Nieuws

5 redenen om te investeren in moderne designmeubels

Denk je wel eens 'meer is minder'? Waarom ga je dan niet voor een simpel interieur met klassieke  meubelontwerpen? Op onze veiling van designmeubelen vind je geweldige objecten, die niet alleen mooie voorbeelden zijn van de simpele ontwerpen uit het midden van de vorige eeuw. Het zijn namelijk ook fantastische investeringsobjecten! Van Denemarken tot Japan, deze collectie van klassieke meubels zullen altijd in de mode, daarom zijn deze meubels zeer waardevast. Lees verder om erachter te komen waarom de moderne stijl van halverwege de 20e eeuw zo gewild is, en ontdek 5 redenen om te investeren in moderne designmeubels uit die periode.

1. Beperkte oplage
De kunst van het midden van de 20e eeuw werd beïnvloed door de vroege 20e-eeuwse scholen van Bauhaus en De Stijl, en volgde de grondbeginselen van architecten en kunstenaars die streefden naar een minimalistische en prachtige stijl. Simpele vormen en kleuren waren kenmerkend voor de ontwerpen, zoals deze iconische Egg Chair van Arne Jacobsen. Maar waarom is dit een goede investering? Omdat er maar een beperkt aantal van is. Er zijn tal van imitaties en reproducties, maar het aantal originelen is beperkt. Niet alleen zullen zij hun waarde vasthouden, maar omdat ze na verloop zeldzamer worden, zullen ze nog verder in waarde toenemen. Deze versie van de Egg Chair verkocht bijvoorbeeld voor 4.700 euro op Catawiki. Dus het is nu tijd om te investeren, voordat de prijzen de lucht in schieten!


Elegantie in eivorm: Arne Jacobsen Egg Chair uit 1965

2. Functioneel 
Moderne ontwerpers van halverwege de 20e eeuw hielden zich aan het principe ‘vorm volgt functie’. Het doel van elk object was het uitgangspunt voor het ontwerp en de esthetica kwam op de tweede plaats. De Deense ontwerper Poul Henningsen zette licht centraal bij alle veelzijdige producten die hij maakte. Henningsen wijdde zijn carrière aan het creëren van subtiele verlichting zonder schittering en zijn drie schaduw-systeem, dat licht naar beneden leidt, wordt vandaag de dag nog steeds als een klassieker beschouwd. Vanwege dit streven naar kwaliteit en functionaliteit zijn vele designstukken nu nog steeds in goede, werkende conditie en dit zal ook zo blijven als er goed voor wordt gezorgd. Dit betekent dat het kopen van een designmeubel van hoge kwaliteit een goede investering is.


Deens design: Poul Henningsen PH 5 hanglamp door Louis Poulsen, 1965

3. Tijdloos
Zelfs als je niet bekend bent met mid 20e-eeuws design dan zal je minimaal ooit een opnieuw uitgegeven versie hebben gezien van een van de meest gerenommeerde meubelstukken uit die periode. Zo maakte de Japans-Amerikaanse beeldhouwer en ontwerper Isamu Noguchi één van de meest herkenbare koffietafels ter wereld. Een dikke laag van gewelfd glas geplaatst op twee in elkaar grijpende stukken gebeeldhouwde hout creëert een gewichtloos meubelstuk dat veelzijdig genoeg is voor elke ruimte en ieder tijdperk. Dit geldt voor vele andere designobjecten uit het midden van de 20e eeuw. Hun tijdloze stijl zal goed passen bij elk interieur, van klassiek tot modern, en omdat ze nooit de mode zullen raken, zijn ze bijna altijd een goede investering.


Koffietafel door Isamu Noguchi voor Vitra, 1944

4. Duurzaam
Je huis inrichten met tweedehands vintage designmeubilair is niet alleen stijlvol, maar ook duurzaam, want het is een manier van recycling. En omdat meubilair uit het midden van de 20e eeuw werd gemaakt met het doel van tijdloze ontwerpen die lang mee moesten gaan voor ogen zullen zij bijna altijd de eerste keus zijn voor wie op zoek is naar vintage designmeubels. Men streeft naar kwaliteit, dus tweedehands meubels zullen de drijvende kracht blijven achter de markt voor vintage meubels en je designermeubels tot een goede investering maken.


Een stoel voor iedereen: DCM Chair, jaren 50

5. Nog steeds in de mode
Denk je misschien dat deze moeiteloos functionele en elegante ontwerpen je bekend voorkomen? Nou, is het geen toeval dat ontwerpen uit het midden van de 20e eeuw vaak de meest verleidelijke filmsets hebben geïnspireerd en getransformeerd. Dankzij de schuilplaats van de slechterik in James Bond 'You Only Live Twice' (1967) en de trendsettende penthouse in 'Mad Men' (2007-2015), heeft deze periode zich stevig ingebed in de massamarkt. Een heropleving van meubilair uit het midden van de 20e eeuw werd gelanceerd in de jaren 80 en de trend is er nog steeds. Een factor die geldt voor vele goede investeringen is de markt, en dit is hier niet anders. Omdat het moderne meubilair uit die periode nog steeds trendy is, is het nog steeds zeer gewild en is er een enorme markt. Dus zolang er vraag is (en het lijkt er niet op dat deze meubels binnenkort uit de mode raken), zullen de prijzen stabiel blijven of blijven stijgen.

Foto: House Beautiful

Als je in huis nu ook graag een sfeer wil creëren van de moderne stijl van midden 20e eeuw, treuzel dan niet en ga naar onze design meubels veiling, waar je je volgende innovatieve investering zal vinden. Maar als je interesse hebt om je huis op te ruimen om plaats te maken voor meer van deze mooie meubels, dan kun je jouw unieke meubelstukken ook verkopen op Catawiki. Het is eenvoudig om verkoper te worden - en het is ook nog snel en gratis. Je kan direct beginnen met het aanbieden van je meubels.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu