Gidsen en advies

Wat maakt een auto een klassieker?

Door Tom | 18 februari 2020


We kennen allemaal het idee van een classic car, maar wat maakt een auto eigenlijk een ‘oldtimer’? Er zijn zoveel soorten - zelfs de youngtimer laat zich zien. Met de hulp van oldtimerexperts Jan-Bart Broertjes en Frederic Bortoloni wilden we de term demystificeren en definiëren, en erachter komen wat een auto tot een oldtimer maakt.


Wanneer is een auto een oldtimer?

Als het erop aankomt, is er eigenlijk geen leeftijd die moet worden bereikt om een auto een 'oldtimer' te laten worden. Over het algemeen geldt als vuistregel dat elke auto die 25 jaar of ouder is, wordt beschouwd als een 'oldtimer' en een auto die minstens 15 jaar oud is, wordt een 'youngtimer' genoemd. Een vooroorlogse auto wordt geclassificeerd als een 'antieke auto'. Auto's waarvan slechts een zeer beperkt aantal gebouwd is worden vrijwel onmiddellijk klassiekers, zoals de Maserati GT 4200.


Over het algemeen wordt een auto ouder dan 25 jaar beschouwd als een oldtimer


"Voor sommige mensen is een oldtimer gewoon een oude auto," legt Frederic uit. “Voor anderen is het een iconische auto met wielen. Het vertegenwoordigt de geest van een bepaalde periode van onze tijd, een beetje zoals wat John Lennon voor de jaren 60 bedoelde. Terwijl het voor professionals een passie is. Voor mij is het een combinatie van alles. Ik denk dat wanneer een auto een race heeft gewonnen, het een klassieker wordt. Of een sportwagen met een racegeschiedenis. Het is persoonlijk!"

Waarom is het belangrijk?


"In sommige gevallen zijn er speciale belastingregels voor oldtimers, maar dit verschilt per land", zegt Jan-Bart. "In sommige Europese landen, bijvoorbeeld, ontvangt een oldtimer een vrijstelling van wegenbelasting wanneer hij 25 jaar oud is, maar in andere landen zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk, krijgen auto's alleen een belastingvrijstelling wanneer ze 40 jaar oud zijn."

Critici beweren dat de leeftijd van 40 jaar oneerlijk is voor veel youngtimers, met hun ongelooflijk complexe elektrische en veiligheidssystemen. Wanneer deze falen, kan zelfs een auto zo jong als tien jaar worden beschouwd als niet meer economisch te repareren. Deze auto's worden dan zeldzaam en zijn alleen interessant voor liefhebbers. Tegenstanders van de regel zijn van mening dat de limiet moet worden verlaagd tot 30 of zelfs 25 jaar.Oldtimers zijn symbolen van nostalgie - die mensen vaak doen denken aan hun jeugd


Waarom zijn ze populair?

Meer dan wat ook, zijn oldtimers een symbool van nostalgie, specifiek voor de generaties die opgroeiden in het midden van de 20e eeuw. “Mensen kopen een auto omdat het hen herinnert aan toen ze jong waren. Dit is de basis van elke aankoopbeslissing”, zegt Frederic. Auto's zoals de Porsche 911 zijn hier goede voorbeelden van, die steeds meer in waarde zijn gestegen - voornamelijk gekocht door degenen die ermee zijn opgegroeid. In feite zijn de prijzen voor oldtimers zelfs sinds 2010 gestegen en per 2015 is de totale oldtimermarkt toegenomen met 17%. In de afgelopen jaren is de markt echter enigszins vertraagd, met prijzen die uiteindelijk zijn afgevlakt. 

Maar zoals Frederic uitlegt, er zijn meer redenen dan alleen nostalgie die mensen ertoe aanzetten om de auto's te kopen. “Er zijn twee soorten mensen die oldtimers kopen - de ingenieurs en de verkopers. Ingenieurs houden van de vorm, terwijl de verkoper ze koopt vanuit een zakelijk belang.” 


Wat maakt een oldtimer waardevol?

“Allereerst: herkomst. Dit is het dossier van de geschiedenis van het voertuig: wie het in bezit heeft gehad, waar het is geweest, enzovoorts. Als de oldtimer slechts één eigenaar heeft gehad, zal deze meer waard zijn dan bij een derde of vierde eigenaar”, legt Jan-Bart uit. "Ook leveren voertuigen die van beroemde mensen zijn geweest ook hogere prijzen op, net als die met een race-geschiedenis." 

Zeldzaamheid is een andere factor die bijdraagt aan de waarde van een oldtimer. Wanneer een voertuig in beperkte oplage wordt geproduceerd, wordt hij meer gewild, zodat de waarde van de auto toeneemt. En de oorspronkelijke prijs is ook een factor bij het bepalen van de waarde. "Als de prijs van een auto die voor het eerst werd uitgebracht extreem hoog was, gaat de hype meestal door en blijft de prijs in de loop van de tijd stijgen", legt Jan-Bart uit.


Auto's met racegeschiedenis zijn meestal meer waard omdat ze worden gewaardeerd door verzamelaars


Misschien is een van de belangrijkste factoren de staat van de auto. Om topprijzen te krijgen, moet het voertuig in perfecte, originele staat zijn. Een lage kilometerstand, die kan worden aangetoond met documentatie, zal ook helpen de waarde te verhogen, tenminste bij verzamelaars. “Rijke autoverzamelaars rijden maar heel weinig in hun voertuigen, net genoeg om ze in goede staat te houden, maar niet te veel”, zegt Jan-Bart. “Ongerestaureerde originele auto's worden ook steeds meer gewaardeerd. Een eerlijke, niet gerestaureerde auto, zelfs als deze sporen van gebruik ("patina") heeft, is wenselijker dan hetzelfde model in perfect gerestaureerde staat. ” 

Het bouwjaar en deze notie van leeftijd is nog steeds een aantrekkelijk onderdeel van wat liefhebbers van oldtimers motiveert. En Frederic zegt dat het onwaarschijnlijk is dat auto's die we nu gebruiken ooit als oldtimers worden beschouwd of de aantrekkingskracht van hun voorgangers zullen evenaren. “Vroeger ging autoproductie over het bouwen van auto's die lang meegaan. Nu is het een consumentenproduct. De kwaliteit voor lang meegaan is er niet. ”


____________________

Bekijk onze meest recente oldtimerveilingen of registreer je als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer oldtimers | youngtimers


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Trends in de oldtimermarkt


De blijvende populariteit van de SEAT-oldtimers


Hoe millennials de oldtimermarkt veranderen


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!