Overig

Alweer 56 jaar geleden: Het eerste optreden van The Rolling Stones

In samenwerking met Jeroen Hamelink - Vinylexpert

The Rolling Stones waren slechts kleine, rockende steentjes toen een concert in 1962 hun leven en dat van de Rock & Roll voorgoed veranderde. Het is 56 jaar geleden dat The Rolling Stones voor het eerst speelden voor een enthousiast publiek van jazzfans. We zijn nu in 2018 en de hele wereld heeft nog steeds immens ontzag voor de muziek, carrière en memorabilia van The Rolling Stones. Ontdek wat er precies gebeurde op één van de meest memorabele datums in de Britse muziekgeschiedenis.

Donderdag 12 juli 1962, Londen
In de vroege zomer van 1962 namen Mick Jagger, een student aan de London School of Economics, en een medestudent genaamd Keith Richards regelmatig de trein van Hartford naar London met de droom om een rockband te beginnen waar te maken. Keith zag dat Mick een stapel Blues LP‘s had (ook van Muddy Waters) en ze werden vrienden door hun gezamenlijke liefde voor de blues. Nu weten we allemaal hoe dit eindigde, aangezien The Rolling Stones vandaag de dag waarschijnlijk de meest herkenbare band ter wereld is. 

Hoewel hun ontmoeting essentieel was voor de band, was het niet Mick Jagger of Keith Richards die de band formeerde. Dat was te danken aan Brian Jones. Jones heeft nooit echt veel nummers geschreven, maar hij was net zo belangrijk voor de band, omdat hij een heleboel verschillende instrumenten bespeelde.


Bron: http://www.rollingstones.com

Hun eerste optreden in de Marquee Club op Oxford Street 165 in London was spontaan. De club was een plek waar Mick Jagger vaak kwam en inviel voor muzikanten. Op een (on)gelukkige avond werd de groep die daar elke donderdagavond zou spelen, met Mick Jagger als zanger, uitgenodigd om te spelen tijdens een live-uitzending van BBC Broadcast. Daarop overtuigde Brian Jones de eigenaar van de Marquee, Harold Pendleton, ervan om de nieuwe groep, The Rolling Stones, hun plek in te laten nemen. Op deze bijzondere zomeravond zong Jagger, speelden Brian Jones en Keith Richards op gitaar, Ian Stewart op toetsen, Dick Taylor speelde bas en de toekomstige drummer van een andere legendarische band The Kinks, Mick Avory, op drums. De zes bandleden kregen samen 30 ‘guineas‘ (ongeveer 30 pond) voor hun optreden. Een fractie van wat rockiconen tegenwoordig betaald krijgen. De legende gaat dat de Stones de eerste jaren van hun muziekcarrière doorbrachten met het stelen van voedsel en repeteren; 'Wij betaalden ervoor om The Rolling Stones te worden'. Het was het in ieder geval waard.


Bron: http://www.rollingstones.com

Het gaat allemaal om de naam
Rotsen die rollen, rotsachtige kiezels of rollende stenen? Hoe kwam de band tot de naam die de definitie van Rock & Roll symboliseert? Niet helemaal zoals we denken, maar hier is een leuk feitje om je vrienden mee te imponeren. Toen Brian Jones reclame maakte voor het eerste optreden van de band, belde hij naar de krant Jazz News, die vroeg naar de artiestennaam van de band. Hij keek naar het eerste nummer op de dichtstbijzijnde LP en The Rolling Stones danken de naam aan Muddy Waters en zijn Best Of LP met het nummer Rollin Stone. Er is ook nog een ander nummer vernoemd naar één van Muddy Waters, namelijk: Bob Dylan's Like a Rolling Stone. Dit kun je daarom een nogal inspirerend nummer noemen in de muziek.


Sticky Fingers
Volgens de meeste mensen is Sticky Fingers, dat uitgebracht werd in 1971, één van de beste albums van The Rolling Stones. Je vindt daarop geweldige nummers als Brown Sugar, Wild Horses en Sister Morphine. Het is ook het eerste album zonder een bijdrage van gitarist en oprichter Brian Jones en interessant is dat dit het eerste album is waarbij Mick Jagger wordt vermeld voor zijn vaardigheden met de gitaar. Branie, tederheid en terug naar de blues: Sticky Fingers is het controversiële album met één van de meest herkenbare covers ooit. Een close-up foto van het kruis van een man in spijkerbroek... mannelijke geslachtsdelen zijn immers zó Rock-'n-Roll.


Rollende kunst
Als je slim bent en al hebt geïnvesteerd in hun muziek, laat dan wat geld rollen en investeer in een kunstwerk van de band om je huis te verfraaien. Je kunt online allerlei posters, prints en voorwerpen vinden. Één van de beroemde afbeeldingen die je kunt vinden is van de jaren ‘60 popkunstenaar Andy Warhol. Hij ontmoette Jagger in 1963 toen de band nog niet beroemd was en ontwierp de cover van het album Sticky Fingers. Het album was een enorm succes en Warhol maakte vervolgens een reeks van tien zeefdrukportretten van Jagger in 1975. Een heleboel van deze afdrukken worden ook geveild op Catawiki. Hoewel sommige replica's zijn, kunnen ook deze nog steeds geweldig aan je muur pronken.


Het kan lastig zijn om originele Rolling Stones LP's, posters en algemene memorabilia te bemachtigen. Maar gelukkig heeft Catawiki een enorme verzameling Rolling Stones pareltjes die momenteel worden geveild! Dat is twee vliegen in één klap. 

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!