Geschiedenis

Hoeveel is je oude Polaroidcamera waard?

Als je een vintage Polaroidcamera hebt, wellicht één van de meest voorkomende cameramerken die er zijn, is er een grote kans dat je wat geld kan verdienen door je Polaroid op een veiling te verkopen. Maar hoeveel valt er te verdienen? Kom er hier achter...

Sinds de uitvinding van de camera obscura in de 18e eeuw zijn er door de jaren heen veel verschillende camera‘s op de markt gekomen met veel innovaties. In 1826 nam Joseph Nicéphore Niépce de eerste 'foto' met behulp van een camera obscura en een fotografische plaat. Het duurde meer dan 8 uur voordat de plaat was ontwikkeld. Door de moderne technologie en een steeds groeiende markt is het tegenwoordig normaal dat iemand meerdere camera's heeft voor verschillende toepassingen. (Denk aan de camera op je telefoon, actiecamera‘s zoals GoPros en Instax Instants.) Maar voordat de wereld digitaal werd, legden mensen hun familiebijeenkomsten en speciale momenten vast met behulp van analoge film. En Polaroid blijft waarschijnlijk de grootste naam uit de geschiedenis van de vintage camera.


De top Polaroidcamera‘s om op Catawiki te verkopen
We hebben de duurste Polaroidcamera's die ooit via Catawiki zijn verkocht op een rijtje gezet om je een idee te geven wat je Polaroid waard zou kunnen zijn...

5. Polaroid SX-70 + vele accessoires - €122
Lang voor Instax was er de SX-70, de eerste instant camera ter wereld. Technologie is tegenwoordig veel sneller; dit originele apparaat om foto‘s mee af te drukken heeft enkele minuten nodig om een foto te ontwikkelen en te printen. Maar voor de kwaliteit en charme van vintage is dit zeker het wachten waard!  


4. Zeldzame polaroid SX-70 Land Camera Sonar Onestep Gold. - €135
Het speciale aan dit model is de buitenkant van 24 karaats goud. De camera werd geproduceerd in 1977 voor de 40e verjaardag van Polaroid en is een waardevol en aantrekkelijk item. Het was een populair kavel toen het op onze veiling werd verkocht.


3. Polaroid SX-70 Land Camera Alpha 1 - €160
Weer een SX-70, de Alpha 1: een geweldige camera voor de liefhebbers van klassieke vintage camera‘s. Deze camera werd gemaakt in 1972, had de originele lederen tas en was een typische integraalfilm camera. Een ideale camera voor een eenmalige aankoop als je maar één Polaroid in je bezit wilt hebben en niet per sé een hele collectie wil aanleggen.


2. Polaroid - Model 110A met Duitse Top-Lense / sluiter - €350
Het unieke aan deze camera is de mogelijkheid om de tijd en het diafragma aan te passen op de direct-klaar filmrolletjes. Dit in tegenstelling tot bijna alle andere modellen van Polaroid. Zeer indrukwekkend, maar hij haalt het niet bij de nummer 1 op onze lijst...


1. Polaroid 120 Pathfinder - circa 1960 - €420
Deze Polaroid 120 werd op de veiling compleet aangeboden met de originele “wink-light” flitser en lederen koffer. De Pathfinder is geproduceerd in 1960 en is de Japanse versie van de 110A, een ander populair model. Met $420 is dit het hoogste bedrag waarvoor een Polaroid op Catawiki is verkocht.


Waar moet je op letten wanneer je je Polaroid verkoopt
Als je er over denkt om je Polaroidcamera te verkopen, zijn dit een paar dingen om te overwegen:

1. Welk type Polaroidcamera heb je?
Je kunt vintage Polaroidcamera indelen in drie categorieën: rolfilm camera's, packfilm camera's en integraalfilm camera's. Binnen deze categorieën zijn er tal van modellen en prototypes die interessant zijn voor verzamelaars.

  • Rolfilm camera‘s

Deze camera‘s zagen er heel mooi uit en waren de eerste camera's die Polaroid maakte. Ze zijn nu voor het merendeel verouderd aangezien de productie werd gestaakt in de jaren ‘70, dus als je eentje te pakken krijgt dan is dat een mooie prestatie.

  • Packfilm Camera

De volgende generatie van Polaroid waren de pack film camera's, die de eerste keuze blijven voor veel professionele fotografen.

  • Integraalfilm Camera

Dit is waarschijnlijk de Polaroid die de meeste mensen het beste kennen. Directe ontwikkeling van de foto, waarbij de foto binnen enkele seconden uit de camera komt.


2. Werkt de camera?
Veel van de aantrekkelijkheid van een Polaroid zit hem in hoe hij eruit ziet Ze zien er cool uit en voor veel mensen is dat al genoeg om er een flink bedrag voor neer te leggen. Maar wat als de camera ook echt werkt? Dat is een ander verhaal.

3. Zitten de originele verpakking en documenten erbij?
Zelfs als de camera niet werkt, zal de waarde van een Polaroid groter worden als alle originele documenten en verpakking aanwezig zijn. Het is echter goed om te vermelden dat plastic Polaroidcamera's zoals Zip en Colorpack meestal minder waarde hebben en alleen op de Catawiki veilingen worden geaccepteerd in kavels van 5 of meer tegelijkertijd.

Het is heel makkelijk om je Polaroidcamera aan te bieden voor de veiling. Je hoeft je alleen maar hier te registeren als verkoper om met de snelheid van het licht een gratis waardebepaling van je camera te krijgen.

Als je op zoek bent naar een vintage Polaroidcamera voor je collectie (of zelfs om je eigen een Polaroidcollectie te beginnen!), kijk dan zeker even hier op onze Analoge Fotografieveiling.  

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!