Nieuws

Hoe maak je vinylplaten schoon

Baal je ook zo wanneer je vinylplaten oud beginnen te klinken? Dat moment dat je klikkende en krassende geluiden begint te horen bij het afspelen van de plaat, en je weet dat het al te laat is. Laten we eerlijk zijn, de staat van oude vinylplaten zal nooit verbeteren. Maar dat betekent niet dat je ze niet zelf in goede staat kunt houden. Met de juiste reiniging, zullen je vinylplaten er nog steeds als nieuw uitzien, en ook zo klinken. Onze vinylplaten expert, Jeroen Hamelink, heeft jarenlang een platenzaak gerund en is zelf een verzamelaar, dus hij weet alles wat er te weten valt over platen in goede staat bewaren. Lees verder om zijn advies over het reinigen van je vinylplaten te weten te komen.

Waarom is het belangrijk om je vinylplaten schoon te maken?
Vinyl verliest zijn charme zodra het oud begint te klinken. Het vuil heeft zich al zodanig opgestapeld dat de groeven ongelijk zijn geworden. Schoonmaken is niet alleen belangrijk omdat je een mooi en helder geluid wilt behouden, maar ook omdat de platen voorgoed beschadigd zullen raken wanneer je ze vuil afspeelt. Daarom is het belangrijk om je platen altijd zorgvuldig schoon te houden, zodat ze vele jaren meegaan, waarschijnlijk zelfs langer dan de muzikanten die ze maakten.  


Schoonmaken voor en na het spelen  
Ter bescherming van je vinylplaten tegen schade, dien je ze altijd schoon te maken vóór en na het spelen met behulp van een koolstofvezelborstel. Dit voorkomt dat stof en vuil zich opbouwt. De borstel is niet bedoeld om te reinigen in de groeven van het vinyl, maar alleen om het oppervlak heel zachtjes te borstelen; het vuil mag niet verder in de groeven geduwd worden. Vergeet niet de platenspeler en de naalden schoon te maken. Deze zijn ook van invloed op de staat van je vinylplaten. Zorg ervoor dat de punt van de naald ook altijd schoon is, omdat die gemakkelijk stof opneemt.


Diepe reiniging van vinylplaten
De beste manier om gebruikte vinylplaten schoon te maken is met een vinyl-stofzuiger. Maar dit is een dure schoonmaak oplossing. Gelukkig zijn er goedkopere manieren om je vinyl thuis te reinigen met reguliere huishoudelijke producten. Schoonmaken kan zorgvuldig worden gedaan met alleen water. Maar als je vet wilt verwijderen, dan lukt het ook met zeep.


Gebruik een zachte, schone microvezel reinigingsdoek voor grondige reiniging. Deze stof verwijdert stof gemakkelijk absorbeert ook olie goed. Dompel de doek in warm water, maar zorg ervoor dat de doek niet te nat is en dat er geen water op het vinyl achterblijft. Wrijf de doek met je vinger in een cirkelbeweging langs de groeven. Start in het midden en werk naar de rand toe. Ga daarna terug in de tegenovergestelde richting naar binnen toe. Als je dit meerdere keren doet, zullen je platen weer schoon zijn. Tot slot nog een keer schoonmaken met water, om ervoor te zorgen dat er geen zeep achterblijft op de plaat.

Onze experts adviseren je om je platen regelmatig te onderhouden om ze in de best mogelijke staat te houden. Maar vergeet niet om ze altijd zorgvuldig schoon te maken, zodat je ze niet beschadigt. Nu je weet hoe je platen te reinigen en te onderhouden, zou je wat extra platen voor je verzameling kunnen kopen, toch? Bekijk onze wekelijkse Platen / Vinyl veiling vandaag nog. Moet je eerst wat ruimte maken? Je kunt je platen ook ter veiling aanbieden bij Catawiki. Of je nu slechts een of twee speciale platen of een hele winkelvoorraad hebt, iedereen is welkom om te verkopen!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!