Interviews

Geeft koffie superkrachten? Een interview met koffie- en stripkunstenaar Juapi

Wat krijg je als je koffie, strips en creativiteit combineert? Dan krijg je de geweldige kunst van de Spaanse kunstenaar Juapi, die indruk maakt op zowel kunst- als stripliefhebbers (en koffieleuten!) in de hele wereld. Juapi gebruikt koffie als verf, en geloof ons, zijn werk is echt cool. Van vrijdag 17 tot zaterdag 25 november (2017) houden we een speciale strip- en kunstveiling met koffiekunst, geïnspireerd op Amerikaanse stripfiguren zoals Spider-man, Wolverine, Batman, Venom, Harley Quinn en veel anderen... allemaal prachtig afgebeeld met koffie. Je moet het zien om het te geloven. Ontdek wat Juapi te vertellen had toen we hem onlangs ontmoetten en bekijk hier alvast zijn prachtige werk...


Ik wil dat mensen genieten van mijn kunst... niet alleen visueel, maar ook van de geur.

Allereerst koffie
Het is moeilijk te geloven, maar Juan dronk nooit koffie voordat hij met deze koffiekunst begon. Tot twee jaar geleden had hij zelfs geen idee hoe hij koffie moest zetten, laat staan hoe hij ermee kon schilderen! Het begon allemaal in 2015, toen Juapi - zijn echte naam is Juan Antonio - een ongeluk kreeg en zijn sleutelbeen brak. Daardoor kon hij 6 maanden niet werken. Tijdens de lange dagen thuis, zocht hij naar wat tijdverdrijf. Hij begon te experimenteren met de koffiestijl die inmiddels zijn handelsmerk is geworden. Een kunstwerk in soortgelijke stijl dat hij op internet zag, trok zijn aandacht. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt en hij ging zelf experimenteren. “De eerste tekening die ik maakte, was van Edward Scissorhands. Ik vond het resultaat en de manier van werken zo leuk, dat ik in 11 dagen tijd nog 10 illustraties maakte.”  En sindsdien is het hek van de dam.


Het proces
Juapi's werk is uitzonderlijk. Maar het proces is eenvoudig. Hij neemt een afbeelding van een personage dat hij wil schilderen, maakt een schets en kopieert die op aquarelpapier. En dan? Is het tijd voor koffie! De koffie die hij gebruikt, wordt al een paar weken van tevoren gemaakt. Vervolgens maakt hij zijn ontwerp, laag voor laag.

Als ik realistisch werk, maak ik lichte tot donkere tinten, maar bij stripstijl heb ik een voorkeur voor donkere tinten - alsof de koffie inkt is.

Maar Juapi heeft zijn werkwijze in de loop van de afgelopen twee jaar aangepast. Bij zijn eerste werken mengde hij koffie met waterverf, omdat hij niet wist hoe hij de donkere tinten die hij nodig had moest maken. Langzaamaan merkte hij dat er een donkere pasta overbleef, als het water uit de koffie verdampte. Die kon opnieuw natgemaakt worden om ermee te verven. Dat heeft bovendien een voordeel: “Met koffie schilder ik de donkere tinten, maar als het moet kan ik die eenvoudig aanpassen met water. Op die manier voel ik me vrij om te schilderen. Als er iets fout gaat, kan ik het altijd later weer fixen.” Dat is mooi meegenomen!


Verkopen op Catawiki
Juapi verkoopt zijn werk op Catawiki via de winkelnaam Corner4art. Corner4art geeft hem de mogelijkheid en het vertrouwen zich helemaal te kunnen storten op zijn droom, zegt Juapi. “Ik werk, maar ik leer nog elke dag en verbeter mezelf dagelijks. Zij hebben mij de kans gegeven om dit werk te maken en het wereldwijd zichtbaar te maken. Zo hoef ik me nergens zorgen over te maken. Het enige wat ik hoef te doen, is mooie dingen maken, plezier in mijn werk hebben en ervoor zorgen dat mensen genieten van mijn kunst, zowel visueel als qua geur.”


Speciale veiling
Juapi schildert veel verschillende film- en tv-personages, maar speciaal voor deze themaveiling heeft hij een serie prachtige portretten van stripfiguren gemaakt. Heeft hij een favoriet? “Ik heb veel tijd gestoken in deze collectie en de waarheid is dat ik ze allemaal mooi vind! Maar als ik er echt een moet kiezen, dan zeg ik Harley Quinn, vanwege de compositie. The Joker is echter mijn favoriete karakter, en ik hou ook van de collectie Avengers, omdat ze samen een geweldig werk vormen. Oh, en Yoda natuurlijk... Het is moeilijk om er maar één te kiezen!” Daar zijn we het mee eens.


Bepaal zelf wat jouw favoriete schilderij is, en met wat geluk wordt het tijdens de veiling van jou! De veiling Coffee Art - Original US Comics loopt van vrijdag 17 tot zaterdag 25 november (2017). We hopen dat je er snel een kijkje neemt! Ben je op zoek naar meer originele stripkunst, stripboeken en Amerikaanse comics? Scroll dan snel naar onze wekelijkse stripveilingen.

Wat kunnen we nog meer voor je doen? Je kunt je stripboeken en stripkunst ook eenvoudig verkopen op onze stripveiling. Om objecten aan te bieden voor de veilingen, kun je je eenvoudig registreren als verkoper.

En dan nu, wil er iemand koffie?

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!