Tips veilingmeesters

9 bijna-klassieke motoren waar je volgens onze experts nu in moet investeren

Het is geen geheim dat een klassieke motor een lucratieve investering kan zijn, maar waar moet je beginnen? Onze motor-expert, John Searle, raadt aan om te investeren in motorfietsen die een grote kans hebben om klassiekers te worden. Een van de grootste voordelen van het investeren in deze motoren, is dat ze niet meer geproduceerd worden. En hun waarde zal, zoals bij de meeste dingen die in kleine oplages worden gemaakt, alleen maar toenemen. Dit is absoluut geen complete lijst, maar als je een van deze 9 te pakken kan krijgen dan zul je een mooie start maken...

9. Yamaha XTZ 600 Ténéré

Dit exemplaar is een echte off-road klassieker met een eenvoudig concept, prachtig uitgevoerd en met een geweldige geschiedenis - de 600 cc Ténéré garandeert veel off-road plezier. Als je erop rijdt waan je je in Dakar, en precies daarom werden deze motorfietsen zo populair. De modellen om in te investeren zijn die van tussen 1984 en 1988 met hoge spatborden, één koplamp en de karakteristieke Yamaha kleuren van toen: blauw met wit en geel, of wit met rood.


Onze deskundigen verwachten dat de waarde van dit model de komende 10 jaar met ongeveer 146% zal stijgen.

8. Suzuki GSX1100 Katana
We zagen deze voor het eerst in de jaren '80 en de GSX1100 Katana is nog steeds een motor die tot de verbeelding spreekt - het ontwerp was destijds revolutionair. Er waren verschillende versies van de Katana, maar de 1100 blijft het meest aantrekkelijke model. Suzuki bouwde andere versies in dezelfde stijl met dezelfde naam, maar het origineel is de beste investering.


Onze deskundigen verwachten dat de waarde van dit model de komende 10 jaar een stijging van 176% zal laten zien.

7. Honda CBR900RR Fireblade 1992
De CBR900RR hervormde de wereld van de motorsport, net als de CB750 23 jaar eerder deed. Onze experts raden aan om te investeren in een Fireblade in oorspronkelijke staat, om op de lange termijn geld te besparen. Omdat Honda haar onderdelen maar 20 jaar produceert, zal het steeds moeilijker worden om vervangende onderdelen te vinden, en zullen ze duurder zijn.


Volgens onze experts zal de waarde van dit model in de komende 10 jaar met ongeveer 176% stijgen.

6. BMW R 80 G/S
De R80G/S uit 1981 is het archetypische model van de GS-serie. Het is nu nog steeds een van de bestverkopende series motoren ter wereld, waarbij BMW alles wist te combineren om er een all-terrain motorfiets van te maken. Dit is een slimme investering omdat veel eigenaren van een GS naar de geschiedenis kijken. Daardoor is de waarde van een vroeg model de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Onze experts zeggen dat dit alleen maar verder zal toenemen.


Onze deskundigen verwachten dat dit model de komende 10 jaar met ongeveer 187% in waarde zal stijgen.

5. Honda CB1100RD uit 1983
Veel mensen zullen zeggen dat dit niet de mooiste Honda is die ooit is gemaakt, maar het was een van de eerste superbikes. Of je hem nu mooi vindt of niet, we kunnen het er allemaal over eens zijn dat dit een van de meest exclusieve Honda-motoren is, en een perfect voorbeeld van wat de 1-liter CB serie inhield.


Foto: Bull Dock

Onze deskundigen verwachten dat de waarde van dit model in de komende 10 jaar ongeveer 187% hoger zal liggen.

4. Yamaha YZF-R1 uit 1998
Een van de grootste mijlpalen van Yamaha in de wereld van de sportmotoren was de lancering van de YZF-R1 in 1998. Het duurde jaren voordat hun concurrenten ze in wisten te halen. Zelfs nu in 2017 voelt het ontwerp heel eigentijds. Als je investeert in een van deze modellen, dan is het belangrijk om uit te kijken naar eentje met originele schermen, richtingaanwijzers en uitlaat. Probeer er ook een te vinden met minder dan 50.000 km op de teller. Alles wat hierboven zit zal de waarde alleen maar doen afnemen.


Onze deskundigen denken dat de waarde van dit model in de komende 10 jaar met ongeveer 205% zal stijgen.

3. Kawasaki ZXR 750R
De exclusieve R-versie van de ZXR was misschien niet een van de snellere motorfietsen van zijn generatie, maar het is in ieder geval één van de beste 750 cc sportmotoren. Deze versie is gemaakt om mee te racen, en heeft vergeleken met andere ZXR modellen de meeste kans om in waarde te stijgen.


Onze deskundigen verwachten dat de waarde van dit model met ongeveer 210% zal stijgen in de komende 10 jaar.

2. Ducati 900 Supersport
Een Ducati die op het punt staat om een klassieker te worden is de 900 Supersport. Onze experts adviseren dat dit een goed model is om in te investeren voordat de prijs omhoog gaat. Hoewel er andere modellen waren die zich richtten op de overzeese markten, heeft de 900 het meeste potentieel om een klassieker te worden en in waarde te stijgen. Aangezien er dit jaar een nieuw model van de Supersport werd gelanceerd, zullen alle ogen weer gericht zijn op eerdere modellen, en dit soort aandacht zal waarschijnlijk waarde toevoegen.


Onze deskundigen verwachten dat de waarde van dit model in de komende 10 jaar met ongeveer 214% zal stijgen.

1. Triumph Speed Triple 1994
In 1994 was deze Britse motorfiets intrigerend en imposant, en in 2017 is hij dat nog. Door de heropleving van de caféracers en streetfighters zijn kopieën ontstaan, maar niets kan het origineel verslaan. De vloeistofgekoelde 885 cc 3-cilinder T309 was de enige versie van deze motorfiets met carburateurs. In 1996 introduceerde Triumph brandstofinjectie bij de T509, maar je zou moeten investeren in de oorspronkelijke versie.


Onze deskundigen verwachten dat de waarde van dit model met ongeveer 225% zal stijgen in de komende 10 jaar.

In de afgelopen 10 jaar is de prijs van andere motorfietsen erg gestegen. Als dit een indicatie vormt voor de komende 10 jaar dan zullen de waardes alleen maar blijven stijgen. Onze experts adviseren dat het nu tijd is om te investeren, voordat de prijzen verder stijgen. Bekijk onze wekelijkse Motorenveiling voor een zorgvuldig uitgezochte selectie van geweldige motoren om in te investeren.

Je kan je investering op Catawiki ook verzilveren. Je hoeft je alleen maar te registeren als verkoper en jouw motorfietsen voor de veiling aan te bieden. Wie weet? Die investering van 10 jaar geleden zou een leuk bedrag kunnen opleveren!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!