Tips veilingmeesters

In gesprek met een expert: Marleen Deiters’ passie voor art nouveau

Heb je wel eens een rijk versierde bloemenvaas met zachte rondingen en mooie tinten gezien? Of een levendige, ongewone lamp, misschien verfraaid met wijnranken, vogels of andere beelden uit de natuur? Het is zeer goed mogelijk dat je dan naar een object keek dat geïnspireerd is door de art-nouveaubeweging. Marleen Deiters is onze art nouveau-expert. Ze is gefascineerd door voorwerpen en design uit deze periode. Wekelijks stelt ze met passie en op professionele wijze de art nouveau en art-decoveilingen samen. Haar expertise deed ze onder meer op in de 15 jaar dat ze in kunstgalerieën in Nederland en Frankrijk werkte. Lees verder als je wilt weten wat art nouveau is en hoe Marleen omgaat met de prachtige objecten uit deze periode.

Wat is art nouveau?

Art nouveau is een beweging voor toegepaste kunst, die haar bloeitijd beleefde tussen 1890 en 1914. Kenmerkend voor de beweging zijn asymmetrische lijnen en sierlijke rondingen. Art nouveau laat zich daarbij inspireren door de natuur, groei en organisch materiaal. De invloed van deze zogenoemde ‘totaalkunst’ is te zien in veel beeldende en decoratieve kunst. ‘Art nouveau fascineert me vanwege de allesomvattende invloed op de samenleving in die tijd,’ zegt Marleen. ’Niet alleen op de architectuur, schilderkunst, grafische kunst en het interieurdesign, maar ook op sieraden, meubels, stoffen, keramiek, glaskunst en metaalwerk.’ Als expert bij Catawiki werkt Marleen met deze spannende verscheidenheid aan objecten.


Marleens ervaring als expert

Marleen komt uit een familie van kunstliefhebbers en kenners. Tijdens haar studie in Parijs werd ze verliefd op art nouveau en art deco. Ze leerde veel over deze periode en begon zelf verschillende verzamelingen. Nadat ze 12 jaar in Frankrijk had gewoond, keerde ze terug naar Nederland. Daar begon ze een eigen bedrijf met de handel in art nouveau en art deco op beurzen. Later opende ze een galerie in Rotterdam. Hiervoor reisde ze door Europa om de mooiste art nouveau en art-decostukken te vinden. Haar passie voor art nouveau groeide daardoor alleen maar. In februari 2015 ging ze voor Catawiki werken als een van onze kunstexperts.Marleen Deiters Expert art nouveau en art deco

Art nouveau en Catawiki

Elke week bieden verkopers honderden kavels aan voor onze art nouveau en art-decoveilingen. Het is Marleens werk om met haar kennis en ervaring alleen de stukken van de hoogste kwaliteit en de meest bijzondere objecten te selecteren voor de veiling. ’Ik stel de veilingen samen alsof het om mijn eigen galerie gaat. Dat betekent dat ik de kavels zorgvuldig uitkies, ze in de juiste veiling zet en op de juiste plaats. Ik geloof echt dat verkopers en kopers blij worden van mooie en authentieke veilingen. En wat heel belangrijk is, dat ze nieuwe verkopers aantrekken, waardoor we op de veilingen telkens een divers en nieuw aanbod kunnen aanbieden.


Het vinden van prachtige art-nouveau-objecten voor de veiling

Waar let Marleen op als ze onze wekelijkse art-nouveauveilingen samenstelt? ’Ik let op diversiteit in vorm en materiaal. Bijvoorbeeld prachtige vazen van Emile Gallé en Daum en daarnaast een mooie keramische of bronzen sculptuur van Goldscheider of Emmanuel Villanis. Mooie meubels van Louis Majorelle en daarnaast een kandelaar van de Amsterdamse School. Of misschien affiches van Alphonse Mucha en daarnaast metaalwaren van WMF.’ Voor Marleen is het belangrijkste criterium de authenticiteit van een object: het moet echt uit de tijd van de art nouveau komen. ’Daarna bepaal ik op grond van mijn kennis, ervaring en onderzoek of een kavel geschikt is voor de veiling.’

Tot slot, wat is het meest bijzondere item dat Marleen ooit gezien heeft op Catawiki? ’Dit kastje van de beroemde Ecole de Nancy, gemaakt door Louis Majorelle. Het werd verkocht voor €18.000’.

Elke week houden we spannende art nouveau en art-decoveilingen met een fantastische collectie met zorg geselecteerde objecten, samengesteld door Marleen en haar team. Of je Marleens passie nu deelt of in het algemeen houdt van mooie dingen, je zult zeker iets van je gading vinden op onze veilingen. En als je zelf een bijzonder art nouveau of art-decostuk uit je verzameling wilt verkopen, waarom zou je het dan niet aanbieden op Catawiki? Je hoeft je alleen maar te registeren om direct te beginnen; Marleen ziet graag wat je te bieden hebt.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!