Verkooptips

Waarom deze verzamelobjecten het investeren waard zijn

Door Laura | 13 augustus 2020

Tweedehands spullen verkopen wordt steeds populairder en behalve dat het duurzaam is, kan het ook een winstgevende onderneming zijn. En in tegenstelling tot wat wordt gedacht, hoef je geen auto's, kunst of horloges te verzamelen om er geld mee te verdienen. Veel gangbare verzamelobjecten kunnen veel waard zijn - en met name deze 5 zijn interessant om in de gaten te houden. 


Postzegels

Bovenaan elk lijstje van verzamelaars staan postzegelsZe handhaven een gemiddelde prijsverandering van ongeveer 250% over 10 jaar; beter dan bijna elk ander rendement dat je ooit zult vinden. In feite is het meest waardevolle dat momenteel bestaat vanwege zijn gewicht en volume een postzegel. Een Brits-Guyana One Cent Magenta-postzegel is onlangs verkocht voor iets meer dan € 7 miljoen ($ 9,5 miljoen). De sleutel tot investering is natuurlijk het spotten van potentieel voor waardevermeerdering, en dus streven naar beperkt uitgegeven postzegels ter herdenking van bepaalde gebeurtenissen of jubilea. En als je nieuwsgierig bent, dan zijn dit ‘s werelds duurste postzegels.


Over een periode van 10 jaar kunnen postzegels met 250% fluctueren in waarde


Munten


Een goede tweede zijn munten die altijd al een klassiek verzamelobject zijn geweest, vanwege hun hoeveelheid, verscheidenheid, en hun schoonheid. Ter vergelijking, ze stijgen gemiddelde met 220% in waarde over een periode van tien jaar, dus als je de juiste munt vroeg ontdekt en bewaart, zou deze op een dag een aardig bedrag waard kunnen zijn. Omdat het een redelijk gevestigde markt is, draait het allemaal om zorgvuldig kiezen. Munten die het verzamelen waard zijn, zijn munten die niet langer in omloop zijn of herdenkingsmunten zoals de Kew Gardens 50p die zijn uitgebracht ter ere van het 250-jarig jubileum van de Royal Botanic Gardens met een oplage van slechts 210.000. Munten met fouten zijn vooral waardevol voor verzamelaars, zoals deze twee euro munt die werd geslagen uit slechts een metaal in plaats van twee.

Munten stijgen met gemiddeld 220% in waarde over een periode van tien jaar

Stripboeken

We hebben ze allemaal een keer gelezen, of het nu de avonturen van de X-Men, Batman, Captain America of Kuifje waren. Sommigen van jullie hebben ze misschien zelfs verstopt in de hoek van de zolder waar ze momenteel liggen te verstoffen. Het zou echter tijd kunnen zijn om ze erbij te pakken en een kijkje te nemen; dankzij onder andere het succes van de film zijn stripboeken enorm in waarde gestegen. Neem Action Comics # 1, bijvoorbeeld. De oorspronkelijke verkoopprijs toen het werd uitgebracht in 1938 was 10 cent, maar vandaag zou hij € 3 miljoen kunnen opleveren. Niet elk stripboek zal zo drastisch in waarde stijgen, echter, dus houd een oogje in het zeil voor primeurs en strips die een grote fanbase hebben. Een voorbeeld van een strip die past bij beide is The Amazing Spider-man # 1 . Het was het eerste nummer en Spider-Man heeft een enorme fanbase, waardoor dit een zeer waardevol stripboek. is Een exemplaar in originele staat werd verkocht op Catawiki voor € 3.200.

Stof die oude strips af omdat ze inmiddels misschien collector‘s items zijn, als ze nog in goede staat zijn


Modelauto's

Net zoals stripboeken, was er een tijd in ons leven dat speelgoedauto's, poppen, knuffels en dergelijke overal met ons meegingen, stevig in de hand werden vastgehouden of voorzichtig in een rugzak werden gestopt. Veel van dit nu vintage speelgoed is in de loop der jaren in waarde gestegen. Een bijzondere favoriet is Dinky Toys, omdat deze op maat gemaakte modelauto's voor indrukwekkende bedragen zijn verkocht. Een vroege rode en groene bestelwagen met het logo van een Londense fietsenwinkel, die in die tijd voor een paar cent zou zijn gekocht, werd in 1994 voor bijna € 24.000 verkocht. Hun directe concurrenten Corgi Toys, zijn nu ook heel waardevol. In 2008 werd een enkele Corgi No.204 Rover 90 Saloon verkocht voor ongeveer € 425. Ga voor modellen in perfecte staat; als ze op schaal 1/18 zijn en bij voorkeur in de originele verpakking, heb je misschien een topper in handen.

Dinky Toys zijn vooral populair bij verzamelaars


Sneakers

Deze komt misschien als een verrassing, maar de
 sneaker-markt is momenteel booming (denk aan Air Jordans, Stan Smiths etc.) en sneakers verzamelen is een snel groeiende side-market. Het levert je misschien geen miljoenen op, maar zoek een speciale editie, doe hem in een doos en stop hem weg, en je zult later misschien aangenaam verrast zijn omdat ze vrijwel onmiddellijk in waarde kunnen stijgen van 30 tot 50 procent. Een zeldzaam voorbeeld van sneakers die de beste return on investment waren, was toen de sneakers van Kanye West, de Yeezy Boost 350 V2, eigenaren de kans boden om een snelle winst van maximaal 500% te behalen. Er is zelfs een online index die laat zien hoe de waarde van sneakers presteert, net zoals traditionele aandelenmarkten. 


Sneakers kunnen in korte tijd met 30-50% in waarde stijgen

____________________

Ben je nieuwsgierig geworden naar de waarde van je verzamelobjecten en wil je ze verkopen op Catawiki? Registreer je als verkoper en biedt ze aan voor de veiling.


Ontdek meer  strips  | postzegels | modelauto‘s | munten | verzamelwaardige sneakers


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Hoe COVID-19 traditionele veilinghuizen verandert


Waarom het verkopen van tweedehands spullen zo winstgevend kan zijn


Hoe de vraag naar vintage kleding zorgt voor een opleving van herenmode


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!