Geschiedenis

Hoe bepaal je de waarde van blikken speelgoed?

In samenwerking met Rob Boot - Veilingmeester Speelgoed en Bordspellen 


Als je aan speelgoed van vroeger denkt, komt blikken speelgoed misschien als een van de eerste dingen in je op. Blik is duurzaam, licht en eenvoudig te vormen tot allerlei figuurtjes en accessoires. Daarom was het vanaf het einde van de 19e eeuw populair materiaal bij speelgoedfabrikanten. Heb jij een leger blikken soldaatjes? Of ben je op zoek naar nostalgie uit je kindertijd? Op Catawiki verkopen we prachtig blikken speelgoed. Ontdek hier de waarde van dat speelgoed en lees meteen ook hoe je zelf je blikken schatten kunt verkopen!


Blikken brandweerauto uit de jaren 1960.

De top 5 van blikken speelgoedschatten verkocht op Catawiki
Van opwindbare clowns tot autootjes, het is moeilijk niet van dit beschilderde speelgoed te houden. We hebben een selectie gemaakt uit de blikken items die het op onze blikken speelgoed veiling goed deden.

5. Op afstand bedienbare Caterpillar Bulldozer, jaren 1950, € 254
Als eerste op onze lijst dit grote vehikel van Caterpillar, in mooie felle kleuren en nog goed werkend. Dit West-Duitse stuk is bedienbaar met afstandsbediening en heeft een krukmechanisme om de set compleet te maken. De verkoper deed wat onderzoek en ontdekte dat het moeilijk is een Caterpillar in zo'n goede staat te vinden. Dus dit was een geweldig kavel, die op de veiling een mooie prijs opleverde.


4. Opwindbare, muzikale clowns, jaren 1950, € 305
Hoe kun je beter genieten van blik dan met muziek? Deze gekke, opwindbare muzikale clowns (of Roberto en Antonio) klinken perfect als ze samen muziek maken. Een zeer charmant en mooi kavel.


3. Meccanoset, jaren 1950, € 600
Toen blik op zijn populairst was, was Frank Hornby misschien wel een van de meest invloedrijke Britse speelgoedmakers. Hij richtte zich in eerste instantie op blikken opwindtreinen, en later op het blikken speelgoed dat we nu kennen als Meccano. Meccano’s creatieve montagespeelgoed is populair bij jong en oud. Dus deze set met delen die nooit uit de doos waren geweest, trok op de veiling veel belangstelling onder bieders (en bouwers).


2. Blikken ‘Pullman Sport’ met opwindmotor, jaren 1930, € 1.400
Het succes lachte de verkoper van deze Pullman Sport, met werkende motor en in uitstekende staat, toe. Dit prachtige exemplaar trok vele bieders en werd uiteindelijk verkocht voor het mooie bedrag van € 1.400.


1. Opwindbare zangvogel in kooi - € 1.900
Nog een opwindwonder: deze kleine jongen zingt en danst als het mechanisme wordt geactiveerd. Hij is bewaard gebleven sinds het einde van de 19e eeuw. En van de verkoopprijs van € 1.900 ga je inderdaad dansen en zingen! Het is een van de duurste blikken speelgoeditems die we ooit gezien hebben op de veiling. Maar misschien heb jij nog iets beters wat je graag wilt verkopen? Lees dan verder...


Bepaal de waarde van je blikken speelgoed
Onze experts letten op een paar dingen bij het waarderen van blikken speelgoed. Als je een item wilt verkopen of erin wilt investeren voor de toekomst, let dan op de volgende zaken.

1. Staat
Zoals met veel verzamelobjecten, geldt ook voor blikken speelgoed dat het in zo goed mogelijke staat moet zijn. Normale gebruikssporen, zoals het vervagen van de verf, worden als acceptabel gezien. Ideaal gezien heeft het speelgoed een mechanisme of motor die nog goed werkt.

2. Restauratie van oud speelgoed
Veel verzamelaars van blikken speelgoed hebben gemengde gevoelens over restauratie. In het algemeen moet restauratie bestaan uit het zorgvuldig schoonmaken van het speelgoed, en waar nodig het aanbrengen van antiroestmiddel.

3. Authenticiteit
Märklin, Schuco, Bing en TippCog waren allemaal grote namen binnen de wereld van het blikken speelgoed. Het komt echter voor dat speelgoedfabrikanten zeldzame of populaire items reproduceren. Op Catawiki is het de taak van de experts om alleen echte en speciale blikken items te verkopen op de veiling. Dat betekent dat je met vertrouwen kun kopen en verkopen.

Tiroler danspaar

Als jij nog ergens blikken speelgoed hebt liggen, waarom zou je het dan niet aanbieden op de veiling? Misschien is er een verzamelaar die een mooi bedrag wil neertellen om de nieuwe eigenaar van jouw oude speelgoed te worden. Daar kom je eenvoudig achter door je te registreren als verkoper.

Wil jij je verzameling uitbreiden, investeren in blik voor de toekomst of ben je gewoon nieuwsgierig naar ons speelgoed, kijk dan eens bij onze blikken speelgoed veiling en ontdekt welke schatten daar te vinden zijn!

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu