Nieuws

Hoe bepaal je de waarde van je oude platenspeler?

Door Bart Vink - Hifi en radio expert bij Catawiki

Vinyl heeft een geweldige comeback gemaakt. De apparaten waarmee we muziek afspelen zijn in de afgelopen decennia snel veranderd, van CD naar MP3 naar online streaming. Toch heeft vinyl een bepaalde charme, die nog steeds muziekliefhebbers van over de hele wereld trekt. Het is daarom erg logisch dat de vraag naar apparatuur ook is toegenomen. Niet alle platenspelers zijn veel geld waard, maar een aantal is dat zeker wel. Hoe kun je er achter komen hoe het zit? Lees hier meer over het bepalen van de waarde van je oude platenspeler.

Staat
Zoals met alle technologie, is de staat waarin het verkeert erg belangrijk bij het bepalen van de waarde van een platenspeler. Een speler die niet goed werkt kan nog leuk dienst doen als vintage decoratief object, maar zal niet zo waardevol zijn. Een speler in slechte staat kan je kwetsbare vinylplaten zomaar beschadigen. Een speler in goede staat moet een mooie platte basis hebben, de draaitafel moet vrij kunnen draaien en de arm moet zonder wrijving kunnen bewegen. De naald en de cartridge moeten ook in goede staat zijn, deze raken tenslotte je platen aan en zouden deze nooit mogen beschadigen.


Merk
Er zijn door de jaren heen veel bedrijven geweest die platenspelers maakten. Sommige merken produceren echter betere modellen dan andere en hebben een betere reputatie. De meest waardevolle platenspelers zijn gemaakt door merken zoals Thorens Linn, Micro Seiki, Denon, Garrard, Technics en Rega. En ook Dual, Kenwood en Marantz staan synoniem voor een goede waarde. Als je een van deze bezit, dan zou je een kwalitatief hoogwaardige platenspeler kunnen hebben.


Model
Sommige modellen zijn echte winnaars als het gaat om hoge waarde. De Linn Sondek LP12 staat in hoog aanzien onder verzamelaars. Het model werd geïntroduceerd in 1972, en de houten buitenkant geeft deze platenspeler een charmante uitstraling . De meest goedkope exemplaren, in goede staat, kunnen rond de €675 waard zijn, maar de prijs stijgt als er aanpassingen zijn gedaan en extra onderdelen zijn toegevoegd. Garrard maakte een ander iconische platenspeler, de Garrard 301/401. Dit model is het beste van het beste op het gebied van vintage Hi-Fi. Aangezien ze nog steeds erg populair zijn, kunnen ze voor meer dan €2000 worden verkocht.

Design

Alhoewel beschadigde of kapotte platenspelers zeker niet op hetzelfde waardeniveau zitten als de exemplaren die het nog perfect doen, betekent dit niet dat kapotte platenspelers helemaal geen waarde hebben. Sommige platenspelers kunnen nog waardevol zijn, door hun opvallende en unieke stijl. In de jaren '60 en vroege jaren '70 richtten de fabrikanten van platenspelers zich voornamelijk op rijk geluid, door het produceren van versterkers en luidsprekers van goede kwaliteit. In de jaren '70 en '80 verschoof dit naar geweldige designs. Prachtige en zeldzame ontwerpen en ‘special edition‘ spelers kunnen erg waardevol zijn.  


De verschillende elementen zoals de staat, het merk, het ontwerp en het model, maken het verschil als het gaat om de waarde van je vintage platenspeler. Maar als je de perfecte speler koopt, zou de keuze niet alleen van deze aspecten afhankelijk moeten zijn. Hij moet ook bij je persoonlijke smaak passen. Koop je perfecte platenspeler in onze hifi en radio veiling. Of misschien heb je de lijst gebruikt om uit te vinden of je platenspeler een fortuin waard zou kunnen zijn? Als je jouw platenspeler wilt omzetten naar geld, overweeg dan om deze op Catawiki te verkopen. Of je nu een ervaren Catawiki verkoper bent of verkopen helemaal nieuw voor je is, dit is een geweldige plek om miljoenen potentiële kopers van over de hele wereld te bereiken! Word verkoper en bied jouw platenspeler gelijk aan voor de veiling.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!