Overig

Top 10 duurste stripboeken in de VS

We bevinden ons in het jaar 1938 en je staat bij een kiosk. Je koopt een exemplaar van een gloednieuw stripboek voor 10 cent. Zou je je ooit kunnen indenken dat datzelfde stripboek ooit wel eens miljoenen waard zou kunnen zijn? Stripboeken, met name zeldzame exemplaren en wanneer het de allereerste betreft, kunnen gigantisch veel waard worden. Kijk maar eens voor welke bedragen deze Amerikaanse strips in de afgelopen jaren verkocht werden en bedenk dan dat ze oorspronkelijk voor een handje kleingeld gekocht zijn.

10. ‘Marvel Comics #1’, Timely Comics, 1939, CGC 9.0 - € 296.058
De lancering van een titaan (of moeten we zeggen Colossus?) van de stripindustrie, de eerste strip van Marvel, was eigenlijk gepubliceerd door Timely Comics. Later veranderden ze hun naam in Marvel Comics en drukten ze het ene na het andere succes. In deze strip, net als in 'Captain America Comics #1', zijn de nazi's de schurken, maar deze keer worden ze bestreden door de Human Torch. Niet dezelfde Torch als de Fantastic Four, maar een robot - wat de naam een beetje vreemd maakt.


Bron foto: Marvel Database

9. ‘Tales of Suspense #39’, Marvel Comics, 1959, CGC 9.6 - € 283.041
Inmiddels heeft iedereen een beeld van hoe Iron Man eruitziet: een man in een rood-goud pak. Net als in het begin van de eerste Iron Man film, zag de eerste versie van het pak er heel anders uit: als een man van ijzer. Zo is hij ook afgebeeld op de cover van deze strip. Waarschijnlijk grotendeels dankzij het succes van de film-franchise, is deze strip, waarin Iron Man zijn debuut maakt, in 2012 voor een indrukwekkend bedrag verkocht.


Bron foto: Marvel Database

8. ‘Flash Comics #1’, D.C. Comics, 1940, CGC 9.6 - € 329.490
Het exemplaar van 'Flash Comics #1', waarin Flash en Hawkman hun intrede doen, kwam van wat bekend kwam te staan als de "Church Collection". Edgar Church was een fervent stripverzamelaar en de kelder in zijn huis in Colorado diende als de perfecte plek om zijn verzameling in bijna nieuwstaat te bewaren. De verkoop van deze strip brak inderdaad het record dat slechts één maand daarvoor was neergezet, maar aangezien de stripmarkt constant in beweging is, werd dit record in 2010 weer twee keer verbroken.


Bron foto: DC Database

7. ‘X-Men #1’, Marvel Comics, 1963, CGC 9.8 - € 401.348
De eerste uitgave van de X-Men was niet erg populair, maar ze hadden dan ook nog geen Hugh Jackman. Toch heeft iemand deze eerste druk bewaard en bovendien in topstaat. Dat bleek een prima beslissing geweest te zijn tijdens een veiling in 2012.


Bron foto: Comic Vine

6. ‘Batman #1’, D.C. Comics, 1940, CGC 9.2 - € 429.475
In tegenstelling tot wat de naam suggereert, is dit niet de eerste keer dat Batman in gedrukte vorm verscheen. In deze editie, echter, kreeg hij een heel andere achtergrond en werd zijn aartsvijand geïntroduceerd: de Joker.


Bron foto: Batman Wiki
5. 'Superman #1', D.C. Comics, 1939, CGC 5.5 - € 475.662
Hoewel Superman een jaar eerder voor het eerst verscheen in 'Action Comics #1', kreeg hij in 1939 zijn eigen strip. Het was oorspronkelijk bedoeld als een eenmalige uitgave, maar werd uiteindelijk een van de bekendste stripreeksen van de gouden periode van D.C. Comics. In vergelijking met de andere strips op deze lijst, valt het op dat de staat van deze strip redelijk bescheiden is. Hoewel de staat een belangrijke rol speelt bij de waarde is het in dit geval de zeldzaamheid die de strip zo duur maakt en de vierde plaats op onze lijst oplevert.

Bron foto: DC Wikia

4. 'All Star Comics #8', D.C. Comics, 1941-42, CGC 9.4 - €785,076
In 2017 brak deze strip een record met zijn indrukwekkende verkoop. Niet alleen was het in zeer goede staat, het verhaal maakte deze strip super waardevol omdat Wonder Woman er voor het eerst in verscheen.
 Bron foto: Comicxology
3. ‘Amazing Fantasy #15’, Marvel Comics, 1962, CGC 9.6 - € 790.882
Uiteraard mag Spider-man niet ontbreken in deze top tien, maar het was wel een close call. 'The Amazing Fantasy'-reeks werd geannuleerd na deze publicatie, maar de nieuwe held Spider-man had zo‘n goede indruk gemaakt dat hij zijn eigen reeks kreeg.


2. ‘Detective Comics #27’, D.C. Comics, 1939, CGC 8.0 - € 798.198
Detective Comics #27 was het begin voor Batman. Dit was zijn debuut, vandaar dat dit exemplaar in 2010 werd verkocht voor iets meer dan 1 miljoen dollar oftewel bijna € 800.000. Slechts 3 dagen nadat een exemplaar van 'Action Comics #1' het eerste stripboek ooit werd dat voor meer dan 1 miljoen dollar werd verkocht, werd het record gebroken door 'Detective Comics #27'. Het is geen zeer zeldzame uitgave, maar dit specifieke exemplaar was in goede staat.


Bron foto: DC Database

1. ‘Action Comics #1’, D.C. Comics, 1938, CGC 9.0 - € 2.416.516
Het zal niemand verbazen dat de eerste Superman de eerste plaats in deze top tien inneemt. De strip heeft diverse verkooprecords gebroken. Een specifiek exemplaar werd in 2001 gestolen van acteur Nicolas Cage, en tien jaar later gevonden in een verlaten opslagcontainer, maar het exemplaar van het huidige verkooprecord werd in augustus 2014 voor $ 3.2 miljoen aangeschaft bij een online veiling. De verkoper van de strip koos ervoor om het te verkopen op een online veiling omdat hij geloofde dat hij daarmee een breder publiek zou bereiken. Hopelijk zal de volgende keer dat deze strip te koop wordt aangeboden de verkoper Catawiki kiezen!

Bron foto: Wikipedia

Een behoorlijk indrukwekkend rendement op de investering, nietwaar? Heb jij strips die je met winst zou willen verkopen, dan zien onze experts ze graag tegemoet! De eerste stap is het kosteloos registreren als verkoper en dan kun je je strips aanbieden voor de veiling. Houd bij het aanbieden van je stripboeken het volgende advies van onze experts in gedachten: Alles draait om de staat waarin je object verkeert. Met uitzondering van een redelijke, maar zeldzame, strip in deze lijst, hebben alle strips hun spectaculaire prijzen deels te danken aan hun uitstekende staat.

Vergeet niet een kijkje te nemen op onze wekelijkse U.S. Comics veiling om dat ontbrekende stukje in je verzameling te vinden of een uniek object te ontdekken in de Originele Striptekeningen veiling.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!