Geschiedenis

Vijf unieke concertposters die ware kunstwerken zijn

In samenwerking met Jeroen Hamelink - Expert Vinyl en Platen

Heeft het design van een concertposter bij jou wel eens meer aandacht getrokken dan de reclame voor het concert zelf? De cultuur rond concertaffiches veranderde in de loop van de tijd, van affiches die simpelweg tot doel hadden de aandacht te vestigen op een concert, tot iconische en invloedrijke kunstwerken. De eenvoudige posters van The Beatles uit de jaren zestig, gevolg door de psychedelica uit de jaren zeventig en de opvallende posters van vandaag, laten zien hoe volatiel deze cultuur in de loop van de tijd is geweest. Blijf lezen als je meer wilt weten over meest unieke artistieke posters die ooit gemaakt zijn

1. Jimi Hendrix door Bob Masee
Jimi Hendrix Experience domineerde niet alleen de muziekscene in de jaren 1960, maar leverde ook een revolutionaire bijdrage aan cultuur van concertposters.  De psychedelische affichekunst werd geboren. Bob Masee, die posters ontwierp voor bands als Fleetwood Mac en Jefferson Airplane, was verantwoordelijk voor de concertposter voor het optreden van Jimi Hendrix in het Saville Theatre, in 1967 in Londen. Dit affiche is een voorbeeld van de nieuwe postercultuur: levendige kleuren, uniek lettertype en vetgedrukte letters. Jimi Hendrix bleef de wereld van concertposters beïnvloeden, door met verandering en innovatie te komen bij elk design.


Bron: bmasse.com

2. Billy Idol door Chris Shaw
Billy Idol beïnvloedde de postercultuur met zijn poster van 30 augustus 2001, ontworpen door Chris Shaw, wiens bijzondere talent veel kunstenaars in de sector inspireerde. Shaw maakte duizenden rockposters en staat erom bekend kunstwerken te maken van concertadvertenties. Er zijn verschillende boeken gewijd aan zijn werk, en hij kreeg aandacht in kranten en tijdschriften. Het Duitse muziektijdschrift Rolling Stone riep hem in 2001 zelfs uit tot ‘Artiest van het Jaar’. De poster voor het Billy Idol-concert in het Warfield Theatre in San Francisco is daarom tegenwoordig een van de meest gewilde posters.


Bron: picclick.com

3. Pearl Jam door Ames Bros
Als het gaat over bands die een revolutionaire invloed hadden op de posterindustrie, hoort Pearl Jam bij de top. De band gaf de postercultuur nieuwe energie, samen met Ames Bros. Posters van Pearl Jam zijn zeer in trek, vooral de Australische poster van het concert in Brisbane in 1998.  Elke poster van Pearl Jam heeft een uitdagende afbeelding, bedoeld om het potentiële publiek te verleiden. De typische zwarte humor met een vleugje komedie, maakt concertposters van Pearl Jam interessante artistieke verzamelobjecten.


4. Oasis en Rex Ray
Oasis had grote culturele impact in Groot-Brittannië in de jaren 1990 en is nog steeds een van de meest invloedrijke Britse bands. Gedurende de hoogtijdagen, werkte Oasis samen met grafisch kunstenaar Rex Ray. Zijn gedurfde en stimulerende kunststijl werd ook invloedrijk in de jaren 1990. Een van de beroemdste concertaffiches was die voor het concert op 13 april in het Bill Graham Civic Auditorium. Daarop zijn een vliegtuigmotor, een zonsondergang en een palmboom te zien. Ray combineert beelden die niet noodzakelijkerwijs op een natuurlijke manier bij elkaar passen. De explosieve combinatie van retro en modern trok de aandacht en sprak tot de verbeelding.


Bron: sfmoma.org 

5. Radiohead door Jermaine Rogers
Radiohead staat bekend om experimentele albums en baanbrekend gebruik van elektronica. Het is dus niet verrassend dat een samenwerking met Jermaine Rogers ontstond voor de concertposters. Rogers is een rauwe, expressieve kunstenaar die je diep in je verbeelding meeneemt. Elk kunstwerk dat hij maakte voor de concerten, prikkelt de zintuigen en straalt een donkere schoonheid uit. De beroemde poster voor het Radiohead-concert op 8 mei 2008 in het Cruzan Amphitheatre deed dit in het bijzonder en is sindsdien zeer gewild.


Bron: omgposters.com

Of je nu houdt van de donkere schoonheid van Rogers die je zintuigen prikkelt, of je wilt met Bob Masee herinneringen ophalen aan de revolutionaire jaren zestig van Jimi Hendrix, er is een poster die bij jou past. Deze posters hebben niet alleen een verhaal, maar zijn ook kunstwerken op zich. Je investeert niet alleen in de band, maar vangt ook de tijdgeest die de postercultuur destijds bepaalde. Spoed je dus naar onze veilingen,  waar je nu veel verschillende, unieke concertposters en meer kunt vinden.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu