Interviews

Profiel van een buitengewone Catawiki verkoper: De Franse kunstenaar Onie Jackson

Heb je al gehoord van Onie Jackson? Hij werd in 1977 geboren in Orléans (Frankrijk) en is een drievoudig kunstenaar! Hij is niet alleen een schilder, maar ook een graficus en een componist. Onie heeft vanaf een jonge leeftijd gerebelleerd tegen zijn formele artistieke opleiding en hij gebruikte de straat als zijn doek, voordat hij besloot om meer conventionele manieren te gebruiken om zijn werken tentoon te stellen. Nu hij zijn kunst via onze wekelijkse Moderne Kunst veilingen verkoopt, kan Onie een publiek bereiken dat eerder buiten zijn bereik was. Wij spraken met hem over zijn kunst en zijn ervaring met Catawiki. Lees verder om te ontdekken wat hij te zeggen had.

Wilde je als kind al dolgraag een kunstenaar worden?
Ik teken en schilder al mijn hele leven, dankzij mijn ouders, en in het bijzonder mijn moeder. Ze schreef me in voor tekenlessen toen ik heel jong was. Toen ik een tiener was, ging ik naar de Beaux-Arts, maar het was ook de periode dat ik graffiti ontdekte. Ik vond het schilderen van naakten, bestuderen van reliëfs en formele en klassieke technieken saai en ik heb al mijn aandacht gericht op street art. In die tijd was graffiti nog niet bekend en werd het niet erkend, alles moest nog worden uitgevonden; het was een compleet avontuur. Ik tekende en schilderde iedere dag. Ik wilde dat mijn werk door iedereen gezien werd, ik was zeer gemotiveerd.

Wat was jouw motivatie om een artistieke carrière te willen?
Op de middelbare school, keek ik 8 uur per dag uit het raam en droomde ik van vrijheid. Ik voelde me gevangen. Op mijn rapporten stonden altijd opmerkingen van mijn leraren dat ik ‘een dromer was, altijd afgeleid, niet oplette in de klas, maar wel een lieve jongen...‘. Ik wilde de wereld ontdekken en doen waar ik zin in had. Ik werd een kunstenaar vanwege deze behoefte aan vrijheid.

Hoe zou je jouw creatieve proces omschrijven?
Het is een zoektocht. Een zoektocht en een constant leerproces: hoe meer ik schilder, hoe meer ik leer. Ik ben niet op zoek naar een bepaalde stijl, ik wil niet hetzelfde zijn als een andere schilder of bij een specifieke artistieke beweging horen. Ik wil geen trends volgen of modieus zijn. Het enige dat telt is dat mijn schilderij tijdloos moet zijn.


Hoe zou je jouw kunst omschrijven?
Het is vrij en instinctief. Het moet levendig zijn, zonder grenzen. Op één dag kan ik een schilderij maken, een stuk muziek componeren dat erbij past, beginnen met een snijwerk en wat street art produceren.

Hoe ziet een typische dag voor jou eruit?
Ik schilder veel, tussen de 10 en 15 uur per dag. Ik ga om ongeveer 9 uur 's ochtends naar mijn studio en ik stop rond 2 uur 's nachts. Tijdens de ochtend doe ik meestal technische zaken, zoals het inpakken van schilderijen, ze naar het koeriersbedrijf brengen, bijwerken van mijn website, beantwoorden van e-mails enz. De middagen zijn vooral voor schilderen, tekenen en musiceren tot 's avonds laat.

Wat inspireert jou?
Ik vind alles wat me omringd inspirerend. Sommige kunstenaars die ik graag volg of naar luister, inspireren me ook, zoals Jonas Wood, David Hockney, Picasso, Die Antwoord en nog veel meer.


Hoe ben je begonnen om je werk te verkopen op Catawiki?
Ik was op zoek naar een manier om mijn werk te verkopen en te tonen aan een groter publiek en wilde een andere manier dan via de 'gewone' veilinghuizen of galerijen. Catawiki biedt mij de gelegenheid om gezien te worden en wereldwijd te verkopen op een vrije en onafhankelijke manier. Ik kan een kunstwerk schilderen en dit dezelfde dag aan de Catawiki experts aanbieden.

Wat maakt Catawiki het perfecte platform om je werk te verkopen?
Catawiki is zeer doelmatig en de experts reageren erg snel. Er is een groot publiek en ik kan in direct contact treden met verzamelaars van over de hele wereld. Of ze nu jong zijn of meer ervaren, ze kunnen de evolutie van mijn kunst heel makkelijk volgen door middel van de opeenvolgende veilingen. Daarnaast kan men mijn werk kopen op een manier die net zo veilig is als  bij een traditioneel veilinghuis. Ik hou van het idee van eenvoud, snelheid en vrijheid.

Houdt onze Franse Moderne Kunst veiling in de gaten om een werk van Onie Jackson te kunnen bemachtigen en investeer in de tijdloze werken van deze opkomende kunstenaar. Jij kunt ook online kunst verkopen, of het nou je eigen creaties zijn of werken uit je persoonlijke verzameling, door je hier te registreren als verkoper, net als Onie Jackson. Onze experts zijn benieuwd wat je aan te bieden hebt!

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu