Interviews

De kunst van het wijnproeven: in gesprek met onze wijn expert Patricia Verschelling

Kunst van het wijnproeven is een subtiele kunst. En het herkennen van een uitzonderlijk zeldzame of waardevolle wijn? Dat vraagt om het werk van een specialist. Patricia Verschelling is een van onze interne wijnexperts. Het is haar werk om onze wekelijkse wijnveilingen samen te stellen. Ze selecteert daarvoor de beste wijnen en interessantste investeringen. Maar hoe doet ze dat? En hoe is het haar dagelijks werk geworden? We vroegen Patricia haar verhaal en expertise met ons te delen. Lees verder als je wilt weten hoe ze wijnexpert is geworden en waarop ze wijnen beoordeelt.


Patricia is een van onze interne wijnexperts, en het is haar werk om de wekelijkse wijnveilingen samen te stellen.

Hoe is je passie voor wijn ontstaan?
Die begon nadat ik de kunstacademie had afgerond. Ik schilderde, maar moest geld verdienen om mijn studio en materialen te kunnen betalen. Daarom ging ik in een restaurant werken. De eigenaars hadden een passie voor goed eten en wijn. Ik raakte goed bevriend met de eigenaresse. Zij leerde mij het verschil in wijnen door me alle wijnen op de wijnkaart te laten proeven. En geloof me, het was een uitgebreide kaart! Ik hield wel van wijn, maar had nooit iets anders geproefd dan de wijnen uit de supermarkt. Het bleek dat ik talent had voor wijnproeven, en voor ik het wist was ik bij alle proeverijen van leveranciers en hielp ik mee met de keuze van wijnen voor het restaurant. In die tijd ging ik ook de eerste van vele cursussen op het gebied van wijn volgen, inclusief WSET niveau 4.

Welke ervaring heb je? Hoe ben je wijnexpert geworden?
Na een tijdje moest ik kiezen tussen kunst of wijn. Ik koos voor wijn. Na het restaurant heb ik gewerkt in een wijnbar, bij andere restaurants, begon ik een eigen bedrijf, deed ik verkoop voor een wijnimporteur, verkocht ik wijnen in een wijnwinkel, deed ik wijnproeverijen en werkte ik uiteindelijk voor een veilingbedrijf gespecialiseerd in wijnen. Daar leerde ik veel over wijnen die interessant zijn om te verzamelen en over de veilingwereld. De veilingbusiness is een heel andere wereld - het draait er om de balans tussen verkopers en kopers. Werken voor Catawiki was vervolgens een mooie kans. Daar kon ik meewerken aan het internationaal uitbreiden van de wijnveilingen.


Patricia stelt verschillende veilingen samen: exclusieve wijnen, bordeauxwijnen, champagne, de reguliere veilingen en de meeste themaveilingen

Hoe bepaal je welke wijnen geschikt zijn voor de veiling?
Ze moeten authentiek zijn, in goede conditie voor hun leeftijd en interessant om te verzamelen. Dit kunnen bekende wijnen zijn van belangrijke jaren en wijnhuizen, maar ook kleinere producenten kunnen interessant zijn. Als het wijnjaar niet zo goed is, is de naam van de producent of het wijngoed belangrijk of moet de wijn erom bekend staan dat hij goed rijpt; denk bijvoorbeeld aan de geweldige wijnen van Chenin Blanc uit de Loire, Duitse Rieslings, edele zoete wijnen, Madeira, Port etc. Voor alle categorieën geldt dat de kwaliteit van de wijn belangrijk is, en aan kwaliteit hangt een prijskaartje. Veilingen zijn een geweldige manier om wijnen te kopen die je niet in de winkel vindt. We veilen ook graag wijnen die geweldig zijn om nu te drinken, maar die niet in waarde toenemen. Sommige flessen worden gekocht als investering en zullen vermoedelijk nooit geopend worden. Andere flessen worden wel geopend. Oudere wijnjaren worden daarom na verloop van tijd zeldzamer.


Wat kun je betekenen voor kopers en verkopers?

We hebben veel contact met onze verkopers en proberen voor hen de veiling te vinden of te creëren waar hun wijnen het beste passen. We adviseren ze ook over welke wijnen het op de veiling goed doen. Als ze problemen ondervinden bij het gebruik van ons platform, proberen we het proces eenvoudiger voor ze te maken.

We beantwoorden vragen van kopers over de kavels waarin ze geïnteresseerd zijn. We bemiddelen tussen kopers en verkopers als er een probleem ontstaat. Afhankelijk van de aard van de kwestie, ondersteunen we de klantenservice bij het oplossen ervan.

Wat is de meest bijzondere wijn die je ooit verkocht hebt op Catawiki?

Een magnum van Moët et Chandon "Esprit du Siécle". Een speciale editie ter gelegenheid van de viering van het jaar 2000. Het is een mix van Moëts beste 20e-eeuwse wijnjaren: 1900, 1914, 1921, 1934, 1943, 1952, 1962, 1976, 1983, 1985 en 1995. Deze flessen werden cadeau gegeven aan beroemdheden en een aantal ervan zijn verkocht. Deze specifieke fles was van een ex-premier.

Bezoek Patricia's wekelijkse wijnveilingen om een bod te doen op de uitzonderlijke wijnen uit de ruime selectie. Van Super Tuscans tot bordeauxwijnen, er is voor iedereen iets interessants te vinden op onze 10 wekelijkse wijnveilingen. Heb jij een wijn die je wilt verkopen met winst? Bied die dan eenvoudig ter beoordeling aan aan Patricia en haar team. Je kunt je gratis registeren en het kost niets om items aan te bieden voor de veiling. Patricia ziet graag wat je te bieden hebt!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu