Geschiedenis

Vier dingen die de meeste Disneyfilms gemeen hebben

Het is verbazingwekkend dat Disney na 80 jaar nog steeds in staat is leuke, originele en innovatieve films te maken. Als je goed kijkt, zie je dat de meeste Disneyfilms wel een aantal overeenkomsten hebben, naast een sprookjesachtig verhaal met geanimeerde karakters en een morele les. Blijf lezen als benieuwd bent naar wat de favoriete films uit je kindertijd (en volwassenheid) gemeen hebben.

1. Ontbrekende moeders
Is het je wel eens opgevallen dat bijna geen enkele hoofdrolspeler in een film van Disney een moeder heeft? SneeuwwitjeFrozenBambiBelle en het Beest... Ze hebben het allemaal gemeen. De moeder, en vaak de vader, van het belangrijkste karakter gaat aan het begin van de film dood of is er al niet meer als de film begint. Dit kan een praktisch besluit zijn geweest, aangezien Disney-verhalen over opgroeien gaan (en wie moet er sneller opgroeien dan een wees), maar er is ook een theorie dat het ontbreken van een moeder te maken heeft met Walt Disneys eigen verleden. Disney kocht aan het begin van de jaren 1940 een huis voor zijn ouders. Zijn moeder stierf helaas in datzelfde jaar aan koolmonoxidevergiftiging in het huis. Zelfs de producer van De Leeuwenkoning, Don Hahn, beweerde dat Disney opzettelijk verhalen schreef zonder moederfiguren, uit schuldgevoel over de dood van zijn moeder.


2. Geheime code
Misschien wil je hierna elke Pixar-film van Disney nog eens bekijken, om te zien of je de geheime code kunt vinden: A113. De code is te vinden op een nummerplaat in Toy Story; op een duikcamera in Finding Nemo; op een vliegtuig in Cars; op een deur van een klaslokaal in Monster’s University; als een “niet meer terug naar de aarde-code“ in Wall-E... Maar we onthullen niet alle locaties, anders is de lol eraf. De code verschijnt ook in tekenfilmseries op tv, zoals The Simpsons. Wat betekent deze code, vraag je je misschien af? Het is grap van de Amerikaanse computer-animators; A113 is het nummer van het California Institute of Arts, waar veel computer-animators hun vak geleerd hebben.


Bron: Marciodisneyarchives.nl

3. Namen
Wat veel films van Disney delen, is de symboliek in namen. De meeste namen zijn niet toevallig gekozen. Ze passen echt bij het karakter. Een paar namen en hun betekenis:

  • Lilo (Lilo & Stitch): een Hawaiiaanse naam die “de edelmoedige“ betekent - aangezien Lilo zo vriendelijk is Stitch een plaats aan te bieden in haar huis en gezin.

  • Pumbaa (The Leeuwenkoning): in het Swahili betekent dit “dwaas, roekeloos“. Nou, Pumbaa kan zich gedragen als een olifant in een porseleinkast!

  • Lumière (Belle en het Beest): misschien is het overduidelijk, maar Lumière betekent “licht“ in het Frans, best een toepasselijke naam voor een kandelaar.

  • Mufasa (The Lion King): De naam van de vader van Simba betekent “Koning“ in de taal Manazoto.  

  • Bambi (Bambi): betekent “kind“ in het Italiaans.

  • Flounder (De Kleine Zeemeermin): dit is een soort vis, maar betekent ook “spartelen in water of modder“ - iets wat wel past bij dit klungelige visje!

  • Wall-E (Wall-E): deze naam verwijst naar “Walter Elias Disney“.


    4. Verborgen easter eggs 
    Disney en Pixar tilden hun animaties naar een heel nieuw niveau: alle films verwijzen naar elkaar! Disney bewees dit met een korte video. In Monsters en co. zie je bijvoorbeeld een Jessie uit Toy Story in een van de slaapkamers van de kinderen, en Boo geeft Sully een Nemo-speeltje in dezelfde film. In Ratatouille is een van de ratten in werkelijkheid geen rat, maar een hond, namelijk Dug, het onnozele beest uit Up. In Frozen komen Rapunzel en Flynn in beeld als gasten bij de kroning van Elsa. Tot slot, in Brave is een portret van Sully te zien, uitgesneden in hout. Vergeet niet ze allemaal nog eens te kijken om de links te controleren!


    Bron: Hollywood.com

    Kun je nog steeds geen genoeg krijgen van Disneys Mickey, Elsa, Ariel of Donald Duck? Op Catawiki vind je zeldzame, bijzonder Disney-items voor je verzameling: van Swarovski-figuren tot eerste drukken van Disney-boeken. Neem een kijkje bij onze Disney-veiling of registreer je hier om items te verkopen, zodat er weer ruimte komt voor iets nieuws!

    Maak je gratis account aan
    Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
    Deel dit artikel
    Close Created with Sketch.
    Nog niet geregistreerd?
    Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
    Registreer nu