Verkooptips

Advies van de expert voor het bepalen van de waarde van je objecten

Door Laura | 3 juli 2020 | Bijgewerkt op 11 oktober 2022


Heb je een doos met vintage spullen op zolder gevonden? Of misschien heb je nog iets van toen je jong was, maar wil je daar nu van af ? Of je nu een oud voorwerp zoals een stripboek , een kostbaarsieraad of een schilderij hebt, het kan best wat geld waard zijn. Onze experts stelden een lijstje samen om je te helpen de waarde van je voorwerpen te bepalen. 


Zeldzaamheid


Zeldzaamheid is misschien wel een van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de waarde. Een object is zeldzaam als er slechts een paar in omloop zijn en het is nog beter als het object uniek is – zoals een Hummelbeeldje waarvan er slechts 2000 werden gemaakt, of de allerlaatste fles wijn van een bepaald jaar. Als iets in grote hoeveelheden beschikbaar is, betalen verzamelaars er over het algemeen niet zoveel voor in vergelijking met zeldzame items en unieke objecten. Doe wat onderzoek om erachter te komen of je object een gelimiteerde editie was of eenmalig werd geproduceerd toen het werd uitgebracht, of ontdek of er iets anders zeldzaams is aan het ontwerp, de stijl of de functies van het object. Een vuistregel is: hoe minder mensen het hebben, hoe meer mensen het willen.



Zeldzame wijn is enorm in populariteit gestegen en is populair onder verzamelaars


Hoe oud is het object


Vaak is het zo dat hoe ouder het object is, hoe groter de kans dat het waardevol is. Dit komt omdat na verloop van tijd artefacten en verzamelobjecten verloren gaan, vernietigd worden of gemaakt zijn van materialen die vergaan. Dus als je een uitzonderlijk oud object hebt (meestal moet het 100 jaar of ouder zijn om als antiekte worden beschouwd), is het waarschijnlijk dat er nog maar weinig exemplaren bestaan. Hierdoor is je object mogelijk meer waard. Desondanks is het ook belangrijk om in gedachten te houden dat oude objecten, waarvan er nog veel zijn overgebleven en in omloop zijn, minder waardevol zijn.

Het dateren van je object kan ook een uitdaging zijn als je de oorsprong niet kent, dus zoek naar markeringen, teksten of inscripties op het stuk om te proberen uit te zoeken wanneer het gemaakt is. En zelfs als je de exacte datum niet kunt vinden, kan een schatting van het decennium of de eeuw nog steeds een goede weergave geven van de geschiedenis van een object. Dit is uiteindelijk wat het zo aantrekkelijk maakt voor verzamelaars.


Staat


De conditie is de staat waarin een object zich nu bevindt. Hoe goed het de tand des tijds heeft doorstaan, is een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde. Dingen zoals roest, vervaging, corrosie, krassen of andere schade hebben een effect op een object gehad en bepalen voor een groot deel de staat. Een stuk in uitstekende staat heeft natuurlijk een hogere waarde dan een vergelijkbaar stuk in slechte staat. Indien van toepassing is het een toegevoegde waarde als je object nieuw is in de doos of als de labels nog intact zijn.


Let op tekenen van slijtage, dit heeft een aanzienlijk effect op de waarde van het object


Merk/fabrikant


Bij veel verzamelobjecten is het gebruikelijk dat er bepaalde merken of fabrikanten zijn die voor kopers interessanter zijn dan andere. Soms komt het omdat een bepaald bedrijf of een bepaalde maker niet meer bestaat en daarom zijn er nog maar een beperkt aantal beschikbaar. Vaak komt dat omdat een bepaald merk of persoon bekend staat om het produceren van betrouwbare en hoogwaardige handgemaakte producten. Kijk indien mogelijk naar het label, de verpakking of onderop het object om te zien of je de naam of merk van een maker op het object kunt herkennen. Je kunt vervolgens onderzoeken of deze naam van toegevoegde waarde is.


Merkmacht bestaat echt, omdat bepaalde namen staan voor producten van hogere kwaliteit


Waar is het gemaakt?



De locatie of het land waarin een object is gemaakt, kan een factor zijn bij de waardebepaling van je object. Zo kan bijvoorbeeld de afstempeling van een postzegel of de oorsprong van een munt de historische of sociale context van het item onthullen. Nogmaals, zoek naar eventuele markeringen of referentiepunten die je meer kunnen vertellen over de geschiedenis van het object.


Restauraties



Over het algemeen verlagen ingrijpende restauraties de waarde van de meeste verzamelobjecten. Idealiter moet een object in zijn oorspronkelijke vorm zijn en is er niet mee geknoeid. Kleine reparaties aan iets met een motor, zoals een antieke typemachine of een modeltrein om ervoor te zorgen dat het soepel werkt, worden als acceptabel beschouwd. Terwijl bij kunst restauraties van welke aard dan ook hun waarde zullen verminderen. Als algemene regel geldt dat alle restauraties die worden uitgevoerd, moeten worden uitgevoerd door een professional, waarbij alleen originele onderdelen of gereedschappen worden gebruikt.



Reparaties aan motoren, zoals in typemachines, worden gezien als acceptabel


Kwaliteit


In tegenstelling tot de staat, verwijst kwaliteit naar hoe goed een object is gemaakt, de gebruikte materialen en het niveau van vakmanschap. Natuurlijk zal een object van hoge kwaliteit altijd meer bieders aantrekken dan een object dat slecht is gebouwd.


Het verhaal


Heeft jouw object een interessant achtergrondverhaal? Misschien was het betrokken bij een grote levensgebeurtenis? Is het gebruikt door een beroemd persoon? Als je object van een bijzonder historisch belang is, vooral als het is gedocumenteerd op tv, in de kranten of in geschiedenisboeken, zal er waarschijnlijk meer voor worden geboden in de veiling. Zelfs als het verhaal van je object niet wereldberoemd is, wordt er meer geboden als je het eigendom van een object kunt herleiden tot het moment waarop het werd geproduceerd en een sterke herkomst kan bewijzen. Indien van toepassing kunnen papierwerk of documenten zoals een factuur of familiefoto's van het gebruikte object helpen om de context van datering, herkomst en achtergrond te geven. Bewaar deze documenten dus goed op!


Gesigneerde muziekinstrumenten leveren vaak hoge prijzen op


De wauw-factor


Wat is de wauw-factor? Dit is misschien wel de moeilijkste factor om te definiëren. Soms heeft een object gewoon alle juiste ingrediënten om het te laten 'knallen' in de veiling.  Als het object heel erg bijzonder is, zul je geen enkele moeite hebben om kopers aan te trekken.



De wauw-factor is moeilijk te bepalen, dus de beste manier om hier achter te komen is door het te laten beoordelen door een expert


Andere overwegingen


Deze algemene gids kan worden gebruikt om je een idee te geven van het waardepotentieel van je object, maar dit dekt natuurlijk lang niet alles. Hoeveel informatie je ook over je object hebt, het is onmogelijk om te voorspellen welke prijs het object op de veiling zal opbrengen. Er zijn altijd een aantal verschillende factoren bij betrokken:


Populaire cultuur

 

De kracht van populaire cultuur is duidelijk en kan leiden tot een toename van de waarde van objecten. Denk aan platen als Kate Bush' klassieke hit 'Running Up that Hill' uit 1985, die afgelopen zomer opnieuw in de top 10 van de wereldwijde hitlijsten kwam nadat het werd gebruikt in de Netflix sci-fi-show Stranger Things. Manolo Blahnik is uitgegroeid tot een merk dat synoniem staat voor sexy en elegante stiletto's doordat ze prominent aanwezig waren in de garderobe van Carrie Bradshaw in de komedie-drama Sex and the Cityuit de jaren 90. Nog een reden waarom aandacht schenken aan wat er in de wereld om je heen gebeurt, dividend kan opleveren. 


Persoonlijke smaak



In het algemeen kan elk item evenveel waard zijn als iemand bereid is ervoor te betalen. Zoals de uitdrukking luidt: 'het afval de een is de schat van een ander'. Zo kan je oude en schijnbaar waardeloze speelgoedsoldaatje het ontbrekende stuk zijn van de onvoltooide collectie van iemand anders. Persoonlijke voorkeuren zijn een ongrijpbare factor die de verkoopprijs van een object kan beïnvloeden.




Die oude radio is misschien de perfecte aanwinst voor de collectie van iemand anders

Juiste tijd, juiste plaats



Vaak kan het neerkomen op puur geluk bij het veilen. Het is altijd mogelijk dat je kavel voor veel hoger - of veel lager - wordt verkocht dan je had verwacht, afhankelijk van externe factoren. Seizoensgebonden mode, wereldgebeurtenissen, nieuws en de algemene verkoopmarkt van je object kunnen de populariteit van verschillende items beïnvloeden.  


Sentimentele waarde



Je hebt misschien een extreem oud en zeldzaam object in uitstekende staat dat alle vakjes aankruist om zeer succesvol te zijn op een veiling, maar het kan gewoon te veel sentimentele waarde voor je om te verkopen. Uiteindelijk is het allemaal aan jou om erachter te komen wat je wel en niet wilt veilen. 

Steeds meer bieders zijn geïnteresseerd in mainstream, in massa geproduceerde consumptiegoederen van vroeger, die zijn verdwenen als gevolg van technologische vooruitgang. Onderschat niet de aantrekkingskracht van objecten door mensen die verlangen naar een tijdsperiode die er niet meer is. Dit gevoel van nostalgie kan de waarde van bepaalde objecten verhogen, of het nu vinyl, analoge camera's of vintech-producten zoals Nintendo of eerdere Apple-apparaten zijn. 



Existentiële waarde


Het leven is waardevol, maar in de wereld van verzamelobjecten is de dood dat nog meer. Wanneer een beroemdheid, kunstenaar of ontwerper overlijdt, leidt dit tot een run op items die bij die persoon horen. Voor atleten, filmsterren en popiconen betekent dit een sterke toename van de vraag naar unieke memorabilia met hun afbeelding, handtekening of objecten die hun eigendom zijn geweest, die drastisch in prijs kunnen stijgen. 


____________________

Het is altijd de moeite waard om een kijkje te nemen op onze veilingen om te zien of je object momenteel wordt geveild en hoeveel het opbrengt. Als je er klaar voor bent om te verkopen, registreer je dan als verkoper en ga aan de slag. 


Ontdek meer kunst | Fashion | Boeken | Oldtimers


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Waarom het verkopen van tweedehands spullen zo winstgevend kan zijn


Hoe COVID-19 traditionele veilinghuizen verandert


Hoe de vraag naar vintage kleding de mannenmode doet opleven

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu