Overig

De betekenis achter de kleuren van geboortestenen

Weet jij wat je geboortesteen is? En zo ja, weet je welke betekenis en kracht eraan wordt toegekend? Traditioneel zijn 12 verschillende edelstenen verbonden met de 12 maanden van het jaar. Je geboortesteen wordt bepaald door de maand waarin je geboren bent. Geboortestenen dateren van eeuwen terug. Aan elke geboortesteen werden unieke eigenschappen toegeschreven, zoals helende krachten of geluk. Ontdek wat jouw geboortesteen is en wat de betekenis achter de kleuren van de stenen is.

Januari - Granaat
Granaat is er in verschillende kleuren, maar de rode variant wordt meestal gezien als geboortesteen. Granaat wordt gebruikt ter bescherming; het helpt tegen nare dromen en staat je bij in moeilijke tijden. De dieprode edelsteen zou ook goed zijn voor je zelfvertrouwen en extra energie geven.


Februari - Amethist
De amethist is een prachtige paarse edelsteen. De rustige tint wordt geassocieerd met balans in je leven. De amethist kan vrede, matigheid en rust brengen voor de drager ervan. Hij kan helpen te ontspannen als je onrustig bent en energie geven.


Maart - Aquamarijn
De blauwe edelsteen aquamarijn heeft een kalmerend effect. De steen wordt geassocieerd met de zee en staat bekend als beschermde steen voor zeelieden. Aquamarijn staat voor hoop, liefde en vriendschap. Creativiteit, zelfexpressie en moed horen ook bij deze steen. Daarnaast zou aquamarijn de gezondheid verbeteren en geluksgevoelens versterken.


April - Diamant
Diamanten zijn voor eeuwig, maar vooral ook voor meisjes die zijn geboren in april. In het Sanskriet heten diamanten ‘Vajra’, wat bliksem betekent. Deze steen staat erom bekend kracht en puurheid te vergroten, vergelijkbaar met de eigenschappen van de steen zelf.


Mei - Smaragd
Deze prachtige groene edelsteen staat voor gezondheid en wijsheid. Hij zou inzicht geven in de toekomst en wordt geassocieerd met hoop en geduld. Smaragden behoorden tot de favoriete edelstenen van Cleopatra.


Juni - Parel
Volgens de oude Grieken waren parels eigenlijk gestolde vreugdetranen van de godin van de liefde, Aphrodite. De melkachtige parels symboliseren puurheid en passie. Ze zijn er in verschillende kleuren en hebben een kalmerend effect bij angst en nervositeit.


Juli - Robijn
Deze prachtige dieprode edelsteen staat voor harmonie en bescherming, en net als de granaat kan hij de persoon die hem draagt, kracht geven. Het woord robijn is afgeleid van het Latijnse woord ‘tuber’, wat 'rood' betekent. De steen zou ook beschermen tegen kwade geesten.


Augustus - Peridoot
Met zijn prachtige, levendige gloed, is de peridoot zelfs zichtbaar in het donker. Daarom wordt geloofd dat hij 's nachts het kwaad verjaagt. Deze prachtige limoenkleurige edelsteen staat voor vrede en geluk, en kan gebruikt worden om gevoelens van stress of woede te verminderen.


September - Blauwe saffier
Deze geboortesteen staat voor puurheid, wijsheid en geloof. Het is daarom niet verrassend dat de blauwe saffier vaak gebruikt wordt in verlovingsringen. Hij heeft nog meer krachten: de blauwe saffier zou ook pijn verminderen.


Oktober - Opaal
Opaal heeft de verbluffende eigenschap van kleur te veranderen als je hem bekijkt vanuit verschillende hoeken en bij verschillende soorten licht. In de oudheid geloofde men dat opaal uit de hemel was gevallen toen de bliksem insloeg in de aarde. Deze prachtige steen staat voor hoop en onschuld, en kan geluk en gezondheid brengen voor iedereen.


November - Topaas
Topaas is de steen van consistentie en vriendschap. Het dragen van topaas om je hals zou je kracht geven en je verstand versterken. Deze edelsteen is vooral beroemd om zijn oranje kleur, maar hij is er ook in groen, rood, blauw en goudkleur.


December - Turkoois
Het dragen van turkoois zou geluk moeten brengen. De steen symboliseert vriendschap. Turkoois ontstaat als verbindingen van koper en aluminium samenwerken om een nieuw mineraal vormen, net zoals twee vrienden met elkaar omgaan.


Geboortestenen worden gedragen vanwege hun waarde en schoonheid, maar de betekenis ervan maakt ze nog krachtiger en persoonlijker. Je kunt jouw geboortesteen vinden in onze wekelijkse edelstenenveiling en wekelijkse sieradenveilingen.

Wil je jouw edelsteen of een verzameling kostbare edelstenen verkopen? Dat kan eenvoudig en snel op de veilingen van Catawiki. Het kan je bovendien een leuk bedrag opleveren. Elke week veilen we edelstenen. De kopers komen uit de hele wereld en zijn altijd benieuwd naar het nieuwe aanbod. Wil je jouw edelsteen op de veiling zien? Registreer je dan als verkoper en bied je edelste(n)en aan.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!