Tips veilingmeesters

Welke factoren zijn van invloed op de waarde van horloges?

Draag je een fortuin om je pols? Er zijn veel factoren die de waarde van een horloge kunnen beïnvloeden, en verschillende dingen waar ons team van horloge-experts naar kijkt om te bepalen wat een horloge waard zou kunnen zijn. Ze hebben een aantal punten op een rij gezet om je te helpen bepalen of jouw horloge of zakhorloge zeer waardevol is, en daar bedoelen we niet alleen de sentimentele waarde mee. Lees verder om er achter te komen wat deze punten zijn en waarom ze zo belangrijk zijn.


3 van onze 12 horloge-experts van links naar rechts: Michael Schumann, Berry Harleman, en Jamie Brindle

1. Merk
TAG Heuer, Rolex en Omega zijn slechts een paar van de grote namen in de horlogewereld. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar grote namen leveren meer op, zelfs als het horloge tweedehands is. Het heeft deels te maken met de naamsbekendheid van deze gevestigde namen, en deels met het feit dat deze high-end horlogemerken producten van een zeer hoge kwaliteit maken. Bekende luxe horlogemerken zullen hun waarde bijna altijd behouden, of zelfs meer waard worden na verloop van tijd, vooral als ze hun eigen uurwerken of complicaties hebben.

2. Staat
De staat beschrijft of een horloge beschadigingen of gebruikssporen heeft, en of er onderdelen missen of kapot zijn. In het ideale geval is een horloge in een zo goed als nieuwe staat. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk, zeker niet bij een antiek horloge of een horloge dat veel gedragen is. Een andere factor die meespeelt is de algemene compleetheid. Dozen, papieren en andere accessoires kunnen op den duur kwijtraken, maar een horloge dat verkocht wordt als een volledige set, brengt bijna altijd meer op.

3. Zeldzaamheid
De schaarste, of zeldzaamheid van een horloge heeft te maken met hoeveel andere versies er nog in omloop zijn. Bijvoorbeeld, een horloge dat een special edition is, in een beperkt aantal geproduceerd is, of simpelweg zo oud is dat andere exemplaren de tand des tijds niet doorstaan hebben. Kopers zijn meestal bereid om grof te betalen voor een horloge dat niemand anders of slechts een paar anderen hebben.

4. Beroemdheden
Wat als een beroemdheid het heeft gedragen of heeft goedgekeurd? Dat verhoogt waarschijnlijk de waarde van een horloge. Een goed voorbeeld is de Steve McQueen Rolex. Hij droeg een Submariner in de film 'Le Mans' uit 1971, wat ervoor zorgde dat deze horloges in waarde stegen. Voor deze verschijning, haalde Rolex de Submariners uit de vitrines, omdat ze niet verkocht werden. Vandaag moet je 200.000 euro of meer betalen om dit illustere horloge te kunnen bezitten, allemaal dankzij de connectie met een beroemdheid.


5. Patina
Patina kan veel dingen betekenen voor verschillende items, maar voor horloges is het meestal een dun gekleurd laagje dat kan ontstaan op de wijzerplaat vanwege de leeftijd. Liefhebbers genieten van deze unieke eigenschap - het verhoogt het karakter van het horloge en toont het klassieke karakter van het stuk. Als het op de juiste manier verschijnt, kan het de waarde van een horloge zeker verhogen.


Nu ken je een aantal van de belangrijkste factoren die bepalend zijn voor de waarde van een horloge. Waarom test je deze kennis niet? We hebben veel wekelijkse horlogeveilingen met een enorme variatie aan luxe horloges waar je doorheen kan bladeren. Je kan je ook registreren om verkoper te worden en je eigen prachtige horloges voor de veiling aan te bieden.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!