Overig

De top 5 duurste jukeboxen ooit gemaakt

Nu vinyl weer helemaal terug is, maken ook jukeboxen een comeback. De machines die in ruil voor een muntje jouw muziek spelen zijn populairder dan ooit. Met hun prachtige details zijn ze een genot om naar te luisteren én naar te kijken. Maar wat zijn nu de duurste en indrukwekkendste  jukeboxen ooit gemaakt? Lees verder om de top 5 te ontdekken!

5. Link Autovox, 1927 - Rond de €35.000
Deze uiterst zeldzame machine komt uit het begin van de jukeboxgeschiedenis. Het was één van de eerste jukeboxen die je een keuze bood uit tien verschillende platen. De Autovox heeft het formaat van een flinke kast en heeft tien draaitafels, elk met een eigen arm en naald. Nadat de machine was uitgebracht, kwamen Link en andere bedrijven er achter dat één arm genoeg was. Zelfs bij een groot aanbod aan platen.


Foto: jukebox-world.de

4. Wurlitzer Victory Model 950, 1942 - €41.500
De Wurlitzer Victory Model 950 is een heel speciaal apparaat, geproduceerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. In die tijd werden de productiefaciliteiten van jukeboxfabrikanten gebruikt om oorlogs-gerelateerde producten te maken. Maar Paul Fuller, de beroemde ontwerper van Wurlitzer, was op één of andere manier toch nog in staat om met een prachtige nieuwe jukebox te komen. Er was een tekort aan materialen, dus hij moest improviseren: vele onderdelen die normaal van metaal werden gemaakt werden vervangen door hout, en hij gebruikte glas in plaats van plastic.

Dit type jukebox is moeilijk te vinden en veel verzamelaars zijn bereid om er een fortuin voor te betalen. In 2009 werd de indrukwekkende collectie van de overleden John Gurrech geveild. Hij was een enthousiaste verzamelaar en had zijn eigen jukeboxmuseum in Texas in de VS. Daar werd een Victory Model 950 voor veel geld verkocht: $48.875 (ongeveer €41.500).


Foto van: Worthpoint

3. Wurlitzer Model 35, 1936 - €66.000
Op dezelfde veiling werd een andere Wurlitzer verkocht tegen een nog hogere prijs. Een Model 35 uit 1936 ging naar een nieuwe eigenaar voor ongeveer €66.000. De jukebox was niet gerestaureerd, maar vanwege zijn zeldzaamheid is hij uiterst waardevol. Hij diende als een prototype en er zijn er slechts drie van bekend. Het model zelf is nooit in productie gebracht.


Foto: Worthpoint

2. Gabel Kuro, 1940 - €103.000
John Gurrech bezat ook de zogenoemde 'laatste jukebox': een Gabel Kuro uit 1940, ontworpen door Clifford Brooks Stevens. Het was de laatste muntjesmachine die het bedrijf Gabel maakte en over de hele wereld zijn er nog maar zes van. De Kuro, met haar strakke lijnen in Art Deco stijl, werd geveild voor ongeveer €103.000, een wereldrecord voor geveilde jukeboxen.


Foto: Worthpoint

1. Rock-Ola 1414 President uit 1942 - getaxeerd op meer dan €125.000
Maar waarschijnlijk is de duurste jukebox ter wereld de Rock-Ola 1414 President. Hij wordt gewaardeerd op meer dan €125.000. Er is nog maar één Rock-Ola 1414 President bekend: een echte droommachine voor de verzamelaar.

Foto: Jukebox-world.de

Bent je net zo enthousiast over deze prachtige muziekmachines als wij zijn? Ga naar onze wekelijkse Automatenveilingen en misschien ben je binnenkort zelf de trotse eigenaar van een jukebox! Wil je liever je jukebox verkopen? Registreer je dan hier en kom er achter wat hij waard is.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!