Geschiedenis

11 nostalgische soorten speelgoed met waarde

We hebben allemaal levendige herinneringen aan het favoriete speelgoed uit onze jeugd. De tijden zijn sindsdien veranderd. Kinderen spelen tegenwoordig met heel ander speelgoed. Maar dat betekent niet dat oud speelgoed geen waarde meer heeft! We zetten tien nostalgische soorten speelgoed op een rij waar kinderen vandaag nog steeds graag mee zouden spelen, en die volwassenen graag verzamelen.

1. Dinky Toys
Dit speelgoed werd tussen 1934 en 1979 gemaakt door Meccano. Dinky Toys behoorden tot de eerste en populairste gegoten modelauto's. Samen met andere modellen, treinen en erector sets, wist dit metalen speelgoed, dat nog steeds waarde heeft, de tand des tijds goed te doorstaan. Het is een voorbeeld van oud speelgoed dat gewild is bij volwassenen die het zich herinneren uit hun kindertijd, waardoor het interessant is geworden voor verzamelaars.

2. My Little Pony
Deze kleurrijke plastic pony's met wilde manen die je kunt kammen en vlechten zijn nog steeds populair, maar niet meer zo populair als in de jaren '80. De originele lijn van My Little Pony verscheen in de VS van 1982 tot 1992, en werd vergezeld van een animatieserie en een film. De herintroductie in 1997 was minder succesvol. Voor verzamelaars is de originele lijn dus het meest interessant!


3. Rubiks kubus
Dit speelgoed kan iedereen tot wanhoop drijven, zowel kinderen als volwassenen. Vandaar dat het nog steeds populair is. De 3D-puzzel werd in 1974 uitgevonden door een Hongaarse architect en werd een rage in de jaren '80. Wereldwijd zijn er meer dan 350 miljoen exemplaren van verkocht. Daarmee is de Rubiks kubus waarschijnlijk één van de meest verkochte stukken speelgoed ooit.


4. Rolschaatsen
Rolschaatsen waren ongelooflijk populair tussen 1930 en de jaren '60. In de jaren '70 maakten ze een opleving door (discoschaatsen), en in de jaren '90 ook (de tijd van de skates). We hebben tegenwoordig natuurlijk futuristische persoonlijke transportmiddelen zoals hoverboards, maar rolschaatsen zijn nog steeds cool.


5. Muizenval
Een driedimensionaal bordspel met creatieve obstakels en bewegende objecten; natuurlijk vinden kinderen dit leuk! Het werd geïntroduceerd in 1963 en sindsdien verschenen er veel nieuwe versies.


Foto: retroland.com

6. Play-Doh
Wist je dat Play-Doh in de jaren '30 ontstond als behangreiniger? In de jaren '50 kwam het als boetseerklei op de markt en sindsdien is het populair gebleven. Het is niet giftig, maakt geen vlekken en kan hergebruikt worden; ook ouders houden ervan. Sinds de jaren '50 zijn er meer dan 2 miljard potjes verkocht.


Foto: c1.staticflickr.com

7. Barbie
Misschien overbodig om te zeggen, maar Barbie is nog steeds 'hot'. De Barbie met paardenstaart was de eerste pop die Mattel op de markt bracht in 1959. Nadat één van de oprichters haar dochter Barbara had zien spelen met papieren aankleedpoppen, kreeg ze het idee er één in 3D te maken. Tegenwoordig kun je nog steeds nieuwe Barbies kopen in de winkel. Maar als je ze wilt verzamelen, kun je beter zoeken naar de vintage Barbies van Mattel (voordat het bedrijf werd verkocht) uit de periode 1959 - 1973, of naar de speciale collector’s items.

8. De View-Master
Hoewel kinderen van nu niet meer zo onder de indruk zullen zijn van de View-Master als kinderen enkele decennia geleden, is het nog steeds een cool stuk speelgoed. Het is ook heel geschikt voor educatieve doeleinden: aardrijkskunde in virtual reality is veel indrukwekkender dan leren uit een boek.

9. Game & Watch
De inspiratie voor de Gameboy van Nintendo en veel andere videogames daarna, kwam van deze elektronische spellen uit de jaren ’80. Deze spellen met een nostalgische charme worden tegenwoordig soms verkocht voor honderden euro's.


10. Autootjes van Matchbox
Deze miniatuurauto's worden nog steeds gemaakt en het lijkt erop dat de populariteit ervan nog lang niet voorbij is. De originele speelgoedauto's van Matchbox uit de jaren '50, '60 en '70 brengen soms bedragen op die bijna even hoog zijn als die van hun levensgrote tegenhangers uit de showroom. Zeldzame ontwerpen, unieke kleurstellingen en jubileumedities zijn nog gewilder onder verzamelaars.


11. Lego
Het zal geen verrassing zijn dat Lego, gelanceerd in 1932, zijn populariteit en waarde in de loop van de jaren behouden heeft. Legosets, vooral oude en limited editions, stijgen in waarde. Het is dus een goed idee om je favoriete kinderspeelgoed niet weg te doen. Het heeft niet alleen nostalgische waarde, maar is ook een goede investering.


Het is erg leuk oud speelgoed te verzamelen, vanwege het nostalgische karakter ervan en de positieve energie die het oproept. Soms is het zelfs een waardevolle investering. Neem ter inspiratie eens een kijkje bij onze speelgoed- en modellenveilingen en laat het kind in je herleven!

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!