Overig

5 gitaren die steeds meer waard worden

In samenwerking met Robin Hiemstra - Gitaarexpert bij Catawiki

Klinkt het idee om te investeren in een gitaar je als muziek in de oren? De klassieke gitaar zoals we die nu kennen bestaat al ongeveer 130 jaar; sindsdien zijn vele ongelooflijke modellen gebouwd. Sommige zijn inmiddels zeer gewild en waardevol... Dus als je van muziek houdt en op zoek bent naar een goede investering, dan raadt onze gitaardeskundige Robin aan om een van de volgende 5 gitaren in de gaten te houden. Deze modellen nemen allemaal in waarde toe, daarom is het slim om er nu in te investeren, voordat ze zelfs nog meer waard worden!

1. Fender gitaren van voor 1965
Fender is vandaag de dag het soort merk waarvan je een betaalbare, kwalitatief goede gitaar kan kopen. Die zal echter niet uniek zijn. Vanaf het moment dat Leo Fender zijn bedrijf in 1965 aan CBS verkocht, gingen Fender gitaren in de massaproductie, voor 1965 werd elke gitaar met de hand gemaakt. Dit is de reden waarom de Fender gitaren van vóór 1965 onder verzamelaars zo gewild zijn. Handgemaakte Fender gitaren zijn niet alleen uniek, maar produceren ook een ander geluid - een beter geluid volgens de meeste liefhebbers van gitaren.

De Stratocasters en Telecasters van voor 1965 zijn nu vooral populair en waardevol - met inbegrip van de Esquire en de Broadcaster, zoals de Telecaster in zijn vroege dagen genoemd werd. Als je op zoek bent naar een meer betaalbare investering, dan raadt het team van in-house experts je aan om op zoek te gaan naar een Jazzmaster, Mustang of Jaguar van voor 1965, die ook langzaamaan in waarde stijgen.

2. Gitaren gebouwd van Korina hout
Een gitaar gemaakt van Korina hout is als de Heilige Graal voor gitaristen. Korina hout produceert een geweldige toon - zuiverder zelfs dan mahonie - en is licht van gewicht, maar er worden maar weinig gitaren van Korina hout gemaakt. Hoe komt dat? Om te beginnen is het moeilijk om aan Korina hout te komen; het groeit alleen in Afrika, en er is een beperkte beschikbaarheid van kwalitatief goed hout. Omdat fabrikanten de voorkeur geven aan het produceren van grote hoeveelheden, is Korina hout voor de meesten gewoonweg niet de juiste materiaalkeuze. Dus hoe zit het met kleine producties van handgemaakte gitaren? Veel gitaarbouwers werken niet al te graag met Korina hout omdat het ongelooflijk moeilijk te bewerken is.

Het beperkte aantal Korina gitaren is een van de redenen waarom ze een goede investering zijn; een andere reden is dat Korina werd gebruikt bij het bouwen van de legendarische Gibson Flying V en Explorer. Deze zijn bijzonder gewild onder verzamelaars, dus als je er een te pakken kunt krijgen, aarzel niet! Een van de duurste gitaren ooit verkocht was een Gibson Explorer Korina, voor bijna 1 miljoen euro.


3. Japanse 'Rechtszaak' Gitaren
Soms kunnen replica‘s zeer waardevol worden. In de jaren `70, maakten Japanse fabrikanten als Ibanez, Greco en Tokai exacte replica's van Gibson en Fender gitaren. Terwijl de kwaliteit van deze Japanse replica gitaren verbeterde, nam de kwaliteit van de Amerikaanse gitaren waarop ze gebaseerd waren juist af als gevolg van verschillende factoren, waaronder de overname van Fender door CBS in 1965. Toen Gibson Ibanez met een rechtszaak dreigde, werden ze gedwongen het ontwerp van de gitaren aan te passen om ze te onderscheiden van de originele gitaarontwerpen. Deze Japanese 'rechtszaak' gitaren uit de jaren `70 zijn een geweldige investering, maar wees voorzichtig met wat je koopt: verkopers gebruiken de term 'rechtszaak' niet altijd rechtmatig. Onze gitaar experts controleren elke gitaar die ter veiling wordt aangeboden, om er zeker van te zijn dat wat je koopt echt is... of in dit geval een echte fake.


4. Vooroorlogse Martin Gitaren 
Een geweldig collector's item is de Martin gitaar die gebouwd is voor de Tweede Wereldoorlog - deze gitaren zijn zeer gewild en daarom waardevol. Martin gitaren worden zo goed gewaardeerd, omdat de exemplaren gebouwd in de eerste decennia van de 20e eeuw, veel Amerikaanse bouwers van gitaren met stalen snaren beïnvloed hebben. Martin gitaren van die jaren zijn beroemd om hun verbazingwekkende kwaliteit, en de vooroorlogse Dreadnought wordt gezien als de mooiste bluegrass gitaar ooit ontworpen. Van sommige modellen uit de eerste decennia van de 20e eeuw zijn slechts zo‘n 100 gitaren gebouwd, waardoor ze nog zeldzamer en waardevoller worden.


5. Eigendom van en bespeeld door een (aanstaande) legende
Last but not least, een gitaar die ooit bezit was van en bespeeld is door een legende is altijd gewild. Bijvoorbeeld, een Rickenbacker uit 1964 bespeeld door John Lennon werd in 2015 verkocht voor meer dan € 750.000. En Kurt Cobain’s gesigneerde linkshandige Stratocaster leverde € 15.211 op in onze gitarenveiling. Dus zorg ervoor dat je aankomende artiesten volgt, hun gitaren zijn wellicht makkelijker om te verkrijgen dan die van bekende artiesten. Geef het een paar jaar de tijd en zodra de artiest algemeen bekend is, heb je een geweldige investering gedaan!


Als je op zoek bent naar een gitaar - of het nu is als investering of gewoon voor de verzameling - volg dan onze wekelijkse gitaarveiling. Je kunt voor de veiling ook een speciale gitaar aanbieden uit je eigen collectie. Het maakt niet uit of je een professionele verkoper bent, of dat je alleen een paar items wilt proberen te veilen. Onze experts helpen je graag om er een succes van te maken!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!