Koop en verkoop speciale objecten in onze veilingen
Alle veilingen

Openingstijden klantenservice

Of bel het internationale nummer +31 85 8881 501. Voor het internationale telefoonnummer gelden de tarieven van uw telecom provider.

U vindt een antwoord op veelgestelde vragen op Help

Overig

Wist jij dit al over de Nederlandse munt?

Veel mensen denken nog graag terug aan de tijd van de gulden. Zo herinneren we ons nog goed de 'geeltjes' en de 'duppies' en verbazen we ons er misschien wel een beetje over dat veel jongeren niet meer weten wat een 'heitje' en een 'joetje' is. Genoeg reden om eens een blik in het verleden te werpen en zo een gulden-expert te worden.

De eerste munt
Het gebied dat wij nu kennen als Nederland nam ruim 750 jaar geleden haar eerste munt in gebruik: de florijn. Vernoemd naar naar de Florentijnse lelie uit het wapen van de stad Florence. Hier komt ook direct het f-teken en de aanduiding 'fl' van onze gulden vandaan. Opmerkelijk is dat in die tijd alle gewesten, op één na, deze munt gebruikten. Alleen de Groningers gebruikten hun eigen 'kromstaart'.

VOC-geld
Wist jij dat er in de 750-jarige geschiedenis van de Nederlandse munt één organisatie, buiten de provincies en de Nederlandse Staat, het recht had om haar eigen munten te slaan? De Vereenigde Oost-Indische Compagnie mocht dit doen voor eigen gebruik buiten de landsgrenzen.

De oude munten van de VOC

Gulden-expert worden?
De guldens die wij nog kennen uit de laatste jaren van de 20ste eeuw stammen uit 1816, toen de Muntwet werd aangenomen. Deze guldens zien er bijna allemaal hetzelfde uit, maar het is toch mogelijk om de herkomst van de munt te herleiden. Rechtsonder het wapen van Nederland is het kleine verschil zichtbaar. De munten die in Utrecht zijn geslagen zijn op die plek namelijk voorzien van een Mercuriusstaf, terwijl de munten uit Brussel door een letter 'B' hebben staan.

Wist je dat er trouwens ook Nederlandse guldens in de Verenigde Staten zijn geslagen? Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deze guldens in de Amerikaanse steden Philadelphia, Denver en San Fransisco geslagen. Controleren of jij nog zo'n munt thuis hebt? De munten herken je aan de letters 'P', 'D' en 'S'.

Guldens die respectievelijk zijn geslagen in Utrecht, Brussel en Philadelphia

Kan je nog niet genoeg krijgen van oude munten? Bezoek dan snel onze Muntenveilingen en ontdek of je de herkomst van oude munten kan ontdekken! Heb jij thuis nog oude guldens liggen en wil jij die verkopen? Dan kan je deze munten hier aanbieden voor de muntenveiling.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde veilingmeesters worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel