Interviews

De grote impact van meteorenregen

 Geschreven door Keith R. Amery - Expert archeologie & bodemvondsten

Ze lichten op aan de hemel als een vurige regen; een meteorenregen komt voor velen van ons nog het dichtst bij werkelijk contact met de ruime. Onze expert neemt ons mee op reis naar verschillende soorten inslagen van meteoren, de indrukwekkendste inslagplaatsen op aarde en de mogelijke connectie met de Bijbel.

Soorten inslagen
We kennen twee soorten meteorieteninslagen op aarde. De eerste is een meteorieteninslag zoals de meteoriet Gebel Kamil (Mahboob) die in stukken uiteenspatte zodra hij de aarde raakte en een grote krater veroorzaakte, gevuld met gebarsten stukken rots en ijzer, met een totaal gewicht van naar schatting 1600 kilo. Het andere type zijn meteoren die al in de bovenste atmosfeer uiteenvallen en als een vlammenregen van rotsen op aarde vallen. Wonderbaarlijk genoeg is tot nu toe slechts één persoon bekend die ooit door een meteoriet geraakt is, en hij overleefde het. 


Het zal duidelijk zijn dat veel meteorieten de aarde passeren zonder ons te raken. Meteorieten die wel met de aarde botsten, deden dat op momenten dat er niemand getuige van was. Sommige meteorieten laten echter grote sporen na.

In de toendra van Toengoeska
De in 1908 platgeslagen Siberische toendra bij Toengoeska ziet er eerder uit als een landingsplaats voor ufo's dan als natuurlijk fenomeen: de bomen werden omver geduwd door de kracht van een passerende meteoor. Hoewel aangenomen wordt dat een asteroïde op een hoogte van 5 tot 10 kilometer explodeerde, wordt Toengoeska gezien als een van de gebeurtenissen met de grootste impact op aarde. De geschatte omvang van de meteoor is 60 tot 190 meter.


Platgeslagen bomen bij Toengoeska

De explosie in Rusland
In dit opzicht is de meteoriet Sichote-Alin die in 1947 neerkwam in Rusland een favoriet onder meteorietenverzamelaars. En daar zijn er veel van. Een stuk meteoor van 70 ton barstte in de lucht uiteen met een flits die feller was dan de zon. Kunstenaar P.I. Medvedev legde deze gebeurtenis vast vanuit zijn raam. Zijn schilderij werd in 1957 afgebeeld op een postzegel van de Sovjet-Unie, ter herdenking van de tiende verjaardag van de explosie.


Kraters bij Campo de Cielo
Tot nu toe is 60 ton aan brokstukken ontdekt bij de vele kraters van Campo de Cielo in Argentinië, waarmee deze gezien wordt als de zwaarste meteorieteninslag op aarde tot nu toe. De meteoriet behoort tot de categorie 'octahedriet', aangezien de nikkelconcentratie in het ijzer een achtkantige kristalstructuur veroorzaakt. 'Campo de Cielo' is Spaans en betekent heel toepasselijk 'Hemelveld.' De inheemse bevolking gebruikte het ijzer om wapens te smeden, en al in 1576 was de Spaanse gouverneur op zoek naar het kostbare metaal. Via koolstofdatering van verkoolde houtstukjes onder de meteoriet van Campo de Cielo, werd vastgesteld dat de meteoriet tussen 2200 en 2700 voor Christus is neergekomen.


De plaag van hagel en vuur
Voor de wetenschap invloed kreeg, werden meteoren gezien als signalen van de goden en aan ijzer uit meteorieten werden bijzondere eigenschappen toegekend. Deze astrale gebeurtenissen hadden grote impact op de aarde, van het verdwijnen van de dinosaurussen aan het einde van het Krijt, tot de voortekenen die werden geassocieerd met de periodieke verschijning van de komeet Halley en die te zien zijn in het Tapijt van Bayeux. Dit roept de vraag op of de bijbelse plaag van hagel en vuur in het Oude Testament niet eigenlijk een meteorenregen was. Is in de bijbel misschien de meteoriet Gebel Kamil beschreven, die in 2009 in Egypte werd ontdekt? Aangenomen wordt dat deze meteoor 5.000 jaar geleden insloeg in de Nijldelta, in dezelfde tijd dat de Egyptische beschaving opkwam. Het oudste religieuze beeld uit de Egyptische cultuur was de Benben, een stenen obelisk met bijzondere eigenschappen, waarvoor bijna zeker ijzer van een meteoriet is gebruikt. De oude Babyloniërs waren experts in astronomie en deze gebeurtenis kan ook model gestaan hebben voor het nieuwtestamentische verhaal over de ster van Bethlehem, die de drie koningen leidde naar de geboorte van Jezus van Nazareth.

Bron: Wikimedia Commons

Catawiki is er trots op fragmenten van museumkwaliteit van deze drie meteoren, Sichote-Alin, Gebel Kamil en Campo de Cielo, te kunnen aanbieden in de wekelijkse Meteorietenveilingen. Deze fragmenten brengen ons een heel klein beetje dichter bij bijzondere gebeurtenissen, zoals het uitsterven van de dinosaurus, technologische vooruitgang in de IJzertijd en de ontwikkeling van astronomie, religie en filosofie. Wil je meedoen aan de veilingen en je eigen stukjes meteoriet of andere bijzondere objecten aanbieden op onze veilingen, registreer je dan hier

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!