Overig

5 designobjecten die in waarde aan het stijgen zijn

In de afgelopen 10 jaar is de markt voor verzamelwaardige designobjecten geëxplodeerd. Investeren in een mix van museumwaardige designobjecten, vakkundig vervaardigd met duurzame materialen, is snel uitgegroeid tot een mooie business. Vooral als je aan originele stukken kan komen. Maar hoe weet je nu wat een goede investering is? Welke designstukken stijgen in waarde? Aangezien de toestroom van verzamelwaardig vintage design onze experts druk bezig houdt, delen we hun tips voor een aantal lucratieve investeringen. Bekijk deze 5 designstukken die in waarde aan het toenemen zijn.

5. LC4 Chaise Longue, Le Corbusier, 1928
De LC4 is tot op de dag van vandaag een frisse en functionele klassieker. De LC4 werd ontworpen door een trio van moderne denkers; Le Corbusier, Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand en werd in 1965 vereeuwigd toen het Italiaanse merk Cassina de productierechten kocht. Een LC4 in goede staat en met markeringen van Cassina kan tussen de €2.000 en €3.500 opleveren op een veiling. Een onbeschadigde, leren relaxfauteuil, zoals hieronder, verkocht in 2017 voor een comfortabele €3.245 in onze designveiling. Met de jaren zal deze absoluut nog verder in waarde stijgen, waardoor het een waardevolle investering is.


4. Tube Chair, Joe Colombo, 1969
De Tube Chair maakt deel uit van de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York en was 's werelds eerste modulaire sofa. Het was van de laatste stukken van de hand van Joe Colombo, de Italiaanse ontwerper, en de stoel bestond uit 4 buizen van verschillende formaten, die concentrisch in elkaar geplaatst konden worden en eenvoudig meegenomen op de rug. Vorig jaar bracht Cappellini het innovatieve ontwerp terug op de markt nadat Flexform de productie had stopgezet in de jaren 70. Een originele Flexform kan worden verkocht voor tussen de €4.000 en €6.000. Dit designobject stijgt in waarde, dus als je er nu een kan kopen voor een mooie prijs, dan zul je daar waarschijnlijk winst op maken over een paar jaar.


3. PH Artichoke, Poul Hennigsen door Louis Poulsen, 1960
Poul Henningsen was de eerste 'verlichtingsarchitect' en slaagde erin elektrisch lichtontwerp te manipuleren om de zachtere, nostalgische petroleumverlichting van zijn jeugd opnieuw te beleven. De Artichoke Lamp van Henningsen gemaakt voor Louis Poulsen is een van de beste voorbeelden van wat hij wist te bereiken. Deze werd oorspronkelijk ontworpen voor de Langelinie Pavillonen in Kopenhagen, en is een meesterlijke sculptuur. Het schijnt romantische lichtstralen door de plaatsing van 72 koperen 'bladeren' in 12 cirkelvormige rijen om zo de gloeilamp binnenin te verbergen. Een origineel exemplaar van deze begeerde klassieker is moeilijk te verkrijgen. Twee vroege voorbeelden van het design doken op bij Catawiki dit jaar en verkochten voor tussen de €3.000 en €6.700. De waarde stijgt, dus stel je eens voor wat het over een paar jaar zou kunnen opleveren!


2. “Cansado” dressoir, Charlotte Perriand, 1958  
Het mahoniehouten dressoir van de iconische Franse designer Charlotte Perriand staat mooi in elk modern interieur en is erg gewild. Perriand combineerde houthoutbewerkingstechnieken die ze leerde in Japan in de jaren 40 om een uniek stuk te maken dat een combinatie is van mahonie, formica en staal. Het dressoir werd ontworpen voor de stad Cansado, een nieuwe mijnstad die na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht in Mauritanië. Deze dressoirs stijgen in waarde en dit exemplaar haalde eerder dit jaar meer dan €7.500 binnen op Catawiki.

1. Felt Chair, Marc Newson, 2005  
De naam van een ontwerper kan een ontwerp vaak al vastleggen als een winstgevende klassieker, vooral als het een gelimiteerde uitgave betreft. De veelkleurige Felt Chair van Marc Newson, geproduceerd voor Cappellini, is geen uitzondering. Hij is Australische industrieel ontwerper die onder andere voor Apple ontwerpt. De standaard Felt Chair gaat meestal voor rond de €2.500 weg als onderdeel van de Cappellini catalogus editie. Maar, deze zeldzame veelkleurige Felt Chair staat erom bekend veel meer op te leveren. Dit exemplaar was nummer 4 in een reeks van slechts 99 stoelen gemaakt door Newson, en werd in oktober getaxeerd tussen de €10.000 en €13.000. Met schattingen als deze kun je er zeker van zijn dat een investering in deze tijd een verhoogde waarde in de komende jaren zal opleveren!


Geïnspireerd om je eigen designinvesteringen te doen? Onze wekelijkse designveilingen zijn de beste plek om deze online te vinden, net als andere designstukken die in waarde stijgen. Onze designexperts zijn ook altijd bereid om personen te helpen die winst willen halen uit hun eigen unieke designstukken. Je registeren als verkoper op Catawiki is zeker een waardevolle volgende stap!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!