Overig

De top 5 van de meest iconische designmeubels

Kijk eens rond in je woonkamer. Misschien is die gevuld met moderne designmeubels of vintage meubelstukken die je op Catawiki hebt gevonden. Hoe dan ook, je stoel of tafel kan gebaseerd zijn op een eeuwenoud ontwerp! We zetten 5 van de meest iconische meubelontwerpen ooit op een rij.

5. Eames Lounge Chair (1956)
Één van de meest iconische meubelontwerpen van de 20e eeuw is afkomstig van Charles Eames en zijn echtgenote Ray. Zij wisten hoe je een huis gezellig, comfortabel en... een echt thuis maakt! Dit is maar één van hun vele ontwerpen, maar wel absoluut het bekendste. Een leren loungestoel met, zoals Charles Eames stelde, “de warme, open uitstraling van een goed gebruikte handschoen van de eerste honkman”!


4. E1027 Bijzettafel (1927)
Deze bijzettafel kan gezien worden als de perfecte tafel. Dat is ook meteen de reden dat hij zo vaak nagemaakt is sinds 1927, het jaar waarin hij ontworpen werd door Eileen Gray. Hij is in hoogte verstelbaar zodat hij in verschillende situaties te gebruiken is; van ontbijt op bed tot koffiedrinken op de bank. De naam E1027 is geen toevallige keuze. E staat voor Eileen, 10 voor de tiende letter van het alfabet die verwijst naar mede-ontwerper Jean Badovici, 2 staat voor B (Badovici) en 7 voor G (Gray).


3. Balstoel van Eero Aarnio (1963)
De Finse meubelontwerper Eero Aarnio ontwierp deze ‘ruimte in een ruimte‘ na een verhuizing. Hij realiseerde zich toen dat hij een grote stoel nodig had. Die besloot hij zelf te maken. Na veel tekenwerk kwam hij met een eenvoudige, stijlvolle ‘balstoel‘. Zijn vrouw tekende zijn hoofd op de muur terwijl hij ervoor zat, om de hoogte van de stoel te bepalen. Vervolgens werd de stoel van concept een prototype en uiteindelijk een designicoon.


2. Barcelona-stoel (1929)
Wist je dat dit iconische stoelontwerp al meer dan 90 jaar oud is? Tegenwoordig vind je Barcelona-stoelen of remakes daarvan in veel kantoren en huizen. Deze stoel werd ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe en Lily Reich voor de Wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona, voor het Duitse paviljoen. “Minder is meer” was het motto van Mies van der Rohe. En dat zie je duidelijk terug in het ontwerp van de Barcelona-stoel. Hij is functioneel, elegant en minimalistisch. Bij de Barcelona-stoel hoort een voetenbank. Oorspronkelijk werden er slechts twee witte, geitenleren exemplaren gemaakt. Later verscheen de stoel in allerlei kleuren.1. Rietveldstoel (1917)

De Rood-blauwe stoel, of Rietveldstoel, werd in eerste instantie ontworpen in kaal beukenhout. De felle kleuren werden pas enkele jaren na het eerste ontwerp van Gerrit Rietveld uit 1917 toegevoegd. Deze stoel werd ontworpen voor massaproductie, wat deels de reden is dat het ontwerp eenvoudig en minimalistisch is. Het is één van de meest iconische ontwerpen van de Nederlandse kunstbeweging De Stijl, waar Rietveld zich twee jaar later bij aansloot. Het was in samenwerking met Piet Mondriaan, de beroemde Nederlandse kunstschilder en mede-oprichter van De Stijl, dat Rietveld in 1923 besloot de stoel in deze kenmerkende kleuren te schilderen. De Italiaanse fabrikant Cassina heeft sinds 1971 de rechten in handen van de Rood-blauwe stoel.


Ben je geïnspireerd geraakt door deze vroege ontwerpen die een blijvende invloed hebben? Houd onze designmeubelveiling in de gaten als je zelf een paar iconische stoelen, tafels en lampen wilt aanschaffen voor in je huis! Je kunt je ook hier registeren als je zelf een designstuk wilt aanbieden op de veiling.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!