Tips veilingmeesters

Expert advies: zo bouw je een prachtige verzameling bordeauxwijnen op

Heb je een paar heerlijke wijnen uit Bordeaux geproefd en heb je trek in meer? Of je nu graag een goede wijn paraat hebt voor elke gelegenheid of je ziet het als investering, er is geen betere manier om een wijnverzameling te beginnen dan met een beroemde bordeaux. Ontdek de experttips die onze veilingmeesters geven voor het opbouwen van een mooie bordeauxverzameling en lees waarom juist deze regio zo interessant is.

Wijnregio bij uitstek
Waarom is Bordeaux zo beroemd om zijn voortreffelijke wijnen? Dat heeft te maken met de locatie, het klimaat, de bodem en het terrein, dat ideaal is voor het verbouwen van druiven. Bordeaux staat al eeuwen bekend als voortreffelijke wijnregio. De haven van Bordeaux stimuleerde een levendige handel waarbij plaatselijke wijnboeren hun waar konden verkopen aan rijke kooplieden die per schip arriveerden. Als ze vertrokken met een fles, of waarschijnlijker, een kist wijn, verspreidden ze ook het woord over deze lokaal geproduceerde wijnen. Tegenwoordig is het prachtige Bordeaux een van de meest bezochte regio's door wijnkenners uit de hele wereld.

Kaart van de regio Bordeaux

De perfecte koop
Denk na over de tijdsperiode die je wilt besteden aan je wijninvesteringen. Dat is van belang bij de keuze van de wijnen. Verzamelaars die op de lange termijn denken, kunnen wijn kopen zodra hij op de markt komt. De wijn heeft dan tijd genoeg om te rijpen en zich te ontwikkelen in de loop van de jaren. Investeer je liever voor de korte termijn, dan kun je je beter richten op bordeaux die zijn piek bijna bereikt heeft. Ga er daarnaast niet automatisch vanuit dat de betere investeringen altijd de duurste zijn. Tegenwoordig zijn er steeds meer fantastische flessen uit Bordeaux verkrijgbaar die zeer betaalbaar zijn.

Bordeauxwijnen

Dordogne of Garonne?
De estuarium van de Gironde loopt door het midden van de regio Bordeaux en splitst de hoofdstad in twee oevers: Dordogne en Garonne. Het is dan ook de specifieke locatie van een wijngoed die bepalend voor de verhouding tussen Merlot en Cabernet in elke fles is.

Tot wijnen van de rechteroever behoren: Le Pin, Château Trotanoy en Château La Conseillant, geproduceerd door Pomerol en Château l'Angelus. Château Cheval Blanc en Château Ausone komen allemaal uit de wijngaard Saint-Emillion. De wijnen afkomstig van de rechterzijde zijn meestal zachter en minder zuur. De belangrijkste druif die aan deze kant groeit is de Merlot, die bekend staat als veel sappiger en minder duur dan de druiven die elders in Bordeaux groeien.


De wijngaard van Saint-Emillion

Wijnen van de linkeroever zijn normaal gesproken krachtiger en rijker dan de wijnen van de rechteroever. Ze zouden ook beter rijpen. Hier vind je de Cru Bourgeois-wijngaarden. Andere interessante wijngaarden aan deze kant zijn Château Haut Brion, Château Lafite Rothschild, Château Latour, Château Margaux en Château Mouton-Rothschild.  


Cru Bourgeois-wijnen

Try before you buy
Als je een bordeaux verzameling opbouwt, is het allerbelangrijkste dat je de wijnen waarin je investeert, lekker vindt. Je kunt beter een consument met goede kennis van wijnen worden, dan in het diepe springen en je richten op de bekendste en duurste wijnen. Proef zoveel mogelijk wijnen, want er zijn er duizenden met telkens net andere accenten qua smaak en stijl. Het is dus van belang om eerst je eigen smaak te ontwikkelen. Als je hier hulp bij nodig hebt, vraag de plaatselijke wijnverkoper dan eens om je in contact te brengen met verzamelaars in jouw omgeving, boek een wijnreisje naar Bordeaux of doe wat online onderzoek.


Bordeaux is een en al wijn, en heeft enkele van de meest fruitige en frisse wijnen ter wereld! Wil je graag investeren of indruk maken tijdens een fabuleuze soirée? Spoed je dan naar onze wekelijkse wijnveilingen, waar je een breed aanbod van wijnen uit Bordeaux vindt! Wordt het tijd om je investering te gelde te maken? Verkoop je wijn dan op de veiling. Dat kun je doen door je hier te registreren. Onze wijnexperts zien graag wat je te bieden hebt!

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!