Geschiedenis

Hoe George Eastman Kodak oprichtte en de donkere kamer vernietigde

Bijgewerkt door Laura | 11 juni 2020

De miljarden foto's die elke dag over de hele wereld worden gemaakt, gedeeld en becommentarieerd, zijn terug te voeren op een paar individuen, van wie een van de belangrijkste George Eastman was. Dit is het verhaal van hoe hij fotografie voor iedereen toegankelijk maakte.

De uitvinding van de rolfilmcamera

Tot de uitvinding van de rolfilmcamera gebruikten specialisten een fotografische plaat om foto's te maken. Deze platen waren notoir moeilijk om mee te werken omdat ze onmiddellijk na het maken van de foto moesten worden ontwikkeld. Dit maakte buitenfotografie bijna onmogelijk, omdat alleen de rijkste fotografen het vervoer van al hun ontwikkelingsapparatuur, waaronder een tent om een tijdelijke donkere kamer te vormen, konden betalen.


Wie was George Eastman?

George Eastman was een Amerikaanse ondernemer met een passie voor fotografie, maar hij vond het vreselijk om zoveel spullen mee te nemen en kon het zich niet veroorloven om een assistent te betalen om het voor hem te dragen. In 1878 hoorde hij over 'droge platen' in Groot-Brittannië, die later thuis ontwikkeld konden worden. Eastman begon te experimenteren en vervaardigde droge platen en een machine om ze te produceren; in 1881 kon hij de Eastman Dry Plates Company oprichten.

Enkele jaren later, in 1884, vond Eastman een papiersoort uit die de glasplaten zou kunnen vervangen: weer een stap dichter bij 'comfortabel fotograferen'. De volgende uitdaging was het bedenken van een lichtdichte filmrol, die hij in 1885 perfectioneerde. Fotografie was al veel gemakkelijker, maar Eastman had een droom om fotografie voor iedereen beschikbaar te maken door de noodzaak om een donkere kamer te gebruiken te elimineren. Deze droom werd gerealiseerd in 1888 toen Eastman met succes ontwikkelingscentra oprichtte die het werk in de donkere kamer zouden overnemen.


Een vintage Vest Pocket Kodak, model B

De oprichting van Kodak

De oorspronkelijke Kodak bedrijfsslogan omvatte het werk dat Eastman al gedaan had om fotografie voor het volk beschikbaar te maken, en het gebruiksgemak van het bedrijf zou bekend worden als: "jij drukt op de knop, wij doen de rest". Een andere beroemde bewering over de rolfilmcamera (en in het bijzonder Kodak) was dat het "de enige camera die iedereen kon gebruiken zonder instructies". Deze twee zinnen fungeerden als Eastman's strijdkreet terwijl hij erop aandrong om ervoor te zorgen dat fotografie niet alleen voor specialisten was.

Voor die tijd was het echt een revolutionaire uitvinding. Fotografie ging van het domein van enkelen naar het tijdverdrijf van velen. Net zoals professionele fotografen reageerden op de massale acceptatie van cameratelefoons met ongemakkelijke en nare voorspellingen dat de fotografie-industrie zou verdwijnen; hadden professionele fotografen in de tijd van Eastman last van zijn uitvinding. De rest van de wereld was enthousiast. Plots kon iedereen foto's maken, de 100 opnames op de filmrol gebruiken en naar Kodak sturen om te worden ontwikkeld. Is het een wonder dat de Kodak-camera meteen een succes was?

____________________

Bekijk onze meest recente analoge cameraveiling of registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer analoge camera's | Kodak camera's


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Superfans: Hoe Polaroid weer opstond uit de dood

Alles wat je moet weten over daguerreotypie

Alles wat je moet weten over investeren in analoge camera's

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!