Geschiedenis

Zit je op een berg met geld? IKEA-meubels die nu een fortuin waard zijn

Hoewel het even duurt (en vaak wat geduld vergt) om een IKEA-meubel zelf in elkaar te zetten, vind je Poängstoelen en Billy boekenkasten in huizen over de hele wereld. Mensen shoppen bij de Zweedse fabrikant vanwege de simplistische en betaalbare producten. Maar wist je dat deze meubels veel geld waard kunnen zijn? Sommige IKEA-klassiekers zijn zeer gewild door verzamelaars. Kijk eens goed in je woonkamer of op zolder. Misschien heeft iemand wel een klein fortuin over voor die ene stoel die daar al tijden staat.

Combineren van trends

Scandinavische meubels zijn comfortabel, functioneel en zorgen voor een warme en gastvrije sfeer in huis. Vintage meubels zijn populair, omdat het een bijzonderdere en duurzamere optie is dan het kopen van nieuwe massaproducten. Met meubels die tientallen jaren oud zijn, kun je een eigen stijl creëren, zonder het risico dat het er bij je vriend of buurman precies hetzelfde uit ziet. Als je deze twee interieurtrends combineert dan levert dit vintage meubels van IKEA op. En dat kan honderden, soms duizenden euro's waard zijn.


De eerste meubels

IKEA werd opgericht in 1943 en de eerste twintig jaar opereerde ze alleen in Zweden. Vanwege de lagere productieaantallen in die tijd hadden de producten een hogere kwaliteitsnorm en werden betere materialen gebruikt. Dat is de reden dat vintage meubels van IKEA de tand des tijds hebben doorstaan en dat ze nu populaire verzamelobjecten zijn. Één van de eerste IKEA-producten, de Clam stoel uit 1944, wordt verkocht voor meer dan €50.000!                                                                                            Bron: Ideal Home

Beroemde ontwerpers

Niet elk IKEA-meubelstuk is ver boven zijn originele verkoopprijs waard. De items die je met winst kan verkopen zijn meestal gemaakt door bekende designers. De draadstoelen uit de jaren '80 van de Deense ontwerper Niels Gammelgaard bijvoorbeeld. Of het vroege werk van de Zweedse Gillis Lundgren, ontwerper van de iconische Billy boekenkast. En als het gaat om beroemde ontwerpers dan maakt het niet veel uit hoe oud iets is. De Nederlandse ontwerpster Hella Jongerius ontwierp in 2005 drie verschillende Jonsberg vazen voor IKEA. Je kon ze toen voor €35 per stuk kopen. Liefhebbers betalen nu het dubbele of driedubbele van die prijs, afhankelijk van de staat van de vaas.


Flop to Top

Een andere reden waarom sommige IKEA-meubels zo waardevol zijn, is omdat ze zeldzaam zijn. Ze waren een mislukking, omdat hun ontwerp te uitgesproken was voor die tijd en de productie werd stopgezet, omdat er te weinig van werden verkocht. Wat toen niet populair was, is nu zeer gewild. Zo werden er van deze Vilbert stoel uit de jaren ‘90, ontworpen door de invloedrijke Deen Verner Panton, slechts ongeveer 3000 gemaakt. Een set van vier stoelen werd onlangs verkocht op Catawiki voor €1.300.


Als je vintage IKEA-meubels hebt die je wil verkopen, dan helpen we je daar graag bij. Registreer je hier als verkoper bij Catawiki en kom te weten wat het waard is. Als je op zoek bent naar vintage meubels, kijk dan bij onze wekelijkse Design veilingen.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu