Tips veilingmeesters

Drie factoren die de waarde van designmeubels bepalen

Door Christian Plat - Designexpert

Het mag duidelijk zijn dat je altijd beter een origineel object dan een imitatie kunt bezitten, maar heb je je weleens afgevraagd waarom sommige designmeubels zo duur zijn? Er zijn veel factoren die bepalend zijn voor de waarde van designmeubels. Maar waar moet je op letten? Onze designexpert, Christian Plat, vertelt waar hij op let als hij designmeubels op hun waarde beoordeelt. Lees verder als je wilt weten hoe experts de waarde van designmeubels bepalen.

1. Leeftijd en originaliteit
Net als bij veel andere verzamelobjecten, zoals antiek, kan leeftijd waarde toevoegen. Omdat van veel designstukken slechts in beperkte hoeveelheden gemaakt worden, groeit de waarde van stukken die de tand des tijds overleven. Maar het is net zo belangrijk om naar de originaliteit te kijken. Sommige stukken zijn imitaties. De originelen of eerste producties zijn meestal meer waard. Als jouw stuk gemerkt is door de originele fabrikant of ontwerper, neemt de waarde ervan ook bijna altijd toe.


2. Zeldzaamheid en provenance
Naast leeftijd en originaliteit is ook zeldzaamheid van belang. Omdat iets oud is, hoeft het nog niet zeldzaam te zijn. Sommige designmeubels zijn in zulke hoge hoeveelheden uitgebracht, dat je ze vandaag nog eenvoudig kunt vinden. Limited editions, originelen en eerste producties zullen echter moeilijker te vinden zijn, en daarom zijn ze meer waard.  Een goed verhaal (provenance) maakt zo ongeveer alles waardevoller, en dat geldt uiteraard ook voor designmeubels. Het is belangrijk om het verhaal achter je designstukken te kennen, want dat kan je helpen de originaliteit ervan aan te tonen. Oudere Rietveldstoelen werden bijvoorbeeld zelden gesigneerd of gemerkt. Omdat er veel namaakexemplaren bestaan, helpt provenance bij het bewijzen van de originaliteit, waardoor een stoel meer waarde krijgt.


3. Kwaliteit en staat
Kwaliteit verwijst naar de manier waarop het stuk vervaardigd is, en staat naar de toestand waarin het zich bevindt. De kwaliteit van designmeubels kan worden uitgedrukt in termen van vakmanschap (welke techniek en materialen zijn gebruikt) en in termen van functionaliteit (hoe soepel de onderdelen werken en hoe schoon het vernis is). Hoe hoger de kwaliteit van het vakmanschap en de materialen, en hoe beter de functionaliteit, hoe waardevoller een designmeubel zal zijn. De staat van het stuk is ook belangrijk. Heeft het al die jaren overleefd met weinig tot geen schade? Heeft het de oorspronkelijke bekleding of het oorspronkelijke glas nog? Zijn er barsten, krassen of splinters zichtbaar of missen er onderdelen? Hoewel dit invloed heeft op de waarde, betekent het niet altijd dat een beschadigd stuk geen waarde heeft. Als het zo zeldzaam is dat de enige overgebleven exemplaren beschadigd zijn, dan kan het stuk nog steeds veel waard zijn. Het is belangrijk deze factoren altijd in hun context te beoordelen.


Nu je wat inzicht hebt in de manier waarop experts de waarde van veilingobjecten bepalen, hopen we dat het je inspireert tot het zelf kopen en verkopen van meubels. Onze designexperts zijn benieuwd naar wat jij aan te bieden hebt voor de veiling. Om te beginnen kun je je registreren als verkoper. Als je iets wilt kopen, vergeet dan niet geregeld een kijkje te nemen bij onze designmeubelveiling. Elke week is er een nieuwe selectie beschikbaar.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!