Overig

Wijn en fondue: de perfecte combinatie

Ken je een nog betere manier om 's winters te dineren dan een fondue? Gezellig samen met vrienden boven een pot borrelende gesmolten kaas verhalen uitwisselen, dat is toch heerlijk? De fondue ontstond in Zwitserland als een manier om oude kaas en brood op te maken. Het bestaat uit het smelten van lokale kazen in een grote pot en deze vervolgens te mengen met knoflook en wijn - de perfecte combinatie, nietwaar? Maar welke wijnen en kazen kun je het beste combineren? Lees verder om te ontdekken welke wijnen en kazen voor de beste fondue zorgen.

Keuze voor kaas
Uiteraard is de kaas die je kiest van groot belang voor de perfecte fondue-ervaring. Het zal je niet verbazen dat de beste kazen voor fondue uit Zwitserland komen, het geboorteland van de fondue. Traditionele fondue wordt gemaakt met harde of halfharde vetrijke kaas zoals Gruyère, Fontina, Raclette of Emmental. De leeftijd van de kaas is van grote invloed op de smelttijd, omdat het verouderingsproces eiwitten afbreekt waardoor de kaas gemakkelijker smelt.

De beroemde fondue-combinatie heet moitié-moitié, wat half-om-half betekent. Deze combinatie bestaat uit 2 kazen, waarbij het beste tweetal Gruyère met Emmental is. Ze zijn de ideale fusie omdat Emmental op zichzelf niet genoeg smaak heeft. Gruyère is daarentegen vol van smaak, maar het is een uitdaging om veel van deze rijke kaas te eten. Daarom vormt de half-om-half mix van de twee kazen de perfecte combinatie van smaak en textuur. Je kunt deze kazen ook overal verkrijgen.

Keuze van de wijn
Wijn is het tweede essentiële ingrediënt, niet alleen vanwege de smaak, maar omdat wijn fondue een gladde textuur geeft. Wijn bevat natuurlijk wijnsteenzuur, dat het vet in de kaas in balans brengt en voorkomt dat de fondue klonterig wordt


Zwitserse wijnen zijn perfect, maar die kan je niet overal kopen. Als je geen Zwitserse wijn kan krijgen, kies dan een wijn met een hoge zuurgraad. Er is voldoende om uit te kiezen... Picpoul de Pinet en Muscadet zijn allebei een goede vervanger. Grüner Veltliner is ook een goede optie. Lichte Italiaanse wijnen uit de Alpen zijn ook perfect. Wijnen uit de naburige Franse Savoie gemaakt van Jacquere-druiven passen er ook bij. Maar het wordt afgeraden om Sauvignon Blanc te gebruiken voor fondue vanwege de sterke kruidige smaak en ook geen Chardonnay, want die is te vol.

Drink je wijn of water?
Wat drink je nu bij zo‘n maagvullend diner? De Zwitsers zeggen dat je nooit water moet drinken bij de fondue. Water zou stollen in je maag en een gigantische kaasbal maken, wat je spijsvertering je niet in dank zal afnemen. Hoewel dit misschien niet helemaal wetenschappelijk is onderbouwd, hoor je volgens de traditie wijn te drinken bij fondue. Droge wijnen of frisse, aromatische wijnen zoals Riesling, zijn een goede keuze. Lichte rode wijn kunnen er ook bij, maar volle, rode wijnen gaan niet goed samen met fondue.


Kaasfondue kan het ultieme genot zijn voor een koude winter winteravond, en fondue en wijn zijn echt de perfecte match. Het kiezen van de juiste kaas en wijn is al wat je nodig hebt om de perfecte fondue-ervaring met vrienden te beleven. Dus pak een vork, ontkurk de fles en smelten maar!

In onze wekelijkse wijnveilingen vind je een uitgebreide selectie van heerlijke wijnen van over de hele wereld. Maar wist je dat je in onze veilingen ook uitzonderlijke flessen wijn kan verkopen? Je hoeft echt geen professional te zijn, iedereen kan de spannende ervaring van het verkopen op een veiling beleven. Het is gratis om verkoper te worden en je flessen wijn of andere speciale objecten aan te bieden voor de veiling, dus waarom probeer je het niet eens?

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!