Gidsen en advies

Hoeveel is jouw postzegelverzameling waard?

Wist je dat we wekelijkse veilingen hebben vol met fantastische postzegels van over de hele wereld? Daarnaast bieden we ook een unieke mogelijkheid: de mogelijkheid om een online catalogus te maken van je verzameling. Als grootste catalogus & verzamelaarsplatform ter wereld, hebben we in onze postzegelcatalogus momenteel meer dan 658.000 postzegels van over de hele wereld. Dat zijn heel veel postzegelliefhebbers en potentiële kopers! Maar hoe kun je geld verdienen met je postzegelverzameling? Lees verder om meer te weten te komen!

Best verkopende postzegelverzameling op Catawiki
Bekijk onze lijst van de best verkopende postzegelverzamelingen van over de hele wereld.

Chinese verzameling van eind 20e eeuw - € 3803
Dit was een zeer populair kavel dat voor flink meer verkocht werd dan onze expert had ingeschat. De postzegels zijn uitgegeven door de Volksrepubliek China (PRC) en dateren van de eind 20e eeuw. Goed bewaard gebleven, mooi gepresenteerd en zeer gevarieerd. Zowel de koper als de verkoper werden zeer gelukkig van deze verzameling!

1872/1919 Verzameling Duitse Koloniën en Overzeese Postkantoren - € 5500
Deze Duitse set bevat postfrisse, gebruikte en gestempelde postzegels - zeer interessante variatie. Deze verzameling bevatte meer dan 350 postzegels dus geen wonder dat hij zo‘n geweldig bedrag opbracht in de veiling.

Verzameling Deense reclamezegels - € 5700
Reclame op postzegels was een manier om aan extra inkomsten uit post te komen in de meeste Europese landen aan het begin van de twintigste eeuw. De reclame labels van Denemarken zijn nu enkele van de meest gewilde verzamelobjecten. Het prijskaartje van € 5700 dat aan dit kavel kwam te hangen tijdens de veiling is hét bewijs! 

Verzameling voormalige Franse koloniën - € 6000
Wanneer kwaliteit en hoeveelheid samenkomen, krijg je een prijskaartje van € 6000! Deze enorme catalogus van indrukwekkende postzegels had veel belangstelling tijdens de veiling en leverde de gelukkige verkoper veel geld op toen de sluitingstijd van het kavel in zicht kwam.

Nederlandse Koning Willem III Eerste Emissie ´Brugpaar´ - € 6000
Op het moment van de veiling waren er slechts 8 bekende brugparen van 15 cent bekend, wat dit kavel zeer zeldzaam maakte en daarom zeer populair bij verzamelaars.

Hoe kom je er achter of jouw postzegels geld waard zijn?
1. De postzegel identificeren

Onze online postzegelcatalogus is een geweldige plek om te beginnen. Vergelijk je postzegels met die van andere verzamelaars om een idee te krijgen van wat ze wellicht waard zijn. Dit is ook een geweldige manier om een idee te krijgen van hoe zeldzaam of uniek je postzegel mogelijk is.

2. Bestudeer de kwaliteit van de postzegel

De kwaliteit van een postzegel is zeer belangrijk bij de beoordeling van de waarde. Bekijk of je postzegel fris oogt, origineel is en in een goede algehele staat is. Postzegels kunnen worden ingedeeld als gebruikt, ongebruikt met plak(resten) of postfris. Een postfrisse postzegel levert waarschijnlijk meer op in een veiling.

3. Kijk naar de gom

De gom is de plaklaag aan de achterkant van de postzegel. 'Postfrisse' gom is perfect intact en origineel. In het algemeen geldt hoe beter de staat van de gom, des te hoger de waarde.

4. Beoordeel het stempel

Het afstempelen van postzegels is een methode die wordt gebruikt om met een markering aan te geven dat hij al gebruikt is. Als de markering licht is en de afbeelding van de postzegel nog duidelijk zichtbaar, leesbaar en volledig, dan is de postzegel waarschijnlijk meer waard.

5. Centrering

Bestudeer de centrering van je postzegel - de balans van het ontwerp van de zegel in relatie tot de rand en de beeltenis. Hoewel niet beschouwd als een zeer doorslaggevende factor, is een postzegel met een zeer goede centrering doorgaans meer waard dan een zegel met een centrering die uit balans is.

Nu je enkele van onze superster postzegelsuccessen op de markt van Catawiki hebt gezien, ben je wellicht geïnspireerd om te beginnen met het verkopen van je eigen postzegels. Met een wereldwijd publiek zijn onze Postzegelveilingen het perfecte platform om je kavels te verkopen. De volgende stap is eenvoudig: schrijf je hier in als verkoper en je postzegels staan in no time online!

Of check onze Postzegelveilingen om die ene postzegel te vinden om je verzameling compleet te maken!

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu