals in het woordspel van de naam - "A lad Insane". De nummers in de titel van het liedje "Aladdin Sane (1913-1938-197?)" zijn bedoeld om te suggereren dat een derde wereldoorlog opkomst is.


David Bowie als 'Aladdin Sane'.

Bowie was geïnspireerd om zijn zesde studio-album te schrijven met dezelfde naam als zijn nieuwe karakter na zijn tournee in de VS in 1972, dat is ook waarom hij dit karakter uitlegt als "Ziggy goes to America". Het is veel meer sinister dan het Ziggy album. Het was gebaseerd op de donkere kant van Amerikaanse cultuur met nummers als "Cracked Actor" en "Panic in Detroit". Bowie was eindelijk in de Amerikaanse schijnwerper, maar leerde op de harde manier dat het niet zo leuk was als het leek.

The Thin White Duke
De incarnatie van dit alter ego vond plaats tijdens de donkere jaren van David Bowie, toen hij worstelde met drugsverslaving en stress, en is verbonden met het Station to Station album. Dit alter ego portretteert een verstoorde man, die zingt over romantiek, maar volledig verdoofd is van gevoelens. De hertog had platina blonde haren en was meestal gekleed in een wit overhemd, zwarte broek en een vest. Het is zijn meest controversiële persoonlijkheid en de Thin White Duke werd een psychopathische aristocraat en een onsterfelijke zombie genoemd. Aanvankelijk beweerde Bowie dat zijn fascistische, bijna Nazi-achtige verklaringen slechts een deel van zijn karakter waren Hij beschuldigde later de harddrugs die hij in deze periode gebruikte. Wanneer we gedurende die tijd spraken over zijn albums, zei Bowie dat ze voelen als "werk van een heel ander persoon".


David Bowie als 'The Tin White Duke'.

De Goblin King
Naast zijn muzikale carrière nam David Bowie door de jaren heen een paar acteerrollen aan, maar zijn meest gedenkwaardig blijft Jareth, de Goblin Koning in het fantasy epos "Labyrint" uit 1986. Het is inderdaad moeilijk de 80s look van dit karakter te vergeten.

David Bowie als 'The Goblin King'. Afbeeldingsbron: bustle.com

De Blinde Profeet
Na het spelen van veel verschillende personages toont hij op zijn laatste album Blackstar (2016) de echte Bowie David Robert Jones. In de video's waren zijn ogen bedekt met pleisters omdat zijn karakter een blinde profeet was die zijn eigen ondergang voorspelde. De zwarte ster op de cover van de plaat bevat een verborgen boodschap, wanneer er licht op schijnt wordt de ster getransformeerd in een sterrenstelsel. Een prachtig afscheid bericht aan zijn fans, aangezien David Bowie enkel dagen na de release van het album overleed.

David Bowie als 'Blinde Profeet'.

Gedacht wordt dat de titel "Blackstar" naar zijn kanker verwijst, wat hij geheim hield, want het is een term waarmee bepaalde laesies van kanker worden beschreven. Teksten als "look up here, I’m in heaven" en de videoclip van het nummer "Lazarus" waar Bowie in een ziekenhuisbed ligt, lijken een diepere betekenis te hebben. Zelfs als de echte David wordt getoond, is het op een theatraal manier en bedekt met vele lagen.

Vijftig jaar muziek en gezichten betekent dat David Bowie ons met een grote erfenis achterlaat. Neem een kijkje op onze Platen en Vinyl veiling om je collectie uit te breiden of Registreer je hier om albums, memorabilia en nog veel meer te verkopen!

Ontdek meer David Bowie | Ziggy Stardust | vinyl records

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!