Overig

De 5 oudste stripboeken ter wereld

De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen vertelden al verhalen door middel van een reeks afbeeldingen en decoreerden hiermee graven en tempels. Ze vertelden verhalen over de farao's en de goden. Later maakte de uitvinding van de drukpers verhalen en cartoons in massaproductie toegankelijk voor iedereen. Tijdens de 18e eeuw richtten beeldverhalen zich minder op religie en meer op politiek en het maatschappelijk leven. Ze dreven de spot met gebeurtenissen van die tijd en deden hun naam eer aan: komische stripboeken, of comics. Lees verder om de 5 oudste stripboeken ter wereld te ontdekken.

5. 'Journey to the Gold Diggings' - 1849
De eerste comic gemaakt in Amerika werd uitgegeven tijdens de Goudkoortsperiode in Californië. Hij was geschreven en getekend door de broers James en Alexander Read. Het boek vertelt het verhaal van een dandy uit de grote stad die naar Californië gaat en probeert om roem te vergaren als goudzoeker. Het is een groot fiasco en hij keert terug naar huis met minder geld op zak dan toen hij vertrok.

Foto: Red Drawing New York

4. 'Life of Mr. Lambkin' - 1844
George Cruikshank wordt beschouwd als één van de beste illustratoren van Groot-Brittannië. Hij maakte de illustraties voor diverse klassieke romans, zoals 'Oliver Twist' van Charles Dickens. Cruikshank bewonderde het werk van één van de meest invloedrijke striptekenaars ooit, Rodolphe Töppfer, en probeerde de tekeningen met verhalen te combineren. Het resultaat was 'The Bachelor's Own Book: Being Twenty-Four Passages In The Life Of Mr. Lambkin' (in short: 'Life of Mr. Lambkin'). Helaas was het geen groot succes.

Foto: Cincinnati Library

3. 'Historie de M. Jabot' - 1833
In 1933 publiceerde de Zwitserse docent en striptekenaar Rodolphe Töpffer 'Histoire de M. Jabot' (het verhaal van meneer Jabot). Het was de eerste van zijn zeven satires en vertelt het verhaal van een man uit de middenklasse die zich wil binnenwerken in hogere sociale kringen. Töpffer maakte de strips aanvankelijk alleen in zijn vrije tijd, om zo zijn familie en vrienden te vermaken. Zij vonden zijn verhalen zo hilarisch dat ze de docent overhaalden om zijn werk te publiceren. Töpffers boeken waren erg populair en speelden een belangrijke rol in de vroege ontwikkeling van stripboeken. Zijn 'Histoire de M. Vieux Bois' (avonturen van Obadiah Oldbuck) uit 1837 was het eerste stripboek dat werd gepubliceerd in de Verenigde Staten (1842).

Foto: Wikimedia

2. 'Glasgow Looking Glass' - 1825
De 'Glasgow Looking Glass', later genoemd de 'Northern Looking Glass', was een tijdschrift dat zich volledig richtte op strips en cartoons. Het werd voor het eerst uitgegeven in 1825 en werd geïllustreerd door de Engelse striptekenaar William Heath. De 'Glasgow Looking Glass' gaf een satirische kijk op de politiek en het dagelijkse leven van Schotland in de jaren '20 van de 19e eeuw. Het bevatte de eerste strip ooit die eindigde met de nu iconische cliffhanger: 'wordt vervolgd...'.

Foto: University of Glasgow

1. 'Master Flashgold's Splendiferous Dream' - 1755
's Werelds oudste stripverhalenproductie begon niet in Amerika of Europa, maar in Japan. In 1775 publiceerde Koikawa Harumachi "Kinkin sensei eiga no yume" (Master Flashgold‘s Splendiferous Dream). Een verhaal over een arme samoerai met een lage rang die van het Japanse platteland naar Tokyo reist om een betere baan te vinden. Op weg naar de stad neemt hij een dutje en droomt over geisha's, courtisanes en een leven gevuld met luxe. Het boek van Huramachi was de eerste van vele kibyoshi, strips die de spot dreven met de regering en de samenleving van die tijd. De boeken waren enorm populair. Sommige kibyoshi stripfiguren werden zelfs gebruikt in advertenties of op merchandise, net als de striphelden van nu.

Foto: Cool Japan Illustrated

Deze stripboeken uit de 18e en 19e eeuw maakten de weg vrij voor vele helden zoals Kuifje, Wonder Woman, Spider-man en Asterix en Obelix. Op Catawiki verkopen we een breed scala aan stripboeken. Wil je een aantal albums aan je collectie toevoegen? Kijk dan eens bij onze wekelijkse Stripboekenveiling.

Wist je dat je je eigen vintage en bijzondere stripboeken ook op Catawiki kan verkopen? Je hoeft geen eigen stripwinkel te hebben, je kan gewoon verkoper worden en je stripboeken voor de veiling aanbieden!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!