Geschiedenis

Top 5 duurste filmposters ooit

Toen televisie en het internet nog niet bestonden, gingen de mensen massaal naar de bioscoop om vermaakt te worden. En wat werd er gebruikt om de volgende kaskraker aan te kondigen? Filmposters. Deze zeer nostalgische en prachtige artistieke advertenties, die tegenwoordig vintage zijn, behoren tot de meest gewilde film memorabilia. Verzamelaars zijn bereid om big bucks te betalen...met name voor oude en zeldzame filmposters. Dit is de top 5 van de duurste filmposters die ooit verkocht zijn!

5. Dracula (1931) - €267.000
Wie vindt deze vintage poster voor de klassieke 'Dracula' horrorfilm uit 1931 nou niet geweldig? Maar zou je er €267.000 voor betalen? Dat is wat het Nicholas Cage opleverde toen hij de F stijl filmposter in 2009 verkocht. Filmstudio‘s laten vaak verschillende versies van filmposters drukken, variërend in grootte en tekst, zodat ze geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Het gerucht gaat dat er maar drie exemplaren van deze F stijl 'Dracula' poster uit 1931 bestaan.

4. The Black Cat (1934) / The Bride of Frankenstein (1935) - € 287.605
Twee posters die gedeeltelijk op de 4e plaats op onze lijst staan! In 2007 werd een D stijl 'The Bride of Frankenstein' filmposter uit 1935 verkocht voor € 287.605 en in 2009 werd hetzelfde betaald voor een B stijl filmposter van 'The Black Cat' (1934). Beide werden verkocht in de VS, beide zijn posters voor een horrorfilm, en van beide wordt verondersteld dat het de enige overgebleven exemplaren zijn van die bepaalde stijl. En allebei staan ze op plek 4 in onze lijst!

3. Metropolis (1927) - €307.000
Één van de best ontworpen posters ooit: de 1927-poster voor de beroemde, stille science-fiction film 'Metropolis', geproduceerd door Fritz Lang. De film heeft vele generaties van sci-fi filmmakers beïnvloed, en de poster die ontworpen was door Heinz Schulz-Neudamm had ook een grote nalatenschap. Het Art Deco ontwerp, met delicate tinten en scherpe lijnen, was zeer controversieel in een tijd waarin filmposters over het algemeen zeer gedurfd en figuratief waren. Deze 'Metropolis' filmposter werd in 2000 voor meer dan €300.000 verkocht. Maar dit is niet de duurste versie van deze poster die verkocht is...

2. The Mummy (1932) - €370.000
Blijkbaar hebben horrorfilms een grote nalatenschap, omdat de 2e duurste poster die ooit verkocht is, net als de meeste posters in deze lijst, een poster uit het horrorgenre is. De poster werd in 1977 verkocht voor €370.000, terwijl wordt geschat dat het in 1932 slechts €168.400 kostte om de film te produceren. De filmposter van 'The Mummy' is erg gewild, mede vanwege het fantastische ontwerp en kleurgebruik van Karoly Grosz. Boris Karloff, die afgebeeld is op de poster, was één van de beroemdste horrorfilm personages uit die tijd.


1. Metropolis (1927, internationale versie) - €1 Miljoen
In 2012 betaalde de verzamelaar Ralph DeLuca 1 miljoen euro voor een verzameling van negen zeldzame vintage film posters - met de internationale versie van de 1927 'Metropolis' poster als kroonjuweel. Andere posters in de collectie waren van 'King Kong', 'The Invisible Man', en het originele schilderij van Elvis Presley, dat gebruikt was voor de poster van 'Jailhouse Rock'. De internationale versie van de poster 'Metropolis' heeft geen eindtitels aan de onderkant, en het wordt beschouwd als slechts één van de vier exemplaren ter wereld. Dit specifieke exemplaar werd verkocht als onderdeel van een faillissement.

Heb je een vintage poster op zolder bewaard, en wacht je op het perfecte moment om deze aan te bieden en een enthousiaste verzamelaar gelukkig te maken? Schrijf je in als verkoper en biedt het aan op de veiling. 

Of ga naar onze filmposterveiling als je jouw vintage filmpostercollectie wilt uitbreiden! Elke vrijdag starten er nieuwe veilingen. Veel geluk met bieden!

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu