Geschiedenis

Op je gezondheid! Waarom proosten we voordat we drinken?

Cheers! Kanpai! Santé! Proost! In de hele wereld wensen mensen elkaar het beste en brengen ze een toost uit ze voordat ze een slok van hun drankje nemen. Of je nu op een feestje bent, in het café of bij een etentje met vrienden, en of je nu een glas whisky of wijn drinkt. Waar komt deze traditie vandaan?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: er is geen duidelijk antwoord mogelijk op deze vraag. Er bestaan verschillende theorieën over de herkomst van het proosten en het is niet duidelijk welke correct is. Dat doet er eigenlijk ook niet toe. Elk verhaal, feit of fictie, is leuk om te bespreken met een drankje.


De toon van het toosten
Een aantal theorieën richten zich op het geluid van de klinkende glazen. Eén daarvan suggereert dat het een overblijfsel is van middeleeuws bijgeloof. In de middeleeuwen werden veel natuurverschijnselen waarvoor we nu wetenschappelijke verklaringen hebben, toegeschreven aan bovennatuurlijke wezens zoals engelen, demonen, feeën en kabouters. Om kwade wezens op afstand te houden, tikten mensen hun glazen met drank tegen elkaar. Het geluid zou deze wezens afschrikken.

In een ander verhaal wordt beweerd dat toosten een manier was voor de rijken om te laten zien dat ze genoeg geld hadden om zich kristallen glazen te kunnen veroorloven. Ze tikten de glazen zachtjes tegen elkaar, zodat hun gasten het verschil konden horen tussen het heldere geluid van kristal en het doffere geluid van glas.


Een derde verklaring is dat proosten een manier is om al je zintuigen te gebruiken bij het drinken van een lekker drankje. Je voelt het glas in je hand, ziet de kleur van de drank met je ogen, ruikt het aroma met je neus en proeft de smaak met je mond. Door te proosten, worden ook je oren bij die ervaring betrokken.

Vergiftiging voorkomen
Een andere theorie stelt dat het allemaal begonnen is bij Europese rechtbanken tijdens de middeleeuwen. In die tijd was vergiftiging niet ongewoon en als lid van de elite moest je op je hoede zijn. Om te bewijzen dat het drankje dat ze aanboden veilig was, schonken gastheren een klein beetje van de drank van hun gasten in hun eigen glas. Daarna beklonken de drinkpartners hun vertrouwen.


Een teken van verbondenheid
Een alternatieve uitleg is dat we proosten om verbondenheid met de ander te voelen. Deze theorie vindt ook zijn oorsprong tijdens de middeleeuwen. Bij speciale gelegenheden ging een gemeenschappelijke beker rond waar iedereen een slok uit nam. Om hygiënische redenen werd die beker later vervangen door individuele glazen. Vanaf dat moment begon men de glazen tegen elkaar te tikken, waarna gelijktijdig een slok genomen werd als teken van eenheid en verbondenheid.


Wat de oorsprong ook is, we toosten om verjaardagen, bruiloften, zakelijke deals en een gezellig avondje met familie te vieren. Om het nog specialer te maken, kun je op Catawiki enkele van de beste alcoholische dranken vinden om mee te proosten. Neem eens een kijkje bij onze veiling van wijn, champagne, whisky of rum en sterke drank. Je kun je ook hier gratis registeren om verkoper te worden en flessen uit je eigen kast of kelder aan te bieden op de veiling. Wie weet? Misschien maak je een stevige winst die je kunt vieren door een toost uit te brengen. Proost!

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu