Overig

Van Picasso tot Monet: de top 5 van grootste schilderijen

Kunstenaars worden vaak herkend aan hun individuele stijl, symboliek of interessante inhoud. Maar heb jij ooit nagedacht over de grootte van een schilderij? De fysieke omvang van schilderijen kan iets zeggen over de betekenis en boodschap, variërend van een symbool voor wereldvrede tot een weergave van een belangrijk moment in de geschiedenis. Vooral als ze een enorme omvang hebben! We hebben 5 van de beroemdste, grote schilderijen voor je op een rij gezet.

5. Picasso - Guernica
‘Guernica’ werd gemaakt in juni 1937 en is waarschijnlijk het beroemdste werk van Picasso.  Het is een afbeelding van de oorlog en het lijden van onschuldige individuen. Picasso creëerde Guernica als antwoord op de zware bombardementen van de nazi's op de Baskische stad Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het is een symbool geworden voor de verwoestende impact van oorlog in de moderne samenleving. De grijstinten en de omvang van het schilderij (3,5 bij 7,8 meter) maken Guernica nog krachtiger, omdat het ons herinnert aan de wreedheden van oorlog en strijd. Guernica wordt daarom alom beschouwd als een oproep tot vrede en een krachtige anti-oorlogsboodschap.  


4. Rembrandt - De Nachtwacht
‘De Nachtwacht‘ werd afgerond in 1642. Het schilderij wordt niet alleen gezien als het hoogtepunt uit de carrière van Rembrandt van Rijn, maar ook als het mooiste schilderij uit de Nederlandse barok. Het is niet alleen beroemd vanwege de omvang (3,63 bij 4,37 meter), maar ook om het gebruik van licht en schaduw. Daarnaast staat dit schilderij in sterk contrast met andere schilderijen uit dezelfde tijd. Daarop werden traditioneel individuen afgebeeld die netjes in rijen stonden opgesteld. Bij De Nachtwacht kijken de mensen allemaal een andere kant op en heeft niemand dezelfde houding.
Oorspronkelijk heette het schilderij ‘De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en Willem van Ruytenburch‘. Het kreeg later de bijnaam ‘De Nachtwacht‘, vanwege de donkere achtergrond die de kijker het idee geeft dat het om een nachtelijk tafereel gaat. De donkere achtergrond werd echter veroorzaakt door verkleuring van de verschillende lagen vernis.


3. Tintoretto - Il Paradiso
'Il Paradiso' is te vinden in het Dogepaleis naast de Basiliek van San Marco in Venetië. Het schilderij wordt gezien als een van de best bewaarde schatten van Italië. Tintoretto creëerde een afbeelding van de hemel, waar Christus de maagd Maria kroont te midden van anderen, zoals de twaalf apostelen, engelen, profeten, Adam en Eva, kerkvaders, christelijke helden, pausen en bisschoppen, allemaal in hiërarchische volgorde. Dit enorme doek is bijna 25 meter lang en werd in delen geschilderd. Tintoretto stond bekend als een zeer vastberaden en ambitieuze schilder, zelfs zodanig dat zijn bijnaam ‘il furioso’ was. Zijn vastberadenheid is zeker terug te zien in Il Paradiso, een doek dat in de hele wereld veel bewonderaars heeft.


2. Monet - Waterlelies
De waterlelies van Monet worden gezien als een van de grootste prestaties uit de vroege, 20e-eeuwse schilderkunst. De waterlelieserie van Monet is ongeveer 100 meter lang. Hij schilderde de serie op deze schaal om de illusie van een eindeloze oever zonder horizon te creëren.  Monet wilde serene schilderijen maken, die vrede en welzijn uitstraalden. De serie werd in 1918, een dag na de Wapenstilstand op 11 november, aangeboden aan de Franse staat als symbool van vrede en sereniteit.  


1 Hendrik Willem Mesdag - Panorama Mesdag
'Panorama Mesdag' in Den Haag is het oudste, 19e-eeuwse panorama in de wereld op zijn oorspronkelijke locatie. Het biedt de kijker een historisch zeegezicht met duinen en de stad Scheveningen, in 360 graden Het cilindervormige schilderij is meer dan 14 meter hoog met een diameter van 120 meter. Het werd geschilderd door Hendrik Willem Mesdag, een van de belangrijkste schilders van de Haagse School.


Of je nu op zoek bent naar een afdruk van een van deze beroemde schilderijen of naar inspiratie om je eigen verzameling te beginnen, bij onze klassieke kunst-veiling vind je een breed aanbod. Tijd om je eigen verzameling te beginnen - hoe groot of klein ook.

Je kunt ook verkoper worden op Catawiki. We zijn altijd op zoek naar prachtige en authentieke kunstwerken. Waarom bied je jouw kunst niet op de veiling aan? Daarvoor kun je je eenvoudig hier registeren.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!