Tips veilingmeesters

Hoe bepaal je de waarde van een zakhorloge

Wist je dat dankzij Charles II van Engeland in 1675 mensen hun horloge in hun jaszak begonnen te dragen? Voor die tijd werden uurwerken als ketting om de nek gedragen, maar het was Charles II zijn liefde voor giletjes die het verschil maakte. Hoewel het zakhorloge bijna niet meer gebruikt wordt, is vandaag de dag dit klassieke, compacte voorwerp nog steeds een interessant verzamelobject. Onze experts vertellen hier hoe ze de waarde van een zakhorloge bepalen en wat de duurste horloges zijn die ooit op Catawiki zijn verkocht. 

Hoeveel is je zakhorloge waard?
Het bepalen van de waarde van een object kan lastig zijn. Er zijn veel factoren in het spel die van invloed kunnen zijn op de markt, de populariteit van een bepaald type horloge, en op wat over het algemeen wel en niet goed verkoopt op een bepaald moment. Dit geldt eigenlijk voor de meeste verzamelobjecten, maar er zijn een paar dingen waar onze experts speciaal op letten als ze de waarde van een zakhorloge bepalen. Deze opsomming is slechts het puntje van de ijsberg, maar het kan je een idee geven van waar je naar moet kijken.

1. Juwelen en aanpassingen
Juwelen - de interne mechanismen van edelsteen die je verspreid aan de binnenkant van een zakhorloge vindt - beperken wrijving en slijtage door op te treden als lagers voor de tandwieltjes. Aanpassingen zijn de kalibraties in een horloge die ervoor zorgen dat het nauwkeurig op tijd blijft lopen, ongeacht de positie van het horloge. Hoe meer juwelen en aanpassingen een horloge heeft, hoe beter de kwaliteit en dus hoe hoger de waarde. In zeldzame gevallen kan een zakhorloge tot wel 25 juwelen bevatten.

2. Het uurwerk
Het uurwerk van een zakhorloge is het complete mechanisme waaruit een horlogefunctie bestaat. Je kan twee hoofdtypen uurwerken vinden in zakhorloges: Moderne kwartsuurwerken en klassieke mechanische uurwerken. Zowel de staat als de vormgeving van een uurwerk zijn erg belangrijk voor de waardebepaling. Een compleet en onbeschadigd uurwerk heeft natuurlijk de voorkeur boven eentje met ontbrekende tandwieltjes of veren, want het kan erg duur zijn om deze te repareren en te vervangen. Een fraai ingericht uurwerk verhoogt ook de waarde door het vakmanschap en de esthetiek die gepaard gaat met de detaillering.

3. Merk
Net als bij andere horloges, doen gerenommeerde merken het goed op een veiling. Elke belangrijke namen om naar te kijken zijn onder andere Longines, die al sinds 1832 bestaan, en Omega die al sinds 1848 horloges maken. Elgin en Hamilton zijn ook fabrikanten die veel horloges maakten, maar beide zijn gestopt in de jaren ‘60. Als je een zakhorloge hebt dat is gemaakt door een van deze grote namen, dan kan dit wel eens veel geld opbrengen.


John Halsted London c. 1700 - €4,598

Onze bestverkochte zakhorloges
Om een beter idee te krijgen van welke horloges het erg goed doen op onze veilingen, kijk dan eens naar een paar van de duurste zakhorloges die we op Catawiki hebben verkocht:

5. Breguet zakhorloge gemaakt voor Tiffany & Co - 1983 - €5588
Dit zakhorloge is nummer 3289 van de Breguet horlogeserie en is speciaal gemaakt voor Tiffany & Co in New York. Het heeft een prachtige parelmoeren wijzerplaat met originele Breguet wijzers en werkte nog perfect toen het werd verkocht. Door de delicate wijzers is dit zakhorloge erg sierlijk.

4. Patek Philippe & CiE zakhorloge - circa 1890 - €6000
Dit Zwitserse zakhorloge laat mooi zien waarom Zwitserse uurwerken zo beroemd zijn. Het heeft een gewicht van 85 gram, een handmatig opwindmechanisme, een massief 18K rosegouden kast en een handgemaakte, houten, leergebonden doosje. Het kavel heeft een aantal fantastische close-up foto‘s van het interne mechanisme dat absoluut de moeite waard is om te bekijken.

3. Patek Philippe & CiE zakhorloge - circa 1890 tot 1900 - €6173
Nog een geweldige Patek Philippe, die met een gewicht van 126.5 gram veel zwaarder is dan de vorige in de lijst. Het gewicht kan worden toegeschreven aan zijn mechanische uurwerk, micro-cam regulator en massief 18K rosegouden kast. Bestudeer de originele gravures eens - de exquise belettering maakt dit horloge een genot om naar te kijken.

2. Vrijmetselaarshorloge in de vorm van een schedel- circa 1780 tot 1790 - €8501
Deze zilveren, hand-gegraveerde schedel werd rond 1780 in Paris gemaakt. Het horloge kan worden opgewonden met behulp van een sleutel die is verborgen in het boek waarop de boeiende schedel rust. Dit is zeker het meest ongewone zakhorloge op onze lijst, maar nog niet het duurste.

1. LeCoultre Chronograph - circa 1880 - €8799
Dit LeCoultre zakhorloge heeft het allemaal: het is zeldzaam, heeft een maanstand, een eeuwigdurende kalender, repetitiewerk en de kast is gemaakt van massief 18K geelgoud. Hij weegt 120 gram en alles werkt nog. 

____________________

Wist je dat best het eenvoudig is om verkoper te worden bij Catawiki en jouw zakhorloges, polshorloges en andere speciale objecten voor de veiling aan te bieden? Je hoeft je alleen maar te registeren voor een gratis account en je kunt je items direct aanbieden. We hebben elke week ten minste twee zakhorlogeveilingen waaronder een reguliere Zakhorlogeveiling, die welke woensdag eindigt en een Exclusieve zakhorlogeveiling die elke zondag afloopt.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!